Під час польових робіт на Кіровоградщині знайшли унікальний артефакт 5 століття до нашої ери

В одному з сіл Кіровоградської області тракторист під час польових робіт виявив унікальний артефакт. Виявилося, що під землею лежала ранньоскіфська баба, вік якої датується 5 століттям до нашої ери.

Про це йдеться в сюжеті “ТСН”.

Під час весняних робіт у полі на Кіровоградщині тракторист зачепив щось тверде. Спочатку подумав, що просто камінь, але розгледів на ньому людські обриси. Чоловік звернувся до науковців. Для вивчення незвичної знахідки на місце терміново виїхали археологи та історики.

За словами істориків, які оглянули артефакт, знайдена скіфська баба є унікальною. Саме таких у скіфському світі всього три. Також вони розповіли, що знахідка датується другою половиною 6 – першою половиною 5 століття до нашої ери.

На кургані проведуть розкопки археологи. А скіфську бабу дослідять, а після присвоять їй номер пам’ятки державного значення.

Раніше повідомлялося, що мешканка Вільшанки випадково знайшла на городі велику металеву пряжку (місцевою болгарською говіркою – кулань) від традиційного жіночого болгарського пояса, котру, вірогідно, в селище привезли з Болгарії перші поселенці.

Мешканка Кіровоградщини на городі знайшла унікальний артефакт болгарського походження

На Кіровоградщині на смітник викинули артефакт тритисячолітньої давнини (ВІДЕО)

Поширити:

Залишити коментар:

коментар