Оксана Макарук: 2017 рік має стати переломним у реформуванні медичної галузі у Кропивницькому

Із січня цього року в Україні стартував перший етап реформи галузі охорони здоров’я. До 2020 року реформа має бути завершена.

Перетворення, які відбуватимуться в медицині протягом нинішнього року, будуть поетапними і запроваджуватимуться разом із розробкою нових законодавчих та нормативних актів на рівні Верховної Ради України, Міністерства охорони здоров’я, а також із залученням регіональних управлінь охорони здоров’я, місцевих органів влади. На цьому наголосила начальник управління охорони здоров’я міської ради Оксана Макарук.

– Наприкінці 2016 року було прийнято ряд законодавчих актів, постанов Кабінету Міністрів України, які передбачають кардинальні зміни в системі охорони здоров’я та ставлять за мету проведення її реформування, – зазначила Оксана Олександрівна. – Зокрема, це концепція реформи фінансування системи охорони здоров’я України, яка закріплює модель національного солідарного страхування із стовідсотковим покриттям громадян. Згідно із даною концепцією, страхові внески збиратимуться з усіх громадян України через загальну систему оподаткування та акумулюватимуться у державному бюджеті. Потім з державного бюджету страхові виплати здійснюватимуться через регулятора – Національну агенцію здоров’я. Страхові виплати за лікування окремої людини не будуть прив’язані до розміру її індивідуальних внесків. А Національна агенція регулюватиме стосунки між лікарем та пацієнтом, контрактуватиме медичні заклади, оцінюватиме та контролюватиме якість послуг, підтримуватиме електронну систему збору та обміну медичною інформацією тощо. Держава впроваджує поняття гарантованого пакету медичної допомоги – чітко визначено набір медичних послуг та ліків, право на отримання якого матимуть всі без винятку громадяни України. Гарантований пакет медичних послуг щороку переглядатиметься та публікуватиметься. Процес переходу на нову модель фінансування галузі буде поступовим, він розрахований на три роки.

Сьогодні ми маємо відмінений 33-й наказ, який затверджував прив’язку штатних одиниць до кількості населення та ліжко-місць у лікувальних закладах. Це дасть більше автономності лікувальним закладам, можливість самостійно розпоряджатись коштами тощо. Ухвалена Кабміном постанова “Про внесення змін до Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ” надає всім медичним закладам країни автономію фінансового планування. Відтепер кошториси складатимуться за спрощеною економічною класифікацією, яка містить лише два коди – поточні та капітальні видатки. Керівники медзакладів зможуть оперативно здійснювати перерозподіл коштів між статтями, ухвалювати більш гнучкі та якісні управлінські рішення.

У нинішньому році ми чекаємо від Міністерства охорони здоров’я доопрацювання нормативної бази щодо реформування галузі. Є концепція реформування галузі, але її потрібно затвердити та прийняти на законодавчому рівні. Особливого значення експерти надають ухваленню Верховною Радою концепції розвитку системи громадського здоров’я в Україні. Вона закладатиме засади переорієнтації фокусу системи охорони здоров’я від політики лікування до політики зміцнення та збереження здоров’я людини.

Але ми не можемо існувати лише в очікуванні всіх необхідних нормативних документів. Тож протягом першого півріччя цього року ми працюватимемо у штатному режимі. Але, перш за все, ми повинні створити ініціативну групу при міській раді, яка займатиметься імплементацією реформи саме в нашому місті. До складу ініціативної групи мають увійти медики, громадські активісти, журналісти, юристи, депутати міської ради, всі бажаючі, які мають знання, бажання втілити реформу у медичній сфері.

Зміни системи фінансування галузі передбачаються саме з первинної ланки (сімейних та дільничних лікарів, педіатрів), яка зараз функціонує у складі центрів надання первинної медико-санітарної допомоги. З червня цього року здійснюватиметься поступовий перехід на договірну основу відносин між лікарем та пацієнтом. Саме до червня має бути розроблено електронний реєстр пацієнтів, повністю комп’ютеризовано первинну ланку, розроблено типові договори між лікарем та пацієнтом – лікар має набрати максимум дві тисяч пацієнтів для повноцінного функціонування медичного закладу. Ми вже визначились із керівниками закладів щодо першочергових дій в цьому напрямку – перепис населення та інвентаризація комп’ютерної техніки у медзакладах.

Зазначу, що комунальні заклади ніхто не ліквідовуватиме, центри надання первинної медико-санітарної допомоги як працювали, так і працюватимуть. Також функціонуватиме і вторинна ланка медицини, яка забезпечуватиме медичне обстеження, консультації “вузьких” спеціалістів, лабораторні та функціональні методи досліджень – те, чого немає на первинній ланці. Цей маршрут пацієнта на сьогодні відпрацьований і не буде змінений.

Крім формування державою гарантованого пакету медичних послуг, передбачається збільшення фінансування первинної ланки для того, щоб забезпечити повноцінне безкоштовне лікування пацієнта: 30 відсотків коштів спрямовуватимуться на первинну ланку і 70 – на вторинну.

Також найближчим часом на рівні уряду буде затверджено склад та межі госпітальних округів. Я думаю, що така робота буде проведена у першому півріччі, адже всі пропозиції ми вже подали. Центрами госпітальних округів мають стати лікарні інтенсивного лікування. У Кропивницького запропоновано для цього центральну міську лікарню, лікарню швидкої медичної допомоги, пологовий будинок №1 та дитячу міську лікарню. Тут лікуються пацієнти з районів області. Це буде один госпітальний округ, який включатиме в себе мережу різнопрофільних лікувальних закладів.

Серед новацій, які впроваджуватимуться в нинішньому році, буде і референтне ціноутворення на медикаменти, що включені до Національного переліку основних лікарських засобів. У квітні буде запроваджена і реімбурсація вартості ліків – відшкодування за рахунок коштів державного бюджету вартості лікарських препаратів від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету другого типу та бронхіальної астми. Для отримання таких ліків пацієнт повинен буде звернутись до свого дільничного терапевта чи сімейного лікаря та отримати рецепт, за яким у аптеці йому безкоштовно видадуть необхідні медпрепарати.
У нашому місті вже зараз діє аналогічна програма відшкодування вартості інсулінів від цукрового діабету першого типу, на що виділяється понад шість мільйонів гривень.

Отже, саме 2017 рік має стати переломним у реформуванні галузі охорони здоров’я. Для цього у Кропивницькому є всі можливості, ведеться необхідна підготовча та організаційна робота.

Записала Оксана Верстюк, “Вечірня газета”
Поширити:

Залишити коментар:

коментар