Як АТОшники виховують кіровоградських маршрутчиків (ФОТО)

Сьогодні, 16 жовтня, кіровоградські військові вчили водіїв маршрутних таксі чемно та виховано вести себе з учасниками АТО та інвалідами війни. Виявляється для такого навчання багато не треба – лише 16 військових, які зайдуть у маршрутку до невдячного водія.

На кінцевій зупинці маршруту №113 зібралися учасники та інваліди АТО, щоб поговорити з водієм маршрутного таксі, який відмовив їхньому побратимові, демобілізованому бійцю 93-ої бригади Руслану Бірзулі, у праві на безкоштовний пільговий проїзд у маршрутці (Руслан отримав інвалідність ІІІ групи внаслідок поранення в зоні АТО).

«Я сів у маршрутку, показав посвідчення інваліда ІІІ групи, а водій сказав, що я не підпадаю під категорію пільгового перевезення. І що взагалі невідомо, де я те поранення отримав, – розповідає кореспонденту Першої електронної Руслан про причини конфлікту. – Ми майже всю дорогу просперечалися: він вимагав йому заплатити за проїзд, а я відмовлявся, бо закон гарантує мені пільги».

Активістів «Спілки ветеранів АТО» та «Асоціації інвалідів АТО» ця ситуація не лишила байдужими. Вони вирішили провчити водія, який принизив їхнього товариша. 16 дужих чоловіків прийшли на кінцеву зупинку, почекали «свого» водія і… вирушили в безкоштовну екскурсію по місту на маршруті №113.

«Це не одиничний випадок, коли водії маршрутних таксі відмовляються перевозити АТОшників, – розповідає голова «Асоціації інвалідів АТО» Сергій Лещик. – Такі проблеми виникають майже на всіх маршрутах міста. І з цим треба щось робити. Ми ходили і до перевізника цього маршрутчика. Начальник ПП «Паритет-Сервіс» обіцяв нам  зняти цього водія з маршруту. Як бачимо – він спокійно собі їздить. І в міську раду ми ходили. Там сказали, що вплинути на перевізників вони не можуть. Тому ми вирішили діяти самостійно – культурно, але доступно пояснити цьому та іншим водіям, що військових треба поважати».

Заступник голови Кіровоградської міськради Сергій Васильченко у коментарі кореспонденту Першої електронної газети підтвердив, що до нього сьогодні приходили активісти. І даний інцидент вже стоїть на контролі міської ради та ПП «Паритет-Сервіс».

«Так, дійсно, до мене сьогодні приходили 4 представника воїнів АТО. Я абсолютно підтримую ту точку зору, що держава гарантує, при пред’явленні посвідчення, право на безкоштовний проїзд, – розповідає Сергій Васильченко. – Стосовно того, що була некоректна поведінка до Руслана, учасника АТО, то я йому повідомив, що із завтрашнього дня водія, який дозволив собі некоректно поведінку (мені так повідомив перевізник), на 7 днів буде відсторонено від роботи. Відповідно, не буде отримувати зарплату».

Проїхавши все місто, на кінцевій зупинці 101-го мікрорайону чоловіки вийшли поговорити та раз і назавжди вичерпати конфліктну ситуацію. У ході розмови з’ясувалось, що водій маршрутного таксі не знав про те, що по закону він зобов’язаний перевозити не лише учасників бойових дій, а й інвалідів-учасників АТО. Адже повний перелік пільгових категорій йому дали лише сьогодні о 05.00, перед виїздом на маршрут. Правда, перелік пільгових категорій водій повісив після суперечки, годині о третій дня.

По суті, на цьому інцидент було вичерпано. Наостанок водій та атошник потиснули один одному руки і домовилися зідзвонитися.

“Бачите, ми поговорили і вирішили проблему”, – сказав водій маршрутки Костянтин Петков, який спочатку заперечував свою провину, а потім взагалі відмовився будь-що коментувати журналістам.

На жаль, вичерпано лише конкретний інцидент. За словами активістів, у них вже назбирався чималий список маршруток, водії яких хамлять учасникам АТО та відмовляють їм у законному праві на безкоштовний пільговий проїзд.

«Треба ще на маршрут №11 заскочити – там теж аналогічна ситуація з водієм була, – говорить Сергій Лещик. – А на понеділок-вівторок домовимося з міською радою, щоб організували нам зустріч з перевізниками. Треба нам і з ними теж культурно поговорити і пояснити що до чого».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар