В Україні презентували онлайн-мапу нелегальних АЗС: у Кропивницькому – 14

вул. Автомобілістів / © perevirazs.info

Нафтогазова Асоціація України та Державна фіскальна служба презентували інтерактивну мапу виявлення місць торгівлі нафтопродуктами з ознаками порушення законодавства. Зокрема, на Кіровоградщині нарахували 25 таких об’єктів, із низ 14 – у Кропивницькому. Будь-хто може подати до перевірки заправку, на якій, наприклад, відмовилися видати чек, відсутній куточок споживача чи вогнегасник. Також в режимі онлайн діє лічильник втрат державного бюджету від нелегальних заправок.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на НАУ.

Карта perevirAZS.info — публічний інтерактивний ресурс інформування суспільства та органів влади про катастрофічний масштаб нелегального обігу пального в країні. За допомогою карти perevirAZS.info споживачі самі зможуть інформувати ДФС про наявність місць, де розташовані нелегальні заправки.

612736aea52a7c320be238380ebb82db.jpg

Наразі на паливному ринку України склалася складна ситуація, зазначають у НАУ. В Україні нелегально працює понад 1,5 тис заправок. Їхня кількість постійно зростає. Обсяг реалізації палива через такі заправки в 2018 році перевищує 1.2 млн тонн. У 2019-му цей показник може сягнути 1,5 млн тонн. Тіньовий ринок складає 30-50% в залежності від регіону та виду палива, і цей відсоток стрімко зростає. Мапа має вирішити цю проблему.

Нафтогазова Асоціація України вважає, що цей новий публічний інструмент — інтерактивна карта стане наступним кроком на шляху до детінізації ринку завдяки долученню до цього процесу суспільства. Адже споживачі, представники ЗМІ, громадські активісти зможуть самостійно інформувати ДФС та інші органи влади про місця розташування нелегальних заправок, відзначаючи їх на цій карті.

За даними українських фіскалів, сукупний прибуток нелегальних заправок щорічно становить близько  80 млн доларів США.

90afb20086a72cb8d6b3a6f86b7175ef.jpg
вул. Короленко

Читайте також: На Вокзальній демонтували нелегальну газову заправку сестри черкаського депутата

ДФС вже розробила план заходів із протидії тіньовому ринку палива. Він передбачає створення робочих груп із відпрацювання об’єктів торгівлі пальним. Також на наступний рік заплановані проведення фактичних перевірок мереж АЗС та виявлення порушень податкового законодавства, встановлення місць знаходження нелегальних автозаправних пунктів.

Карта містить розділ «Ознаки нелегальності», де наведені підказки споживачам як відрізнити нелегальну заправку і інформація контролюючим та правоохоронним органам щодо документів, які згідно законодавства повинна мати легальна заправка. Також карта містить анкету, заповнивши яку, будь-який громадянин може подати до перевірки заправку, яка має ознаки порушення чинного законодавства, як наприклад відмова видати чек, відсутність куточку споживача та засобів пожежогасіння.

ac93f7b8b8d49e0bd628d9a1ebdbf8f9.jpg
вул. Київська

Нафтогазова Асоціація України закликає громадян не бути байдужими, якщо Ви побачили заправку з ознаками порушення чинного законодавства (Вам відмовили видати чек, на заправці відсутній куточок споживача, в якому має бути інформація про власника АЗС, ціни на пальне та документи про якість продукції, немає засобів пожежогасіння, АЗС/АГЗП розташована впритул до житлових будинків або адміністративних споруд або торгівля паливом здійснюється з автоцистерн, каністр в гаражах, тощо), просимо Вас:

  • Написати скаргу до обласної ДФС
  • Написати скаргу до обласного управління національної поліції
  • Звернутись зі скаргою до Держпродспоживслужба
  • Звернутись зі скаргою до Держпраці
  • Відмітити цей об’єкт на карті https://perevirazs.info/ для подальшої перевірки уповноваженими органами.
d8b8d191a5a99f0105e2fa1d1386c0a8.jpg
просп. Університетський

Читайте також: За незаконну заправку у Вільшанці підприємця оштрафували на 3,5 млн грн

Поширити:

Залишити коментар:

коментар