Для чого на Кіровоградщині цього тижня палили трипільські хати (ФОТО)

На Кіровоградщині, у селі Небелівка Новоархангельського району, завершилась україно-британська експедиція по розкопкам найбільшого і найрозвиненішого поселення трипільців у Європі, які жили тут приблизно за 4 тисячі років до нашої ери. У цьому містечку навіть була двоповерхова споруда загальною площею у 800 квадратних метрів. Вчені наголошують, що трипільці не були дикунами, вони вирощували худобу, займалися хліборобством і виготовляли глиняний посуд. Проіснувало це місто близько 80-ти років, потім, як і всі інші поселення, трипільці залишили його та спалили.  

Ці будинки – зменшена копія тих, які 6 тисяч років тому, будували трипільці. Археологи знаходять рештки стін у сажі, з різним ступенем обгоряння. Аби зрозуміти характер руйнування давніх споруди, науковці влаштували експеримент по спаленню копій стародавніх жител. Він має показати характер руйнування давньої споруди. Ті залишки, які археологи знаходять на полях, хочуть порівняти з тим, що утворяться після згоряння прототипів трипільських будинків.

На деяких рештках стін, які науковці викопали з землі, є візерунки схожі на ті, якими прикрашали посуд. Тому новостворені копії теж прикрасили відповідними орнаментами. Для чистоти експерименту, матеріали для будівництва використовували тільки місцеві. Ліщину, дуб та глину.

Підпаливши двоповерхову споруду, науковці одразу почали фіксувати температурні зміни за допомогою теплокамери. Потім ці показники стануть одним із фундаментів дослідження решток трипільських споруд.

Через специфічну конструкцію, при розгортанні будинок почав виконувати функцію печі. Розвинувши температуру до 650 градусів. Перше руйнування конструкції сталось через годину, після підпалу. Науковий співробітник Даремського університету Великої Британії, Стюарт Джонсон говорить, що подібний експеримент проводив в Англії, але результати, отримані у Небелівці, дуже відрізняються від попередніх.

«Для мене несподіванка те, що будинок так швидко розпався. Я робив те ж саме в Англії з меншою моделлю,  і тоді я чекав 8 годин щоб попадали стіни. Хоча, можливо, в Англії просто вологіший клімат», – жартома говорить Джонсон.

Британський керівник проекту Джон Чапмен, каже: зрозуміли, що на порозі сенсаційних відкриттів, тільки отримавши данні геомагнітної розвідки. Тоді й з’ясували, що в поселенні були будинки і вулиці. А на площі 261 гектар проживало понад 10 тисяч людей. В цілому ж результатом своєї роботи науковці лишились задоволеними.

Тепер англійці разом з українськими колегами, зокрема з кандидатом історичних наук Михайлом Відейком, будуть два роки досліджувати зібрані матеріали. І в 2017-му мають надати офіційний звіт і видати монографії з результатами доведених або ж спростованих гіпотез.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар