Мешканці Благовіщенського району погрожують знову перекрити трасу, якщо не припиниться рейдерство їхніх земель

Ілюстрація

Сьогодні, 31 січня, під час сесійного засідання Кіровоградської облради, депутати розглянули два депутатські запити стосовно недопущення рейдерського захоплення земель жителів села Данилова Балка Благовіщенського району Кіровоградської області.

Голова Благовіщенської райдержадміністрації В’ячеслав Зосим повідомив деталі інциденту в районі:

“З 25 січня відбувалась процедура підробки документів на право володіння земельними ділянками у селі Данилова Балка. Незаконні реєстраційні дії здійснювалися на території сусіднього Новоархангельського району. Мешканці були обурені таким зухвальством шахраїв і щоб привернути увагу влади до цієї проблеми перекрили трасу державного значення Київ-Одеса“.

Заступник начальника ГУ Національної поліції Дем’ян Таршин завірив, що поліція робить всі необхідні заходи для недопущення протизаконних дій. За його словами, фірма, яка займалась підробкою документів, підозрюється у здійсненні незаконних дій на території декількох областей України:

“Після реєстрації звернення про підробку документів було опитано 90 постраждалих осіб, які повністю заперечили будь-які дії, що стосувалися б їх документів. Поліцією у Новоархангельському районі вилучено реєстраційні дані і зроблено висновок, що махінації з документами планувалися ще у 4 селах. Наразі є проблема у законодавстві, яка дозволяє здійснювати реєстраційні дії у іншому районі області, що призводить до чисельних випадків рейдерства землі”.

Начальник управління юстиції Кіровоградської області Вадим Гуцул роз’яснив, що нещодавно прийнятий “антирейдерський” закон майже повністю мінімізував можливість здійснення махінацій із землею, але в ньому також існують прогалини, якими можуть скористатися шахраї:

“Діючий “антирейдерський” закон передбачає звуження екстериторіальності до області, тобто тепер займатися реєстраційними діями можливо не у будь-якому населеному пункті країни, а лише в межах області. Звуження екстериторіальності до району не є доцільним, тому що це призведе до обмеження прав громадян, якщо раптом районні органи реєстрації будуть проти реєстрації документів. А так люди зможуть звернутися до будь-яких інших реєстраторів”.

Ошукана мешканка села Данилова Балка запевняє, що якщо влада не захистить їхні права, то селяни вийдуть на безстрокову акцію протесту:

“В нашому районі фірмою “Агрій Інвест Україна” було зареєстровано 500 незаконних договорів про права на володіння землею. Ми вимагаємо відкрити кримінальне провадження по притягненю до відповідальності всіх винних та захистити права простих людей. Якщо до 17:00 3 лютого не будуть здійснені відповідні дії, то 4 лютого ми почнемо безстрокову акцію по перекриттю доріг до сел Луполового та Сергіївка”.

Очільник Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко попросив громадян діяти в рамках чинного законодавства:

“Шановні мешканці Благовіщенського району, прошу вас не здійснювати розмову у вигляді ультиматуму. Держава захистить ваші права”.

Після обговорень депутати підтримали депутатські запити стосовно недопущення рейдерського захоплення земель жителів села Данилова Балка Благовіщенського району Кіровоградської області.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар