У лютому на Кіровоградщині зафіксовано 3 випадки порушення свободи слова та прав журналістів

Ілюстрація: politeka.net

У лютому 2017 року Інститут масової інформації зафіксував порушення свободи слова та прав журналістів у 13 областях України. Зокрема, лідером таких порушень цього місяця стали Кіровоградщина та Дніпропетровщина, де зафіксовано по три випадки відповідно. У Кіровоградській області, де ІМІ фіксує зазвичай невелику кількість порушень, у лютому зафіксовано три випадки.

Про це йдеться у щомісячному випуску моніторингу стану свободи слова “Барометр свободи слова”.

Зокрема, на Кіровоградщині у лютому зафіксовано 3 випадки порушення прав журналістів – погроза, пошкодження майна і напад на офіс ЗМІ та політичний тиск.

Зокрема у Кропивницькому підприємець-перевізник погрожував журналісту “Першої електронної” через критичний пост у Facebook.

2 лютого під час телефонної розмови з журналістом інтернет-видання “Перша електронна газета” Дмитром Васильєвим власник та керівник підприємства-перевізника ПП “Автобаз-Кіровоград” Сергій Мачула вдався до погроз, коментуючи критичний пост журналіста у соцмережі Facebook.

За договором з міською радою Кропивницького, “Автобаз-Кіровоград” забезпечує перевезення пасажирів на 115 маршруті громадського транспорту. Саме невиконання умов договору, зокрема, порушення графіку руху та відсутність пасажирського транспорту на маршруті стало підставою звернення Дмитра Васильєва до власника та керівника приватного підприємства. Враховуючи, що після звернення ситуація на краще не змінилась, журналіст того ж вечора опублікував відповідний пост у Facebook.

“Через деякий час до мене перетелефонував Сергій Мачула та почав, з використанням нецензурної лексики, обурюватись та вдаватись до погроз. Після мого зауваження та прохання вести розмову адекватно Мачула взагалі заявив – “чуєш, шановний товариш журналіст, що ти там виписуєш у Фейсбуці бл*дь. … Завтра зустрінемось і я поведу себе нормально. Завтра прийду до тебе у гості”, – прокоментував ситуацію Дмитро Васильєв.

До правоохоронців журналіст не звертався, однак наступного ж дня повідомив про інцидент начальнику Управління розвитку транспорту та зв’язку міської ради Кропивницького Олександру Вергуну та представнику ІМІ у Кіровоградській області.

Також на Кіровоградщині невідомі підпалили офіс ТРК “Контакт-ЛТД”.

Вночі з 28 лютого на 1 березня у м.Олександрія (Кіровоградська область) невідомі підпалили приміщення місцевої телерадіокомпанії “Контакт-ЛТД”.

“Про факт підпалу нам повідомили співробітники охоронної фірми “Ягуар”, що прибули на місце події, отримавши сповіщення встановленої у приміщенні сигналізації. На той момент полум’я почало охоплювати стіни та вікно, однак значних пошкоджень майна вдалось уникнути завдяки вчасним діям охоронців та працівників нашої компанії, що проживали поруч та прибігли по дзвінку охоронців. Як потім було з’ясовано, в одному з вікон було висвердлено отвір через який, судячи з цього, до приміщення було залито якусь легкозаймисту суміш – бензин чи солярку”, – прокоментував ситуацію представнику ІМІ в Кіровоградській області редактор телерадіокомпанії Віктор Голобородько.

Однією з головних версій керівництво “Контакт-ЛТД” вважає спробу залякати журналістів телеканалу, що неодноразово висвітлювали резонансні події місцевого та обласного значення. Не виключають медійники й можливості вчинення протиправних дій зі сторони конкурентів.

Наразі представники медіа за фактом підпалу звернулись до правоохоронців, які працюють на місці події. Попередніх версій слідство поки не називає.

“Наразі за фактом підпалу правоохоронцями внесено відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань. Справу кваліфіковано за частиною 2 статті 194 – знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, або заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах, або спричинило загибель людей чи інші тяжкі наслідки. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавленням волі на строк від трьох до п’ятнадцяти років”, – повідомила представнику ІМІ керівниця сектору комунікації ГУНП в Кіровоградській області Віталіна Бевзенко.

Редакторка кропивницького видання заявляє про тиск з боку міського голови Олександрії.

Редакторка кропивницької газети “Первая городская газета” та сайту “Утренний город” Людмила Макей заявляє про тиск від міського голови Олександрії (Кіровоградська область) Степана Цапюка. Про це вона повідомила преставнику ІМІ в Кіровоградіській області.

За її словами, інцидент стався 3 лютого, коли до неї зателефонував міський голова, звинувативши у замовності матеріалів.

Як розповіла Людмила Макей, в цей день на сторінках інтернет-видання було розміщено новину “На Кіровоградщині в п’яти школах мерзнуть учні”, що є репостом офіційного повідомлення прокуратури Кіровоградської області щодо відкриття кримінального провадження за фактом зловживань під час реалізації програм із забезпечення шкіл м. Олександрії альтернативними видами палива.

“Увечері до мене зателефонував міський голова Олександрії Степан Цапюк. Посадовець одразу звинуватив мене і видання в тому, що ми, мовляв, поставили замовний, проплачений матеріал. “Скільки тобі заплатили, щоб ти поливала мене брудом в ФБ? Якщо ти не приїдеш в Олександрію і не поспілкуєшся з директорами шкіл, я зганьблю тебе на всю область”, – кричав Цапюк в трубку так голосно, що розмову чули навіть мої рідні. Нажаль, записати розмову на диктофон я не встигла. Обурює те, що дану новину опублікували ще з десяток кропивницьких сайтів, а сам посадовець, судячи з цього, переплутав незалежне видання з власним”, – розповіла представникові ІМІ у Кіровоградській області Людмила Макей.

До правоохоронців редакторка не зверталась, оскільки запису телефонної розмови зробити не встигла. Однак одразу розмістила інформацію про інцидент у мережі Facebook зазначивши, що даний пост варто розцінювати як офіційну інформацію про перешкоджання журналістській діяльності.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар