Три головні причини вибирати факультет філології та журналістики ЦДПУ імені В. Винниченка у Кропивницькому

Три головні причини вибирати факультет філології та журналістики Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка у Кропивницькому назвав доктор філологічних наук, професор та колишній ректор цього вишу Григорій Клочек.
Інформацію для роздумів, адресовану цьогорічним випускникам та їх батькам вчений-літературознавець оприлюднив на своїй сторінці у Фейсбуці.

фото: сторінка Arthur Chastakov у Фейсбуці

КВАЛІФІКАЦІЯ 

Про рівень підготовки спеціалістів на цьому факультеті говорить наступний факт. Відомий вчений, засновник української славістичної школи, академік Григорій Вервес говорив:

«Я завжди кажу своїм київським друзям та знайомим, які заклопотані вибором університету для навчання своїх дітей: якщо ви хочете, щоб ваша дочка (син), отримали хорошу філологічну освіту, рекомендую вибирати філологічний факультет Кіровоградського педуніверситету».

Академік не лукавив, він побував у багатьох університетах – як українських, так і зарубіжних. Часто, приїзжаючи з Києва на свою малу батьківщину (селище Петрово), відвідував наш факультет, читав лекції, спілкувався з викладачами та студентами. То ж мав можливість порівнювати.

Для кожного випускника нашого факультету його студентські роки є незабутніми і щасливими.

ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ

Відзначу кілька важливих факторів, що є дієвими при працевлаштуванні:

1) Престижність факультету, університету загалом, у якого добрий імідж в освітянській сфері. Відомо багато прикладів, коли випускники факультету, навчаючись на випускному курсі чи в магістатурі, проходять вельми вимогливий відбір на посаду викладача навіть у престижних київських школах. При чому їх було обрано і через те, що вони є випускниками саме нашого факультету та університету.

2) Престижність та затребуваність отримуваних на факультеті спеціалізацій, яка обумовлюється тим, що окрім основної спеціальності випускник університету має право викладати англійську мову та зарубіжну літературу, а також займати посаду шкільного психолога. Більшість журналістів та видавців в нашому регіоні є випускниками факультету.

3) Перспективність вступу до магістратури після закінчення бакалаврату.
Для того, щоб випускники та їх батьки мали змогу продумали правильну «стратегію і тактику» (або ж, як зараз кажуть, траекторію) у здобуванні вищої освіти, необхідно врахувати наступне:

a) зараз існує два рівні вищої освіти – бакалаврат (4 роки) та магістратура (1.5 – 2 роки).

b) після закінчення бакалаврату випускник нашого факультету має право, вступати в магістратуру як нашого університету, так і в інші українські та зарубіжні університети. І при цьому у нього буде широкий вибір гуманітарних спеціальностей (журналістика, іноземна мова, психологія, історія, соціологія, педагогіка та ін.).

c) УВАГА! Перспективність вступу до магістратури після закінчення бакалаврату нашого університету обумовлюється тим, що навчання на ньому, окрім надійної загальногуманітарної підготовки, дає знання англійської мови, екзамен з якої зараз є обовязковим при вступі в магістратуру. На цей фактор звертаємо особливу увагу через те, що його треба враховувати при розробці особистої «стратегії і тактики» у здобуванні вищої освіти.

І остання, не менш важлива причина вибирати наш факультет. В цьому році, як запевнює міністр освіти Лілія Гриневич, зарплата вчителів збільшується на 50%.

ПРОБЛЕМИ МАТЕРІАЛЬНОГО ВИЖИВАННЯ

Зараз усім, хто намірений здобувати вищу освіту, треба добре розраховувати свої матеріальні можливості, бо за останні кілька років створилися умови, які вносять серйозні корективи у вартість вищої освіти.
Не дарма вживаю це слово «виживання» – воно є цілком доречним в умовах загальної економічної кризи, росту інфляції та подорожчання всього і вся. Справа ускладнюються ще й тим, що помітно зменшився відсоток студентів, які отримують стипендію.

Вибачаючись за грубу «прозу життя», вдамося до деяких розрахунків. Вони показують, що для навчання в іншому місті, наприклад, у Києві, потрібно щорічно виділяти із сімейного бюджету 30 – 50 тис.гривень (транспорт, харчування, оплата за гуртожиток, книжки і т. д.). І це при умові, що ви навчаєтеся на держбюджеті.

Вартість навчання в нашому університеті майже вдвічі дешевша: обід у будь якій студентській їдальні в Києві вартує приблизно 50-60 грн, в їдальні ж нашого університету – 20 -25 грн.; за проживання в гуртожитку в Києві необхідно щомісячно платити понад 600грн., і це не межа; у нас же – 300 грн. Комфортність умов у нашому гуртожитку значно вища ніж у більшості київських. Зрозуміло, для студентів, сімї яких проживають у Кропивницькому і яким не треба платити за гуртожиток і харчування в їдальні, здобування вищої освіти є дешевшим. Проте студентам із нашого регіону треба враховувати, що близькість до рідного дому і можливість частіше бувати там – це теж є дуже важливим позитивним фактором. Вдома, як відомо, і стіни допомагають.

Отже, все щойно сказане підводить до висновку, що якщо випускник середньої школи, котрий відчуває у собі схильність до гуманітарних наук, вибирає факультет філології та журналістики Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, то це означає, що він приймає оптимально вивірене, правильне рішення.

І стосується це, до речі, випускників середніх шкіл не лише нашого регіону.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар