Керівник кропивницької колонії чекатиме суду за ґратами або вийде за 128 тис. грн

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Керівник УВП №14 / 20.10.2017

Сьогодні, 20 жовтня, у Ленінському райсуді Кропивницького обирали запобіжний захід керівнику Кропивницької установи виконання покарань №14 Сергію Пазилову. Напередодні його затримали представники прокуратури та СБУ після того, як він давав і пропонував хабар начальнику одного з відділів обласної прокуратури Олександру Заморозу за те, щоб він “не помічав” порушень у роботі УВП №14. Такою є версія слідства. 

Суддя Андрій Загреба ухвалив рішення обрати підозрюваному запобіжний захід у вигляді 60 діб тримання під вартою з можливістю сплати застави у розмірі 80 прожиткових мінімумів, тобто 128 тис. грн.

Таким чином він повністю задовольнив клопотання обвинувачення.

Прокурор Олег Могильний під час засідання наголосив, що Сергій Пазилов грунтовно підозрюється у спробі скоєння тяжкого злочину. Про це свідчать зібрані слідством матеріали та речові докази.

Також представник обвинувачення оголосив наявні ризики: підозрюваний може уникнути слідства та суду, адже він зареєстрований у Донецьку і має власність на непідконтрольній Україні території, куди може виїхати.

Сторона обвинувачення

Крім того, на думку прокурора, підозрюваний може знищити, сховати або спотворити докази, які мають значення.

Зазначимо, що під час засідання прокурор оголосив, що Пазилов передав прокурору Заморозу 2400 грн. А в подальшому пропонував цінності – талони на паливо, нарди та вулики, які виготовляють у колонії.

Зважаючи на всі аргументи, прокурор Олег Могильний клопотав щодо застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Захист Пазилова, у свою чергу, оголосив клопотання про порушення права на свободу і особисту недоторканість підозрюваного.

Дії прокуратури адвокат Олег Паіцика назвав “шоу для преси”. Він наголосив, що затримали підозрюваного не під час спроби дати хабар, а викликали у прокуратуру і там арештували.

Такі дії захисник назвав незаконними.

Адвокат підозрюваного

На його думку, підозрюваного треба негайно звільнити з-під варти.

Заслухавши усі сторони справи, суддя Андрій Загреба видалився до нарадчої кімнати. Повернувшись звідти, він оголосив рішення підтримати клопотання прокуратури і обрати начальнику Кропивницької УВП 14 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб із можливістю внесення застави у розмірі 128 тис. грн.

Головуючий суддя

Нагадаємо, у Кропивницькому під час спроби дати хабар працівнику прокуратури затримали начальника ДУ «Кропивницька установа виконання покарань № 14», який намагався “купити сліпоту” прокуратури. За даними прокуратури, посадовець неодноразово намагався домовитися, щоб держструктура “не помічала” порушень у роботі колонії. СБУ називає суму 10 000 грн, які керівник УВП збирав з осіб, які знаходяться в установі виконання покарань.

Учора, 19 жовтня, представники прокуратури зібрали на брифінг журналістів, щоб розповісти які саме порушення намагався “відкупити” начальник Кропивницької УВП, пропонуючи хабар прокурору. За словами прокуратури, там ув’язнені вільно розгулюють приміщеннями, мають ключі від камер, зберігають у камерах молотки, ломи та ножі, таблетки, шприци та алкоголь. Окрім того, в колонії, де утримується понад 600 в’язнів, з необхідних 5 рубежів охорони працює лише один, системи відеонагляду та сигналізації дають постійні збої, а двері у більшості камер не змінювалися з 1908 року.

Також зазначимо, що близько тижня тому прокуратура області розпочала кримінальне провадження за фактом грубого порушення законодавства про працю службовими особами ДУ «Кропивницька установа виконання покарання № 14». Зокрема, одиноку матір малолітньої дитини неодноразово залучали до робіт у нічний час, до надурочних робіт та робіт у вихідні дні.

Крім того, прокуратура Кіровоградщиниі регулярно проводить перевірки дотримання норм ЗУ «Про попереднє ув’язнення» в діяльності ДУ «Кропивницька УВП №14». За результатами однієї з них виявлено ряд порушень. Зокрема, в установі не реалізуються державні гарантії щодо охорони здоров’я ув’язнених. Матеріально-побутові умови не відповідають правилам санітарії та гігієни. Ряд приміщень потребують негайного ремонту.

Незадовго до того у Кропивницькій установі виконання покарань № 14 прокуратура також виявила численні порушення. Зокрема, недотримання норм жилої площі, неповна ізоляція осіб, непостійний нагляд та неналежне медичне забезпечення.

На початку року співробітниками Служби безпеки України спільно з прокуратурою викрито на хабарництві одного з оперативних працівників Кропивницької виправної колонії. Правоохоронці встановили, що старший лейтенант вимагав від знайомої засудженого оргтехніку для установи на суму п’ять тисяч гривень за переведення чоловіка до іншої колонії з пом’якшеним режимом утримання.

 Дмитро Васильєв, Перша електронна газета

В’язні з ключами від камер, ножі та шприци: які порушення керівник колонії намагався “відкупити” за 10 тис. грн

Поширити:

Залишити коментар:

коментар