Дім без мешканців: у Новгородці пустує гуртожиток для переселенців

Фото: kr-admin.gov.ua

Гуртожиток для переселенців у Новгородці реконструювали за кошти Євросоюзу, витратили понад 700 тисяч євро, і урочисто відкрили чотири місяці тому. Однак замість 450 людей, на яких розрахований заклад, заселилися туди лише 32.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на “ТСН“.

Гуртожиток для переселенців  вирізняється  на тлі сірих будівель селища Новгородка. Сучасні матеріали, гарний ремонт, от тільки у вікнах порожнеча. А коридорами відлунюють хіба кроки чергової чиновницької перевірки.

Читайте також: Як адаптуються переселенці на Кіровоградщині

Все є, але користуватися  нікому. З півтори сотні кімнат зайнято лише двадцять. Пані Лариса з чоловіком приїхали з Донецька з одним пакунком речей. Зайняли дві кімнати з меблями. За них платять півтори тисячі гривень комірного. На цілий блок вони єдині пожильці.

Біля майже порожнього гуртожитку такі самі безлюдні дитячий і спортивний майданчики. Абсолютно новенькі і нікому не потрібні. Бо тут живуть переважно пенсіонери. Одночасно із гуртожитком на грантові гроші реконструювали і дитсадок. Серед семи десятків вихованців дітей переселенців поки немає. Для них у резерві тримають цілу групу.

Читайте також: 633 гривні + комунальні. Як працює гуртожиток для переселенців на Кіровоградщині

Чому ж не їдуть сюди ті, для кого все це будувалося? Куратор проекту переконана – пізно. Житло було  актуальне у 14 та 15 роках. А здали його із значною затримкою, бо гроші прийшли із запізненням.

«Оце папка, це ті люди, які хотіли, але не діждалися здачі гуртожитку і найшли інше помешкання для себе. Це не вигадка, що когось там записали і все. Це реальні люди», – каже комендант гуртожитку.

На Кіровоградщині втікачів від війни на Донбасі понад 8 тисяч, каже Валентина Кулачко. Вона в облраді опікується переселенцями . Сама з Луганська, служила в батальйоні «Айдар» і теж потребує житла. Певна, в Новгородку вона і її земляки не їдуть, бо там проблема з роботою і далеко від обласного центру. Але головне, навіть, не це .

«Ми знаходимося, наприклад, у Кропивницькому, діти наші адаптувалися до шкіл, до садків і зривати їх практично вже не можна. Тому що це дуже великий стрес», – каже радник голови облради з питань внутрішньо переміщених осіб Валентина Кулачко.

А сільрада змушена утримувати порожній гуртожиток. Оскільки грошей бракує, на два поверхи пустять місцевих. Кімнати ще на трьох поверхах поки що чекатимуть тих, заради кого цей гуртожиток і відновлювали.

Читайте також: У Кропивницькому поговорили про проблеми реалізації прав переселенців на Кіровоградщині

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до Дім без мешканців: у Новгородці пустує гуртожиток для переселенців

  1. А э у Новгородці можливiсть працевлаштування? (Лугандон, Антрацит)

Коментарі заборонені.