У Київ на підведення підсумків акції “Кров новин” найбільша делегація приїхала із Кропивницького

На підведення підсумків акції “Кров новин – новини крові” до столиці України поїхала делегація з Кропивницького. Представництво нашого міста є найчиселнішим з усіх регіонів України.

Про це з акції повідомляє кореспондент Першої електронної.

“У вас друга група плюс. Гемоглобін у нормі. Пийте чайок і проходьте будь ласка на донацію”, – каже після перевірки потенційного донора лікарка у білому халаті.

Сьогодні, 17 березня, вона з колегами прийшла на роботу не в центр крові, а в офіс інформаційного агенства “Українські новини”. Тут щойно стартувала публічна донація, після якої організатори акції “Кров новин – новини крові” підведуть підсумки свого моніторингу ЗМІ чотирьох міст України, зокрема, і Кропивницького.

Як розповіла Першій електронній координатор громадського проекту «Кров новин – новини крові», викладач Інституту журналістики Леся Ярошенко, за попередньою інформацією, сьогодні мають поділитися кров’ю близько 30 киян:

“Це переважно журналісти, керівники прес-служб різних компаній, люди з реклами. Я сьогодні теж здаю кров. Якщо чесно, це моя перша успішна донація”, – каже Леся Ярошенко.

Опісля донації відбудеться круглий стіл, до участі у якому запрошені представники міст-учасників: Кропивницький, Харків, Житомир, Львів.

“Із Кропивницького, напевне, буде одне з найбільших представництв: троє журналістів та донор. Із Житомира також має бути так само: головний лікар центру крові та медійники. Зі Львова та Харкова по одному чи два делегата. Приїздять журналісти, які пишуть про донорство або хочуть дізнатися, як це робити правильно”.

Окрім журналістів, у столицю приїхав інспектор патрульної поліції УПП міста Кропивницького Сергій Ткаченко. Сьогодні він не здаватиме кров, але приїхав на запрошення організаторів як донор зі стажем:

“Кілька днів тому я вже вдавав кров, тому сьогодні я тільки учасник круглого стооу, – розповідає Сергій Ткаченко і додає, – Намагаюся здавати кров регулярно. І, як правило, роблю це адресно. Є декілька діток, за якими я “слідкую”. Їм потрібна не одна кровоздача, бо вони лікуються від онко. І якось так і виходить: раз на два-три місяці”.

Нагадаємо, проект “Кров новин – новини крові” реалізується за підтримки Посольства США в Україні. Кропивницький – одне з 4 міст України, яке отримало грант на проведення такої акції. Проект також побував у Львові, Житомирі та Харкові. Це спільна акція журналістів та волонтерів у сфері донорства.

Перший етап акції “Кров новин – новини крові” – показова донація в режимі реального часу на обласній станції переливання крові. Близько десятка кропивничан, серед яких і журналісти, прийшли на станцію, аби показати, що донорство – це не страшно, а навіть корисно. Другим етапом є круглий стіл з елементами тренінгу «Служба крові в Україні: реалії і картинка у ЗМІ».

У студії Першої електронної керівник проекту Леся Ярошенко та координаторка проектів ВМГО “Асоціація молодих донорів України” Юлія Новобранець розповіли, як пройшла акція у Кропивницькому та чим особливе місто на Інгулі у рамках їхнього проекту.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар