Апеляція на 130-ту статтю: Малотимошівська судова справа під наглядом громади

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
© pexels

Жителі Малотимошівської сільської ради Новоукраїнського району свої права в органах правосуддя відстоюють доволі часто. Вони вже мають досвід, як громадою виборювати власне право на справедливість саме у коридорах судочинства. Наразі вони намагаються відстояти істину в питанні притягнення до адміністративної відповідальності одного з місцевих фермерів, до якого в них вже чимало питань щодо його безкарних дій по відношенню до громади.

Черговим каменем зіткнення стало затримання водія в нетверезому стані працівниками поліції.

Як говорить сільський голова Алла Поліщук, приватний підприємець, начебто перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння ледве не збив на автомобілі місцевих школярів.

“Того дня в центрі села, біля клубу, було біля 30 малотимошівців, ми готувались до святкового заходу, – розповідає Алла Антонівна. – Тож свідками його «п’яного водіння» були усі. Він ледве не збив дітей, які, як курчата кинулися врозсипну. А, зупинивши біля нас авто, почав ображати нецензурною лайкою місцевих мешканців, які родом з Молдавії. Ми викликали поліцію і вона дійсно приїхала дуже швидко, але він почав втікати. І, коли його таки зупинили, майже випав з авто – такий був нетверезий…”.

Тож, коли працівники Новоукраїнського відділу поліції все ж таки зупинили водія то  склали на нього відповідний протокол.

“На законних підставах,  ми запропонували йому пройти медичне обстеження на визначення стану алкогольного сп’яніння, та в присутності двох свідків він відмовився”, – пояснив нам інспектор сектору реагування патрульної поліції Сергій Карелін.

Далі, як і годиться, протокол було направлено до Новоукраїнського районного суду.

Ініціативна група (члени виконкому, депутати сільської ради), яка невпинно слідкувала за подальшим розгортанням справи і прийшла на судове засідання щодо вчинення приватним підприємцем адміністративного правопорушення, рішенням Новоукраїнської Феміди була задоволена.

Місцевого фермера було визнано винним у скоєнні правопорушення, передбаченого ч.1 ст.130 КУпАП, та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 10 200 грн, та позбавленно права керування транспортними засобами на строк 1 рік.

У судовому провадженні № 3/396/103/18 зазначено що:

«… його вина повністю підтверджується доказами, що містяться в матеріалах справи, зокрема протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями свідків, які містяться в матеріалах адміністративної справи, а також наданими в судовому засіданні поясненнями свідків, які підтвердили викладені у протоколі обставини.

Також вина особи доводиться переглянутим відеозаписом, з якого вбачається неадекватна поведінка останнього безпосередньо після його зупинки працівниками поліції.

У зв’язку з викладеним, враховуючи суспільну небезпеку вчиненого правопорушення, вважаю за необхідне притягнути його до адміністративної відповідальності, наклавши адміністративне стягнення у виді штрафу з позбавленням права керування транспортними засобами та стягнути судовий збір, відповідно до ст. 40-1 КУпАП».

Але справа на цьому не закінчилась. Фермер подав апеляцію до Кіровоградського Апеляційного суду. Щоправда, на перше засідання він не з’явився і довідки про свою хворобу, про яку повідомив його адвокат, тоді не представив. Проте до суду знову приїхали його односельці. За словами сільського голови, люди продовжуватимуть слідкувати за перебігом цієї справи, адже хочуть сподіватись на справедливе рішення Феміди.

Здавалося б, ця справа не така вже й поодинока по своїй суті, але в цьому випадку вона викликала резонанс у селі. Чому? Адже люди бояться, що безкарність може стати рушійною силою для подальшого безчинства тих, хто повірив у власну вседозволеність.

Олена КОМІСАРЕНКО

Поширити:

Залишити коментар:

коментар