На Кіровоградщині планують створити ще 54 ОТГ

Перспективним планом формування територій громад області передбачено створити на Кіровоградщині 54 об’єднані територіальні громади – відповідні пропозиції направлено на експертизу до Кабінету Міністрів України. Таку інформацію на щотижневій апаратній нараді озвучила начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури ОДА Вікторія Кулікова під час розгляду питання про активізацію процесів децентралізації у 2018 році.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на сайт ОДА.

Нині в області утворено 16 об’єднаних територіальних громад, у 13 з яких уже відбулися вибори і вони повноцінно працюють. Ще 3 ОТГ – Приютівська, Дмитрівська і Бережинська очікують на призначення перших місцевих виборів.

Вікторія Кулікова зауважила, що минулого року ОТГ області отримали суттєвий фінансовий ресурс – понад 19 мільйонів гривень коштів субвенції з Держбюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад.

Сьогодні на Кіровоградщині розпочаті процеси об’єднання, які не передбачені Перспективним планом. Зокрема, у Новопразьку ОТГ планують об’єднатися сільські ради із 3-х районів – Олександрійського, Знам’янського і Новгородківського. Мар’янівська сільська громада Маловисківського району планує об’єднатися із громадою Новомиргородського району. Окрім цього, з Капітанівською селищною радою Новомиргородського району планують об’єднатися ще 4 сільських ради цього ж району.

Начальник управління регіонального розвитку містобудування та архітектури ОДА зазначила, що лідером об’єднавчих процесів в області є Кіровоградський район. Нині тут вже налічується 5 ОТГ, у планах – створення ще Грузьківської. Активно відбуваються процеси об’єднання у Добровеличківському, Маловисківському та Новоукраїнському районах, де створено по 2 ОТГ. У Бобринецькому, Олександрійському, Знам’янському, Світловодському і Компаніївському – по 1 об’єднаній спроможній громаді.

Разом з тим, за словами Вікторії Кулікової, жодної ОТГ не утворено у Благовіщенському, Вільшанському, Голованівському, Гайворонському, Долинському, Новоархангельському, Новомиргородському, Новгородківському, Онуфріївському, Олександрівському, Петрівському та Устинівському районах.

На сьогодні облдержадміністрацією розроблений новий план заходів з активізації впровадження реформи децентралізації на території області у 2018 році. Він включає 10 напрямків та спрямований на проведення активної, якісної методичної та практичної допомоги на рівні районів і окремих міст щодо впровадження механізмів децентралізації.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар