Добровольцю з Кропивницького Євгену Тельнову посмертно присвоєно звання Героя України

фото з Книги пам'яті полеглих за Україну

Президент України Петро Порошенко посмертно присвоїв звання Героя України відважному кропивничанину з батальйону «Донбас» – Євгену Тельнову з позивним «Усач».

Про це пише iPress.ua.

“Я прийняв рішення присвоїти високе звання Героя України Євгену Львовичу Тельнову, знаменитому “Усачу”, який загинув 15 лютого 2015 року в боях біля Широкиного, особисто знищивши кілька танків противника, які готували наступ на мирний Маріуполь”, – заявив глава держави на урочистостях із нагоди третьої річниці створення Національної Гвардії.

Народився Євген Тельнов 20 листопада 1961 року в тодішньому Кіровограді. Службу проходив у військовій частині 7429, що в Києві. Звільненився в запас у травні 1982 року, був нагороджений нагрудним знаком «За отличие в службе» ІІ ступеня. Продовжував роботу на Кіровоградському заводі радіовиробів токарем, а з 1989 до 1991 року – лаштувальником верстатів з ЧПК.

З 1984 по 1987 заочно навчався в Кіровоградському інституті сільськогосподарського машинобудування за спеціальністю «Обробка металів різанням». У липні 1991 року Євгена Тельнова було рийнято на посаду інструктора зі спорту в Кіровоградську РТШ (ДОСААФ). Звільнився у лютому 1992. Після того займався бізнесом.

Із початком російської агресії проти України Євген Львович закрив своє підприємство, 10 червня 2014 р. уклав контракт про проходження служби у військовому резерві Національної гвардії і був зарахований до батальйону спеціального призначення «Донбас». 10 червня 2014 року Євген Тельнов прибув до батальйону в с. Нові Петрівці (3 взвод 1 роти). З 13 липня по 31 серпня ніс службу в зоні АТО. Пройшов Артемівськ, Попасну, Іловайськ.

фото з Книги пам’яті полеглих за Україну

26 серпня був поранений уламком міни на околиці Іловайська, але не залишив підрозділ. 29 серпня при виході з Іловайська в районі села Червоносільске батальйон потрапив під обстріл танків. У результаті — 109 бійців потрапили в полон, більше 45 — загинули. Євген Тельнов разом з 12 побратимами вийшли зі зброєю, при цьому Євген з гранатомету підбив два танки Т-72 Б3 підрозділів 6-ї танкової бригади РФ і разом із однополчанином із позивним «Брест» знищив дві ворожі бойові машини десанту БМД-2. Екіпажі цих машин – військовослужбовців ЗС Російської Федерації – було вбито або захоплено у полон.

Опинившись із підрозділом у ворожому оточенні у Червоносільському, відмовивився капітулювати, разом із «Брестом» та невеличкою групою інших бійців «Донбасу» пішов на прорив, зі зброєю в руках вийшов до своїх військ і 31 серпня дістався бази батальйону у Кураховому.

фото з Книги пам’яті полеглих за Україну

На початку 2015 р. переоформлений у підрозділі як призваний на військову службу за мобілізацією. 15 лютого поблизу села Широкиного Новоазовського району Донецької області, коли колона одного з підрозділів батальйону «Донбас» потрапила у ворожу засідку, солдат Тельнов врятував тяжко пораненого однополчанина із позивним «Авер», витягнувши його з-під шквального обстрілу. Того ж дня під час бою Євген Львович загинув смертю героя.

25 лютого 2015 року, у Кропивницькому, відважного воїна батальйону “Донбас” провели в останню путь. Поховано героя на Алеї слави Рівнянського цвинтаря.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни Євген Тельнов нагороджений орденом «За мужність» III ступеня. Кропивницький міський голова Андрій Райкович пообіцяв, що буде разом з місцевими активістами клопотати про присвоєння відважному кіровоградцю звання “Герой України”.

1 жовтня 2016 року Євгена Тельнова посмертно нагородили орденом «Народний герой України».

Два роки без “Усача”: у Кропивницькому вшанували пам’ять відважного воїна батальйону “Донбас” Євгена Тельнова

Поширити:

Залишити коментар:

коментар