На Жадова і Лісопарковій у Кропивницькому знайшли інфекційних кліщів

© tribuna.pl.ua

У Кропивницькому за магазином “Копілка” на вул. Жадова і у лісопарковій зоні на Новомиколаївці знайшли кліщів інфікованих бореліями – збудниками хвороби Лайма.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією державної установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України”.

Обласний лабораторний центр МОЗ України розпочав щорічну роботу по моніторинговому обстеженню території області на наявність кліщів з подальшим виявленням збудників особливо небезпечних інфекцій, в тому числі кліщового бореліозу або хвороби Лайма.

19 квітня фахівцями лабораторії особливо небезпечних інфекцій на території м. Кропивницький по вул. Жадова (за магазином «Копілка») було зібрано 37 екземплярів кліщів, з яких 2 екземпляри були інфіковані бореліями – збудниками хвороби Лайма.

А 25 квітня після обстеження територію лісопаркової зони (район Новомиколаївки), де було зібрано 60 екземплярів кліщів, також виявили 5 екземплярів інфікованими бореліями.

Враховуючи початок активізації кліщів в природі, початок вірогідного епідсезону з Лайм-бореліозу, з метою зниження ризику захворювання населення даною особливо небезпечною інфекцією фахівці лабораторного центру рекомендують:

– утримувати земельні ділянки та території відповідно до вимог санітарних норм, здійснювати заходи, що спрямовані на запобігання інфекційним захворюванням та забрудненню навколишнього середовища;

– своєчасно проводити як хімічну акарицидну, так і механічну обробку територій;

– своєчасне скошування високої трави та рослинності на дворових та прилеглих територіях, в парках та місцях відпочинку;

– провести розчищення пішохідних доріжок від зайвої рослинності.

Хвороба Лайма (також відома як — бореліоз, Лайм-бореліоз, системний кліщовий бореліоз) — це природно-осередкова інфекційна хвороба з групи бактеріальних зоонозів, яку спричинюють борелії комплексу Borrelia burgdorferi sensu lato. Хворобу передають кліщі. Характеризується вона переважним ураженням шкіри у вигляді мігруючої еритеми, а також нервової системи, опорно-рухового апарату і серця. Поширена у Північній Америці та Європі, і є другою за швидкістю зростання інфекційною хворобою в США після ВІЛ-інфекції.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар