У Кропивницькому нарешті запустили процес демонтажу радянських символів з колон міськради

Топонімічна комісія міськради Кропивницького дала старт процедурі демонтажу радянських зірок та серпів і молотів із колон будівлі міської ради.

Про це інформує Перша електронна газета.

На своєму сьогоднішньому засіданні комісія ухвалила рішення про звернення до управління архітектури та управління капітального будівництва щодо вивчення питання демонтажу радянських символів із будівлі міськради.

Під час засідання топонімічної комісії це питання підняв журналіст та активіст Максим Гуцалюк. Він наголосив, що терміни виконання закону України про декомунізацію вже давно сплили, а міська рада досі не позбулася символів тоталітарної держави на своїй будівлі.

Відповідаючи на питання активіста голова топонімічної комісії Андрій Табалов зазначив, що, на його думку, немає ніяких перепон для того, щоб розпочати процедуру демонтажу зірок та серпів і молотів з будівлі міськради. Суть питання – у коштах.

Після короткого обговорення цього питання топонімічна комісія ухвалила своє рішення. Тепер управління архітектури та управління капітального будівництва має вирішити, що буде на місці демонтованих символів – малий герб України Тризуб, чи якісь нейтральні елементи.

Нагадаємо, 9 квітня 2015 року Верховна Рада прийняла Закон України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”. Згідно із цим законом публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму заборонено і карається законом. Зірки і серпи та молоти, які зображені у верхівці колон будівлі міськради є частинами державного гербу СРСР.

Закон вступив у дію 21 травня, відповідно, на демонтаж символіки комуністичного тоталітарного режиму відвели 6 місяців. Проте, як бачимо, щоб розпочати процес декомунізації своєї будівлі міській владі Кропивницького знадобилося понад 2 роки.


 Дмитро Васильєв, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар