Кропивничани почали пірнати у крижані ополонки ще відучора

Учора, 18 січня, на Човновій станції (Новомиколаївський пляж) у Кропивницькому почали пірнати в крижану воду – традиція відзначення свята на Водохреща.

Близько шостої години вечора біля ополонки зібралося з півсотні кропивничан, аби пірнути в крижану воду і, за словами вірян, набратися здоров’я на увесь рік. Хтось приходив  із друзями, хтось – цілою родиною.

“Ми щороку купаємося на Водохреща. Сьогодні прийшли “набиратися здоров’я” усією родиною. Пірнаємо ще сьогодні – не будемо чекати завтра. Адже свято ж починається саме у ніч на 19 січня”, – каже кропивничанин Олександр.

Сьогодні марафон масового пірнання у крижану воду триває.

DSC_0762

DSC_0796

DSC_0803

DSC_0779

19 січня Церква святкує входження Ісуса Христа на шлях служіння людям, початок його проповіді.

Це третій і останній велике свято різдвяно-новорічного періоду, який замикає дванадцять святочних днів.

У церквах освячують воду, яка набирає особливої сили та цілющості. Водохресною водою лікують рани, вона допомагає відвернути будь-яке лихо. Прийшовши вранці після нічної церковної служби додому, потрібно скропити кожен куточок Вашої оселі свяченою водою, тоді у Вашому домі буде лад та спокій.
У день Хрещення вся громада, як правило, збиралася біля озер або річок, де відбувалися церковні служби.

Головна подія Хрещення – Освячення, для чого в одному з водоймищ на відвіку встановленому місці робиться ополонка Йордань. Участь в урочистому хресному ході, молебень, отримання святої води – весь цей день сповнений для християнина особливого значення. Після молебню на річці купаються в ній роздягнені, щоб вилікуватися від хвороб і очиститися від гріхів.

Віддавна в народі освячену на Водохреще воду вважали своєрідною панацеєю від багатьох недуг; нею також святили будівлі, тварин, збіжжя і т. д. І ось загадка: водохресна вода може зберігатися протягом усього року свіжою. Деякі схильні вважати, що цьому сприяє срібло від хреста.

До Водохреща жінки намагалися не полоскати у воді білизну, бо «там чорти сидять і можуть вчепитися». Натомість дівчата у посвячену воду клали калину чи коралі і вмивалися, аби щоки були рум’яними. В Хрещення, протягом усього свята, жінки не ходили по воду; це мали робити лише чоловіки.
Люди, хрещені 19 січня, згідно з повір’ями, будуть все життя щасливі.

Вдалим вважається і висновок у цей день заручин: «Хрещенське рукобитіє – до щасливої сім’ї». З Хрещення до Масляної – весільні тижні.

Прикмети 19 січня:

Сни в Водохресну ніч вважалися віщими.

Великий сніг у цей день віщує хороший врожай. Ясний день, навпаки, обіцяв неврожайний рік і посушливе літо.

Якщо на Водохреща дерева вкриті інеєм, навесні намагалися сіяти озиму пшеницю в цей же день тижня – тоді врожай буде багатим.

Якщо в ніч на Водохреща доводилося повний місяць, то очікували повінь навесні.

Людині, яка охрестилася на Водохреща, супроводжуватиме щастя все життя.

Добрий знак – якщо у цей день обговорюють майбутнє весілля. “Хрещенське рукобитье – до щасливої сім’ї”.

Взагалі будь-яка домовленість, що закінчується рукостисканням, у цей день обіцяє удачу і підтримку добрих сил.

Тож навіть якщо не планували ніяких серйозних угод і контрактів, придумайте який-небудь симпатичний договір з друзями. Удача адже ніколи не завадить.

Якщо все небо буде похмурим, то всякому хлібу родитися добре; якщо ж тільки на сході – добре вродить жито, на півдні – просо, на півночі – гречка.

Якщо цього дня ясна й холодна погода – на посушливе літо, похмура й сніжна – на рясний урожай.

Під час освячення води йде сніг – добре роїтимуться бджоли і колоситимуться хліба.

Якщо в цей день зоряна ніч – вродять горіхи і ягоди.

Йде лапатий сніг – на врожай.

Якщо похмуро – хліба буде вдосталь.

На Водохреща день теплий – буде хліб темний.

Коли на Водохреща риба табунами ходить – на рої добре.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар