Чергові додаткові угоди “забрали” у кропивницьких комунальних автобусів майже 4,5 тисячі літрів дизпалива

Заправка ТОВ “Титан-Кіровоград” на вул. Покровській / фото: google.maps

За підсумками двох закупівель дизпалива (ДП) для кропивницьких комунальних автобусів “Електротранс” купив дорожче і недоотримав від ТОВ “Титан-Кіровоград” близько 4,5 тисяч літрів від запланованих об’ємів ДП. Уже після підписання договорів на поставку, комунальне підприємство “Електротранс” 30 листопада 2017 року і 12 січня 2018 року уклало дві додаткові угоди, згідно з якими під час першої закупівлі замість 40 тисяч літрів дизпалива отримало 38,74 тисяч літрів, а під час другої закупівлі замість 40 – 36,78 тисяч літрів.

Нагадаємо, з часу виїзду великогабаритних МАЗів на міські маршрути, "Електротранс" тричі закупляв для них дизпаливо. Під час першої закупівлі палива комунальне підприємство уклало з ТОВ "Титан-Кіровоград" три додаткові угоди, унаслідок чого недоотримало понад 5 тисяч літрів дизпалива.

Як повідомляється на сторінці закупівлі у системі ProZorro, 24 листопада 2017 року КП “Електротранс” підписало договір із ТОВ “Титан-Кіровоград” на поставку 40 тисяч літрів дизпалива за ціною 22,90 грн/л. За цей об’єм палива для автобусів комунальне підприємство заплатило 916 тис. грн.

Проте вже 30 листопада 2017 року КП “Електротранс” і ТОВ “Титан-Кіровоград” уклали додаткову угоду, згідно з якою вартість 1 літра дизпалива зросла на 1 грн – 23,90 грн/л. Відповідно, не маючи права змінювати суму угоди, змінили кількість придбаного дизпалива – замість 40 тисяч літрів дизпалива “Електротранс”закупив 38,744 тисяч літрів.

Унаслідок цієї закупівлі, комунальне підприємство недоотримало 1, 255 тисяч літрів від запланованого обсягу палива.

додаткова угода між КП “Електротранс” і ТОВ “Титан-Кіровоград” від 30 листопада 2017 року

Третій тендер на закупівлю 40 тис. літрів дизпалива у системі електронних закупівель ProZorro також виграло ТОВ “Титан-Кіровоград” – з пропозицією 960 тис. грн.

Договір на поставку чергової партії палива “Електротранс” і ТОВ “Титан-Кіровоград” підписали 27 грудня 2017 року. У ньому заклали вартість – 24 грн/л.

Але і цього разу, за вже звичною схемою, 11 січня цього року комунальне підприємство і постачальник уклали додаткову угоду. Згідно з нею вартість 1 літра дизпалива зросла на  2,10 грн – до 26,10 грн/л.

Як і під час попередніх двох закупівель, змінили кількість придбаного дизпалива – замість 40 тисяч літрів дизпалива “Електротранс” закупив 36,781 тисяч літрів ДП.

Унаслідок закупівлі, комунальне підприємство знову не змогло закупити запланований обсяг палива – недоотримало 3,218 тисяч літрів.

додаткова угода між КП “Електротранс” і ТОВ “Титан-Кіровоград” від 11 січня 2018 року

Тобто у листопаді-грудні 2017 року КП “Електротранс” планувало закупити 80 тис. літрів ДП, а натомість, за ті самі кошти, закупило 75,526 тисяч літрів. Загальне недоотримання палива становить 4,473 тисяч літрів.

У підсумку  через систематичні зміни ціни вже після підписання договорів за три місяці КП “Електротранс” недоотримало майже 10 тисяч літрів дизпалива. Це з урахуванням того, що раніше під час закупівлі першої партії палива комунальне підприємство також недоотримало понад 5 тисяч літрів.

Зазначимо, що під час всіх трьох закупівель ТОВ “Титан-Кіровоград” спочатку вказує нижчу ціну на пальне, потім виграє тендер, укладає договір з КП “Електротранс”, після чого вже змінює вартість товару. При здорожчанні дизпалива, у всіх трьох додаткових угодах, замовник і постачальник посилаються на п.2 ч.4 ст.36 ЗУ “Про публічні закупівлі“, де написано:

Істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків: …
2) зміни ціни за одиницю товару не більше ніж на 10 відсотків у разі коливання ціни такого товару на ринку, за умови, що зазначена зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі.

Згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, ТОВ “Титан-Кіровоград”, яке тричі виграло тендери на поставку дизпалива для комунальних автобусів, зареєстроване у м. Кропивницькому за адресою вул. Покровська, 48. Засновником та кінцевим отримувачем вигоди є Грицай Микола Дмитрович, керівником – Радіонова Тетяна Степанівна.

Основним видом діяльності ТОВ “Титан-Кіровоград” є оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами. Також підприємство займається роздрібною торгівлею пальним.

Нагадаємо, у травні 2017 року кропивницьке комунальне підприємство “Електротранс” за 69 млн 579 тис. 900 грн придбало 20 нових великогабаритних автобусів. За результатами аукціону на сайті електронних закупівель ProZorro, переможцем торгів стало ТОВ «Торговий Дім «ЛІТАН» з Дніпра. Тоді і стало відомо, що вулицями Кропивницького курсуватимуть 20 автобусів МАЗ 103 486 виробництва ВАТ “Мінський автомобільний завод” – керуюча компанія холдинга “Белавтомаз” (республіка Білорусь).


 Дмитро Васильєв, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар