На час перевірки призупинили реалізацію світловодської риби

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
В'ялена риба / © youtube.com

Світловодську рибу, яка ймовірно стала причиною спалаху ботулізму в Україні, виробник знімає з реалізації, а її виробництво уже призупинено до з’ясування обставин. Наразі фахівці Держпродспоживслужби відібрали зразки продукції для лабораторного дослідження і проводять перевірку документації.

Про це Першій електронній розповів начальник відділу безпечності харчових продуктів Держпродспоживслужби у Кіровоградській області Андрій Багрій.

За результатами епідеміологічного розслідування випадків захворювання на ботулізм серед киян спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві встановлено, що можливим джерелом збудника захворювання могла бути продукція вироблена ФОП Меркулов А.В., постачальником якої – є ТОВ «ЧУДО-ЮДО» міста Світловодськ Кіровоградської області.

Начальник відділу безпечності харчових продуктів Держпродспоживслужби у Кіровоградській області Андрій Багрій повідомив, що наразі триває перевірка підприємства, тож точно говорити, що світловодська риба є небезпечною, поки що зарано:

“Наразі відібрано зразки для лабораторного дослідження, перевіряються документи, декларації виробника, за якими відвантажувався продукт – працюють фахівці, тому однозначних висновків зробити неможливо. Сьогодні також перевіряється технологічний процес на дотримання норм виробництва”, – каже  Андрій Багрій.

Повідбиралися зразки, зокрема, в Херсоні, де нещодавно також було зафіксовано випадок отруєння. Результати лабораторного дослідження світловодської риби будуть не раніше, ніж через 5 днів. Тим часом керівник підприємства уже зупинив виробництво та розіслав повідомлення про призупинення реалізації.

“Виробник повідомив реалізаторам продукції про ситуацію, яка склалася навколо його підприємства та розіслав повідомлення із проханням призупинити реалізацію риби до з’ясування обставин. Окрім того, призупинено і виробництво риби”, – додає Андрій Багрій.

Нагадаємо, у столиці четверо людей отруїлися рибою, один чоловік помер. У всіх постраждалих медики діагностували ботулізм. У Броварах 50-річний місцевий житель отруївся рибою із супермаркету, яку до торгової мережі привезли зі Світловодська.

Пам’ятка для населення щодо профілактики ботулізму: Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар