У Новоукраїнці жінка “заживо поховала” матір заради її землі

Мешканка Новоукраїнки Лідія Григорець звернулася до управління юстиції з проханням допомогти відновити її документи, аби позбавитися статусу “заживо мертвої”. За словами жінки, ще у 2006 році, поки вона проживала у іншому місці, її донька отримала на руки свідоцтво про смерть матері, щоб самостійно розпоряджатися земельними паями. Останні три роки Лідія Григорець намагається оформити втрачений паспорт, щоб мати змогу отримувати пенсію.

“У 2006 році мої родичі підробили документи, що начебто я мертва. Про свою “смерть” я дізналася, коли збиралася оформлювати пенсію і відновлювати паспорт, підозрюю, що вона його в мене і вкрала. Зараз я живу у своєї тітки, донька до мене не навідується. Мені те і не треба – нехай тільки поверне все те, що забрала. Вони за мене отримують землю”, – розповіла Першій електронній Лідія Григорець.

Начальник ГТУЮ у Кіровоградській області Вадим Гуцул роз’яснює, що 11 років тому місцевий ДРАЦ видав донці Лідії Григорець свідоцтво про смерть жінки на підставі довідки від судмедексперта.

“Питання отримання документів не піднімалося 11 років, бо жінка виїхала у село Розкішне Голованівського району, де проживала у іншому шлюбі, поки її не почали розшукувати родичі. Паспорт вона не могла отримати через визнання її померлою. Зараз справу внесено у Єдиний реєстр досудових розслідувань за фактом підробки документів. Тепер проводиться відповідне розслідування”.

Одразу після звернення Лідії Григорець, працівники юстиції склали адміністративний позов до суду для анулювання свідоцтва про смерть потерпілої. У результаті судового процесу цей позов задовільнили. Рішення суду вступило у законну силу 7 серпня.

“Коли жінка отримає паспорт та ідентифікаційний код, вони слугуватимуть документами, на підставі яких вона зможе отримувати пенсію та інші соціальні забезпечення. Ми будемо боротися, щоб жінці перерахували ті гроші, які вона 3 роки не отримувала, бо в цьому немає її вини”, – запевнив Вадим Гуцул.

За словами керівника обласної юстиції, наразі невідомо чи дійсно дочка Лідії Григорець відібрала у неї земельні паї, проте якщо ця інформація підтвердиться, юстиція вимагатиме поновити законне право власності. Як швидко це можна буде зробити, залежить від судового процесу і від протидії родичів, проте у найоптимістичнішому варіанті, жінка отримає всі права вже за кілька місяців.

За цією справою поліція відкрила кримінальне провадження, наразі проводяться слідчі дії.

Володимир Дедей, Перша електронна

Поширити:

Залишити коментар:

коментар