Перші 114 “розумних” ліхтарів уже працюють у Кропивницькому: як “совеня” береже бюджет

нові світлодіодні ліхтарі по вул. В. Пермській у Кропивницькому

Унікальну для України систему розумного освітлення вулиць впроваджують у Кропивницькому. Вона дозволяє заощаджувати електроенергію. Пілотний проект започаткували на трьох вулицях обласного центру. Загалом встановили 114 ліхтарів. Система запрограмована на астрономічний годинник, який вмикає світло одразу з настанням сутінок і самостійно регулює його потужність.

Про це йдеться в сюжеті “5 каналу”.

Віднедавна освітлення на вулиці Ушакова контролює “совеня” – інтерактивна система освітлення вулиць. Цю комп’ютерну програму місту подарував її розробник. Комунальники ж – закупили світлодіодні ліхтарі з дистанційним керуванням.

 “Якщо руху на вулиці немає – транспорт не їздить, люди не ходять – то освітлення якби засинає, притухає до 5% споживання. Як з’являється подразник – люди або транспорт – система просинається і на повну потужність запускається…. Термін їх експлуатації – 25 років”, – розповідає директор КП “Міськсвітло” Дмитро Тоток.

Загалом, у місті встановили 114 таких ліхтарів. Їхню роботу на комп’ютері відстежує диспетчер. Коли якась з ламп перегорить – ця інформація одразу з’являється на моніторі.

“Якщо раніше диспетчер бачив схему, яка винесена в паперовому носії і потім частково ми бачимо щит, то зараз ми бачимо кожен світильник, який керується фактично в режимі онлайн”, – пояснює начальник ГУ ЖКГ Кропивницької міськради Віктор Кухаренко.

Ліхтарі вмикаються із настанням сутінок. Після 23:00 вони світять на половину потужності, а після першої ночі – лише на 10%. І запалюються яскравіше, якщо по вулиці є рух.

Система розумного освітлення працює поки що лише на трьох вулицях. Але до кінця року комунальники обіцяють збільшити кількість новітніх ліхтарів утричі. За їхніми попередніми підрахунками, завдяки цьому щороку можна буде заощаджувати на електриці до 3 мільйонів гривень.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар