Голова жадівського ОСББ «Гіпократ»: ми навчилися справлятися з проблемами, хоча не живемо, а виживаємо

Будинок №28 (корпус 1) по вулиці Жадова у Кропивницькому відрізняється від сусідніх. Охайні під’їзди, дошки оголошень, дитячий майданчик. У підвалі сухо, на сходових майданчиках  чисто, дах  не протікає.

ОСББ «Гіпократ» у цій десятиповерхівці існує уже п’ятнадцять років, проте, за словами голови об’єднання Володимира Саленка, легко створювати і порядкувати ОСББ лише на папері.

«Гіпократ» (засновники кооперативу – медики, звідси й назва) створили у 2001 році, коли на весь Кропивницький було 19 об’єднань співвласників. Тоді за справу взявся мешканець цього будинку Володимир Єрохін, за освітою – інженер-конструктор, тож його фахові уміння знадобилися, коли жителі почали наводити лад у своєму будинку. Йому допомагав Володимир Олексійович Саленко, який ось уже шостий рік порядкує на Жадова, 28. До нього в «офіс» − кімнатку в підвальчику, завішану оголошеннями, рекомендаціями та вирізками із газет, – ми прийшли говорити про особливості «кухні» ОСББ.

Трохи іншими правилами, ніж сьогодні влада пропонує нам, адже на той час (2001-й рік) діяв Закон України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», згідно з яким житлово-будівельні кооперативи могли реорганізовуватись в об’єднання. Тобто етап довгого прощання із ЖЕКом, ходіння по квартирах і умовляння їхніх мешканців активісти із Жадова пропустили.

6866896659ffЗ того часу почалася історія боротьби з міськими чиновниками. Володимир Олексійович показує товстелезну теку листування з різними очільниками міського управління житлово-комунального господарства міської ради. Мало того, що міська влада ніколи не цікавилася проблемами одного з перших у Кропивницькому ОСББ, майже у кожному листі зустрічається одна і та ж фраза: «Коштів не передбачено».

− Тоді нам у міській раді казали: «Ви взялися утримувати свій будинок, чого ви до нас прийшли?». А зараз ми навчилися самі справлятися з проблемами. Хоча можна сказати, що не живемо, а виживаємо, − каже Володимир Саленко.

Як приклад байдужості міського управління ЖКГ до проблем жителів Жадова голова ОСББ розповідає історію нещодавнього ремонту прибудинкової території, коли асфальт стелили лише на території, що обслуговується ЖЕКом, а у дворі ОСББшного будинку зробили лише ямковий ремонт. Проте і ямковий ремонт довелося випрошувати. (На ремонт дороги у дворі ще на 2014 рік треба було 200 тисяч гривень!)

У Кропивницькому прийнято Програму підтримки ОСББ, а держава надає пільгові кредити на енергомодернізацію. Проте подібні програми Володимир Олексійович називає не інакше, як «красивими словами».

− Ось до нас недавно у двір приїжджали чиновники з міської ради. Так-от, нам сказали, що міська програма з підтримки ОСББ не працює, бо немає бажаючих! А щодо програми з утеплення, то завжди знайдеться одна-дві людини на будинок, які будуть проти кредиту. Можна утеплювати стіни, міняти вікна, але будуть люди, які не платитимуть по кредиту. Ми зберемо гроші на утеплення і хтось один мені скаже: ай, які молодці! Але грошей не дасть. От ми сім років тому робили дах, здавали кошти, але серед наших мешканців і досі є одна людина, яка каже, що їй не треба той дах і борг вона не віддаватиме», − пояснює пан Володимир.

Головною проблемою ОСББ, крім відсутності підтримки від міської влади, Володимир Олексійович називає ускладненість доступу до спільного майна – труб холодної води, каналізації, комунікацій тепломережі. «Мешканці позашивали вагонкою і гіпсокартоном комунікації, а коли виникають проблеми, відмовляються надавати доступ. Є такі люди, що понатягували у ванній натяжні стелі. Я кажу їм: зніміть, я подивлюся, що там. А мені відповідають: мені треба 500 грн заплатити, щоб назад прилаштувати ту стелю, не буду знімати».

Нині з тарифом у 1,68 грн ОСББ вдається покрити мінімальні витрати на послуги бухгалтера, двірника та електрика. Зарплата голови ОСББ – одна тисяча гривень. Мізерна сума, якщо враховувати його обов’язки. За шість років Володимир Олексійович чотири рази вигравав у судах справи, пов’язані з поверненням заборгованості за квартплату. Він ретельно слідкує за новаціями в законодавстві, цитує напам’ять Закон про ОСББ і часто виконує ту роботу, за яку немає грошей заплатити спеціалістам. Йому допомагають сусіди, яким не байдуже, в якому будинку жити. Наприклад, коли зібралися ремонтувати сходи біля під’їздів, Володимир Саленко (за професією електрогазозварник), щоб зекономити, сам виконав роботи зі зварювання необхідних елементів. Сусіди допомогли зацементувати. Тепер вхід до під’їзду – як новий.

− Те, що ви називаєте квартплатою, в ОСББ називається «кошти на утримання будинку та прибудинкової території». А ще люди можуть здавати цільові внески. А ще є «накопичувальні». Але в нашій державі немає сенсу накопичувати – інфляція, ріст цін… Краще, звичайно, цільові внески. Наприклад, у будинку треба зробити ремонт даху – всі мешканці здають певну суму грошей. Голова ніколи в житті не повинен брати ці гроші, бо йому «припишуть» корупцію. Треба акт, розписувати хто, куди, за скільки… Усі звіти і документи, пов’язані з оплатою праці, знаходяться в ОСББ, − пояснює Володимир Олексійович і показує таблиці, в яких помісячно вказано, куди і скільки коштів витрачено. У ній під назвою «Калькуляція валових доходів і валових витрат на 2016 рік» 15 пунктів. Наприклад, у першому кварталі дохід, який надійшов на забезпечення потреб ОСББ, становив 45615,37 грн. Сума витрат на утримання склала 37072,04 грн. Сюди увійшли витрати на зарплату (16536 грн), вивезення сміття (3591,82 грн), електроенергію (5202,41 грн), обслуговування ліфта (1350 грн), господарські потреби (3252, 87 грн). У таблиці також указані витрати на послуги банку, податок на землю та інші витрати.

Нині ОСББ на 157 квартир не може дозволити собі посаду сантехніка. Оскільки проблеми із каналізацією трапляються не щодня, то сантехніка наймають на умовах цивільно-правового договору. Так само і з іншими послугами.

Виходить, щоб бути успішним керівником кропивницького ОСББ, треба мати навички юриста, бухгалтера, електрика, сантехніка, будівельника, орієнтуватися у законодавстві, володіти азами діловодства і роботи в редакторах Word і Exel. Мешканцям будинку по вул. Жадова, 28, корпус 1 пощастило. Серед їхніх сусідів виявилися люди, які взяли на себе цю непросту ношу – боротьбу з чиновниками та тими, хто й досі не розуміє, що євроремонт у квартирі не знімає відповідальності за ліфтові кабіни, сходові клітини і стан даху. Володимир Олексійович каже, що без реальної підтримки держави, а також перегляду законодавства (законодавчі колізії варті окремої статті) українцям буде важко зрозуміти переваги ОСББ.

Інна Тільнова, “Нова газета”
Поширити:

Залишити коментар:

коментар