У дитсадку Долинського району виявили спалах ротавірусної інфекції

Ілюстрація: Tagesspiege

За І квартал поточного року в Україні зареєстровано 46 спалахів інфекційних захворювань, під час яких постраждало 508 осіб, у тому числі 465 дітей, що складає 91,5%. Зокрема, на Кіровоградщині зареєстрований один спалах ротавірусної інфекції в дошкільному навчальному закладі Долинського району.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на Кіровоградський обласний лабораторний центр.

Спалахи реєструвались на 20 адміністративних територіях України (у 2016р. – 14): Одеській області – 6 спалахів, Київській, Запорізькій – по 4 спалахи, Івано-Франківській, Чернігівській та м. Києві по 3 спалахи, Дніпропетровській, Житомирській, Вінницькій, Рівненській, Сумській, Львівській, Миколаївській, Чернівецькій, Черкаській областях по 2 спалахи, Тернопільській, Харківській, Полтавській, Донецькій та Кіровоградській областях по 1 спалаху.

Частіше всього захворювання людей при спалахах спричиняли ротавіруси (19 спалахів), вірус гепатиту А (6 спалахів) та сальмонели (5 спалахів).

Збільшилась кількість спалахів у закладах освіти. Зареєстровано 34 спалахи проти 16 за І квартал 2016 року. У загальноосвітніх навчальних закладах в Україні виникло 12 спалахів із загальною кількістю постраждалих 268. В дошкільних навчальних закладах зареєстровано 22 спалахи, із загальною кількістю постраждалих 165.
Крім спалахів кишкових інфекцій та вірусного гепатиту А у 2017 році в Україні зареєстровано 3 спалахи кору з загальною кількістю захворілих осіб – 16, у т. ч. 15 дітей.

На об’єктах ресторанного господарства та торгівлі спалахи не реєструвались. Але мав місце спалах на підприємстві харчових продуктів (приватний виробник пива) з загальною кількістю захворілих осіб – 5, у т. ч. 1 дитина (підліток 17 років). У побуті виникло 11 спалахів, постраждало всього 70 осіб.

У Кіровоградській області за І квартал 2017 року зареєстрований один спалах ротавірусної інфекції в дошкільному навчальному закладі Долинського району.

Згідно чинного законодавства за порушення санітарних норм та правил для об’єктів громадського харчування та закладів освіти відповідальність покладається на керівників цих закладів.

Чітке дотримання норм та правил санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів, ефективна робота медичного персоналу навчальних закладів по недопущенню у колективи хворих дітей та постійний контроль персоналу за дотримання дітьми правил особистої гігієни здатні запобігти виникненню випадків групових інфекційних захворювань та спалахів у дитячих колективах.

Як свідчить аналіз причин більшості спалахів, найчастіше інфікуванню дітей сприяє відсутність постійного контролю за дотриманням дітьми правил особистої гігієни, внаслідок чого інфекція поширюється серед дітей контактно-побутовим шляхом.

Важливим чинником у запобіганні спалахів у дитячих колективах є свідомість батьків, які повинні навчати дітей правилам особистої гігієни, слідкувати за станом їх здоров’я та не приводити у колектив дитину із будь якими проявами кишкового або гострого респіраторного захворювання.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар