Кількість випадків педикульозу на Кіровоградщині збільшилась у 1,5 рази

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Ілюстрація

Цього року в області зареєстровано 497 випадків педикульозу (51,49 на 100 тис. населення), що в 1,5 рази більше ніж в минулому році.

Про це повідомляє Лабораторний центр.

“Головний педикульоз поширений серед усіх груп населення, але переважно серед дітей молодшого та шкільного віку (91%).  Саме вони, вийшовши з-під ретельної опіки мам, полюбляють мінятися шапками, одягом, користуватися чужими гребінцями. Дівчатка з довгим волоссям більше піддаються зараженню вошами. Пік виявлення пов’язаний з організованими медичними оглядами: після канікул та на початку нового навчального року”, – йдеться у повідомленні Лабцентру.

Педикульоз – це паразитарне ураження шкіри вошами. Воші харчуються кров’ю, живуть до 40 днів. Протягом 35 днів воша відкладає до 10-12 яєць (гнид) на день. Приблизно через 10-14 днів з яйця виходить личинка, яка через 10-14 днів перетворюється у дорослу статевозрілу вошу.

Живу вошу помітити дуже складно – її розміри коливаються від 2 до 3,5мм, до того ж вона дуже рухлива (20см/хв.). Проте, гниди точно побачите. Ці маленькі сіруваті крапельки (90,8мм) міцно тримаються на волоссі на відміну від лупи, що легко злітає.

Педикульоз проявляється сильним свербінням голови, особливо за вухами, в області скронь і потилиці, супроводжується розчухуванням шкіри. Незаперечним доказом є наявність гнид.

Підхопити воші є вірогідність там, де збирається велика кількість людей: у школі, на роботі, в транспорті, магазині, а також при користуванні спільними речами (одягом, білизною, головними уборами, гребінцями). Воші полюбляють чисті голови – легше смоктати кров. Цей факт свідчить про те, що педикульоз   не обов’язково пов’язаний із відсутністю гігієни.

З педикульозом необхідно боротися:

1. Механічним способом: стрижка і збирання волосся, вичісування комах і гнид густим гребінцем (перед вичісуванням волосся миють, ополіскують 5-10% розчином оцту).

2. Хімічним способом: застосування засобів «Ніттіфор», «Пара-Плюс», «Хігія» та ін. Нанесіть на волосся один із цих препаратів, зав’яжіть голову поліетиленовою хусткою і рушником, витримайте відповідний час, згідно з інструкцією. Після чого промийте волосся водою з милом і нанесіть теплий 5-10% столовий оцет, зав’яжіть голову, витримайте ще 30 хвилин, прополощіть у проточній воді, після чого вичешіть густим гребінцем загиблих вошей та гниди..


Для  профілактики педикульозу необхідне дотримання правил особистої гігієни:

–  Своєчасне миття голови та тіла гарячою водою з милом

–  Регулярна зміна постільної та натільної білизни та її прання

–  Постійний контроль за станом голови (вдома треба ретельно оглядати волосся раз-двічі на тиждень)

–  Періодичні огляди на педикульоз здійснюються медперсоналом навчального закладу згідно з наказом МОЗ України «Про організацію та проведення заходів по боротьбі з педикульозом». Всі учні обов’язково оглядаються після канікул та у подальшому за епідпоказаннями, вибірково.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар