Кіровоградський герой-спецпризначенець залишиться без державної нагороди?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Підполковник 3-го полку спецназу Юрій Вікторович Коваленко, який загинув 15 липня 2014 під Червонопартизанськом, попри звернення командування 3-го полку, підтримку Генерального штабу і Міністерства оборони, досі не отримав звання Героя України.

Про це на своїй сторінці у мережі Фейсбук написав Юрій Бутусов – український журналіст, оглядач «Дзеркала тижня», головний редактор сайту Цензор.нет.

«До мене приїхав з Вінниці Віктор Коваленко – військовий пенсіонер, учасник бойових дій, офіцер-підводник у відставці, ліквідатор Чорнобильської аварії 1-ї категорії, інвалід 2-ї групи. У Віктора Олексійовича паличка і сумка з найнеобхіднішим – документами сина. Його син – підполковник 3-го полку спецназу Юрій Вікторович Коваленко … За проявлені мужність і героїзм командування 3-го полку представило Юрія Коваленка до звання Герой України (посмертно)», – розповідає Бутусов.

За його словами, Генеральний штаб і Міністерство оборони представлення до нагороди підтримали і відповідні документи було підготовлено ще в липні, але Адміністрація Президента рішення про присудження звань досі не прийняла. Воїни АТО отримували звання Героїв України в грудні, і в січні, і в лютому, і в березні. Та є 7 українських вояків, які багато місяців були представлені до нагороди, але досі її не отримали.

«Ніяких пояснень нагородний відділ Адміністрації Президента не надає. Хоча це дуже дивно – адже військові підтвердили обґрунтованість подання до нагород – як же можуть цивільні чиновники відмовляти – на яких підставах? Адже армія не просить нагороджувати десятки або сотні – йдеться всього про сім чоловік», – зазначає Бутусов.

Виписка з нагородного листа на Коваленко:

«Заступник командира загону спеціального призначення 3 окремого полку спеціального призначення оперативного командування “Південь” Сухопутних військ Збройних Сил України

В складі підпорядкованого підрозділу виконував бойові завдання щодо проведення розвідки в визначених районах Донецької області з метою виявлення військ противника, супроводження військових вантажів на небезпечних ділянках, особисто приймав участь в бойових діях, знищував живу силу та техніку противника.

В липні місяці, в складі підрозділу, виконував поставлене бойове завдання щодо охорони україно-російського державного кордону на сході країни поблизу населеного пункту ПРОВАЛЛЯ Луганської області та недопущення проникнення противника на територію, яку контролюють сили антитерористичної операції.

Як командир підрозділу, вміло керував діями підлеглого особового складу щодо проведення розвідки місцевості на визначеній ділянці та своєчасно надавав достовірні дані до антитерористичного центру про місця дислокації, перегрупування противника та ймовірний характер його дій.

Зміг вдало організувати охорону та оборони свого підрозділу, що не дало змогу ворогу захопити важливу ділянку місцевості, втягнути зі сторони кордону додаткові сили та розвинути успіх на оперативному напрямку. Всі спроби противника знищити позиції підрозділу підполковника КОВАЛЕНКО Ю.В. були марними.

Внаслідок мінометного обстрілу з боку противника 15 липня підполковник КОВАЛЕНКО Ю.В. отримав смертельні осколкові вогнепальні поранення та загинув».

Нагадаємо, 27 жовтня рідні Юрія Коваленка отримали відзнаку Кіровоградської міської ради та виконавчого комітету «За заслуги» ІІ ступеню та матеріальну допомогу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар