Направлення на безоплатну діагностику у приватних клініках уже отримали близько 150 учасників АТО Кіровоградщини

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Ілюстрація

Наприкінці липня у Кропивницькому почали реалізацію програми, у рамках якої учасники АТО можуть пройти безоплатну діагностику і приватних клініках. Зокрема, за перший місяць роботи госпіталь затвердив близько 150 направлень на КТ та МРТ різних типів.

Про результати роботи станом на 1 вересня Першій електронній розповів головний лікар обласного госпіталю для ветеранів війни Геннадій Сябренко.

Окрім дороговартісних діагностик, у рамках програми учасники АТО мають право на ще ряд безоплатних аналізів. Аналіз на гепатит пройшли близько 350 пацієнтів, патологію виявили у близько 10%. Аналіз гормонів щитоподібної залози провели 17 людям, у 7 з яких виявили патологію. На простатоспецифічний антиген перевірили 82 чоловіка. На коронаровентрикулографію видали 5 направлень. Трьом пацієнтам уже виконали процедуру, а ще двоє – проходять додаткові обстеження.

“Процедура йде, вона працює, пацієнти задоволені. Відмов немає, – каже Геннадій Сябренко. – Цікавість цієї програми у тому, що пацієнт їде від нас у певний день. Він приходить у клініку на визначений для нього час, на конкретне місце. Він не стоїть під кабінетами, йому не доводиться нікому там доводити, що він – АТОвець. Проблема напруги знята. Ще ми погоджуємо час із пацієнтом, щоб йому було зручно”.

За словами головного лікаря госпіталю, “запити” на направлення надходять із різних медзакладів.

“Варто відзначити, всі лікарі мережі направляють до нас пацієнтів – і онко, і міські лікарні, медичні частини. Вони з нами узгоджують направлення. Із районів було приблизно 50%, але більшість із них – пацієнти госпіталя. А так, щоб напряму з району (від районного лікаря – ред.) направляли, то людей з 10”, – сказав Геннадій Сябренко.

Нагадаємо, в програму, яка фінансується з обласного бюджету, закладено кошти на закупівлю послуг КТ, МРТ у п'ятьох варіаціях та реактивів для на аналіз гормонів щитоподібної залози, вірусних гепатитів В і С, на простатоспецифічний антиген, на виявлення антитіл СНІДу, а також витратні матеріали на коронаровентрикулографію і кардіохірургічні операції.

Програма, за якою надається безоплатна діагностика учасникам АТО та членам їхніх сімей у приватних клініках у Кропивницькому стартувала наприкінці липня. Окрім того, розпочали роботу і ряд лабораторій, де безкоштовно беруть спеціальні аналізи у пацієнтів цих категорій.

У Листі Департаменту охорони здоров’я до начальників управлінь охорони здоров’я, головним лікарям лікувальних закладів та медичних установ, вказані усі контакти, куди можна звертатися за консультацією. Документи на своїй сторінці у ФБ оприлюднив правозахисник Антон Красов.

  • 1) Аналіз на гепатит, гормони щитоподібної залози, на специфічний антиген – у Кіровоградській обласній лікарні. Деталі за телефоном: 0522 – 55 -12 -88, 095 – 486 – 81 -83.
  • 2) Аналіз на СНІД – у Кіровоградському обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом. Деталі за телефоном: 0522-37-01-88.
  • 3) Коронаровентрікулографія – в Кіровоградському обласному кардіодиспансері. Деталі за телефоном – 0522 – 39-76-25.
  • 4) КТ без контраста – виконує ТОВ “МДЦ Експерт-Кіровоград”,
    5) КТ з контрастом – виконує ТОВ “МДЦ Експерт-Кіровоград”,
    6) МРТ без контраста – виконує ТОВ “Український центр томотерапії”
    7) МРТ з контрастом – виконує ПП ПВФ “Ацинус”
  • Деталі інформації щодо КТ і МРТ – в Кіровоградському госпіталі ветеранів війни – 0522-34-11-30, 050-221-58-41

Нагадаємо, загальний маршрут пацієнта виглядає так:

Ольга Ткаченко, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар