Посадовців Кіровоградгазу звинувачують у розкраданні майже 10 млн кубів блакитного палива

Ілюстрація

Головне управління Нацполіції в Кіровоградській області відкрило кримінальне провадження за фактом розкрадання 9,81 млн кубів газу посадовими та службовими особами ВАТ “Кіровоградгаз”.

Про це йдеться у заяві керівника “Кіровоградгазу” Олександра Гладкого до начальника Головного управління Нацполіції в Кіровоградській області, пише “Економічна правда“.

Читайте також: У черзі в “Кіровоградгаз” померла людина

У заяві наголошується, що за результатами перевірки ВАТ “Кіровоградгаз” виявлено, що починаючи з 2009 року до білінгової системи “Gasolina” було внесено 384 фіктивних адрес, розташованих в містах та селах Кіровоградської області. За кожною неіснуючою адресою закріплено номер особового рахунку, що є фіктивним за обліком грошових коштів.

“Зазначені дії виконувались за вказівкою керівного складу служби обліку газу та заступників голови правління “Кіровоградгазу”, – йдеться у документі.

Метою зазначених дій, наголошують в НАК, було зменшення різниці між отриманим через обліку ГРС та використаними об’ємами газу, вирівняння бухгалтерської розбіжності.

“За вказаний період завдяки некоректному відображенню об’ємів отриманого та використаного газу на фіктивні особові рахунки віднесено 9,816 млн кубометрів газу, вартістю 78 млн гривень”, – наголошується у заяві.

Таким чином, додають у компанії, транспортування газу зазначеним “споживачам” проведено за рахунок “Кіровоградгазу”, а дебіторська заборгованість за вищевказаних умов може бути відображена виключно як безнадійна, що негативно впливає на фінансовий стан товариства.

З огляду на наведені факти, Нафтогаз подав до Головного управління Нацполіції в Кіровоградській області заяву про вчинення кримінального правопорушення посадовими та службовими особами “Кіровоградгазу”.

У поліції вже підтвердили прийняття вказаної заяви.

Нагадаємо, НАК «Нафтогаз України», якій належить 51% акцій Кіровоградгазу, визнала роботу правління та наглядової ради підприємства незадовільною і змінила голову правління та голову наглядової ради товариства.

Тоді на загальних зборах затвердили низку рішень:

  1. Роботу правління та наглядової ради Кіровоградгазу визнано незадовільною;
  2. Повноваження голови та членів правління товариства припинено;
  3. Припинено повноваження голови та членів наглядової ради Кіровоградгазу: І.Вороніна, А.Фабрики, Ю.Величка, Е.Сабірова та С.Назаренка;
  4. Новим головою правління товариства обрано за результатами проведеного у 2016 році конкурсу Олександра Гладкого;
  5. Новим головою наглядової ради Кіровоградгазу став Олег Діденко.

17 серпня, на перехресті вулиць Курганна і Комарова у Кропивницькому зібралося майже півсотні містян, які перешкоджали працівникам ВАТ “Кіровоградгаз” ремонтувати газопровід. Люди говорять, що ті нібито намагаються незаконно припинити подачу газу на газозаправну станцію, яка знаходиться на вулиці Волкова.

Керівництво комунального підприємства “Теплоенергетик” домовилося з “Кіровоградгазом” про реструктуризацію поточних боргів за паливо. Таким чином тепловики і постачальник газу зможуть підписати договір на постачання газу і спокійно розпочати опалювальний сезон.

“Теплоенергетику” та “Кіровоградгазу” вдалося домовитися про реструктуризацію боргу, щоб не заганяти підприємство у арешти рахунків та нові борги. На сьогодні комуналне підприємство винне газовикам понад 3 млн грн.

Але й досі гостро стоїть проблема боргів теплових підприємств за минулі роки. На ці суми вже було накладено багато штрафних санкцій та пені. Адже у листопаді 2016 року у Кропивницькому була небезпека створення техногенної катастрофи – через величезні борги НАК “Нафтогаз України” збирався вимкнути газопостачання на “Теплоенергетик”. На екстренному засіданні комісії з питань техногенної безпеки було ухвалено не допустити відключення газу.

Представник “Кіровоградгазу” на засіданні комісії озвучив суму боргу КП – близько 140 млн грн. Крім того, підприємство почало цей опалювальний сезон без підписаного договору з НАК “Нафтогаз України”, тобто несанкціоновано використовувало газ.

27 вересня, у приміщенні ВАТ “Кіровоградгаз” у Кропивницькому розпочалися публічні обговорення проекту структури тарифу на послуги з розподілу природного газу на 2017 рік. Оскільки представники підприємства та громадськості розійшлися у твердженнях, обговорення переросло у гучну дискусію.

У ході публічних обговорень проекту структури тарифу на послуги з розподілу газу, представники Кіровоградгазу і громадськості таки дійшли згоди – перенести обговорення на 9 жовтня.

Представники громадськості вирішили створити робочу групу для напрацювання зауважень до існуючого проекту. Надати пропозиції можна у письмовому вигляді або на електронну пошту (mail@kirgas.com) до 6 жовтня, а обговорення відбудеться 9 жовтня, об 11:00, в актовій залі Кіровоградгазу.

У червні цього року НКРЕКП прийняла Постанову №866, згідно з якою проекти рішень (які мають ознаки регуляторних актів) будуть виноситися на обговорення споживачів за місцем надання послуги. Тому ВАТ “Кіровоградгаз” завчасно опублікувало проект структури тарифу на розподіл та транспортування газу і запросило до обговорення кропивничан. (Структура тарифу на послуги розподілу природного газу ВАТ “Кіровоградгаз” на 2017 рік).

Нагадаємо, наприкінці березня цього року Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) встановила для населення і промислових споживачів тарифи за розподіл природного газу. Проте у контактному центрі для абонентів “Кіровоградгаз” на той час не роз’яснювали, які рахунки за абонплату розподілу газу чекати кропивничанам та мешканцям Кіровоградщини.

А вже на початку квітня НКРЕКП призупинила рішення про запровадження тарифів на транспортування та розподіл природного газу – це зроблено для того, аби не підвищувати загальний рахунок для населення.

Наприкінці квітня ВАТ “Кіровоградгаз” заявляє, що внаслідок неврегульованості питання оплати за послуги з розподілу природного газу, стає неможливим виконання робіт з експлуатації та ремонту газорозподільної системи, ставить під загрозу виплату заробітної плати працівникам та може призвести до вимушеного припинення постачання газу споживачам. А ще підприємство переходить на 4-денний робочий тиждень.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар