Українські мовознавці звернуться до Верховної Ради, щоб підтримати Інгульськ

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Члени XVI Всеукраїнської ономастичної конференції «Українська ономастика: минуле, сучасне, перспективи» визнали оптимальним перейменування міста Кіровограда на місто Інгульськ. Адже саме ця назва  відповідає історично-географічним реаліям краю та світовій практиці надання назв населеним пунктам. Відповідне рішення включено до проекту резолюції конференції.

Про це Першій електронній газеті повідомила Світлана Ковтюх, професор, завідувач кафедри української мови КДПУ ім. В.Винниченка.

Всеукраїнська ономастична конференція проходила протягом 24–26 вересня в Одеському національному університеті імені І. І. Мечникова за участю Інституту української мови НАНУ та Української ономастичної комісії.

Під час проведення круглого столу «Українські топоніми: віхи історичної пам’яті, патріотично-культурні маркери сьогодення, символи майбутнього», який відбувся за ініціативи Світлани Ковтюх, вона розповіла про ситуацію з перейменуванням Кіровограда.

Викладач презентувала результати Всеукраїнської науково-практичної конференції «Перейменувальні процеси в топоніміці як ціннісний вибір українського суспільства», продемонструвала інформаційні ролики на підтримку Інгульська, підготовлені представниками громадських організацій обласного центру, уривки з відеоінтерв’ю відомих в Україні особистостей, зокрема Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, які вважають, що найкращою назвою для нашого міста є саме Інгульськ.

Українські ономасти підтримали погляди науковців та громадських активістів міста на Інгулі й рекомендували нове найменування утворити від гідроніма.

Тож за пропозицією Світлани Ковтюх до проекту резолюції конференції включили пункт щодо перейменування Кіровограда на місто Інгульськ. Також відповідні пропозиції від імені учасників цього форуму та від Української ономастичної комісії будуть підготовлені й надіслані до Верховної Ради України.

Довідка. Онома́стика (від грец. óνομα — «ім’я», «назва») — наука, розділ мовознавства про сукупність власних імен (онімів) об’єктів. Ономастика вивчає історію та закономірності їх виникнення, розвитку і функціонування, зміни, поширення і структури власних імен у мові і мовленні, в літературній і діалектній сферах.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар