Люстрація по-кіровоградськи: старі обличчя у новій владі (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Закон як дишло… Далі можна й не продовжувати, а лише дивуватися з винахідливості наших керівників, які спочатку «проганяють» стару генерацію з чиновницьких крісел, а через рік, коли офіційно прийнятий Закон про люстрацію – виділяють їм власні кабінети.

У грудні 2014 року колектив Кіровоградської облради поповнився ще одним старим новим «помічником» – Миколі Ковальчуку, колишньому голові обласної ради, у стінах облдержадміністрації виділили окремий кабінет. Правда, сам Ковальчук запевняє, що він не займає жодних державних посад, працює як депутат облради. До того ж – на громадських засадах. Наявність власного кабінету пояснює необхідністю задля ефективнішої роботи (хоча в інших депутатів власних апартаментів в стінах облради немає).

«Я депутат обласної ради, який висловив свою думку на сесії у вересні про необхідність підготовки основ бюджетної політики в Кіровоградській області у 2015 році. Мої пропозиції були сприйняті як головою ОДА, так і головою облради. Потім цю ж саму пропозицію я виніс на засіданні постійної комісії з питань бюджету. Як відомо, ініціатива наказуєма. Голова постійної комісії Аліна Бігун рекомендувала мені самому зайнятися підготовкою основ бюджетної політики та розробкою проекту бюджету на 2015 рік. Після розмови з Олександром Чорноіваненком, який був присутній на засіданні постійної комісії, для того, щоб вести роботу в більш постійному руслі, мені надали цей манюсінький кабінетик», – пояснює свою присутність у стінах облради Микола Ковальчук, який добряче попсував собі репутацію під час Революції Гідності.

Нагадаємо, що за часів перебування Миколи Ковальчука на посаді голови Кіровоградської облради, було ініційоване звернення до Президента України, яким депутати підтримали політику Януковича і засудили майданівський «екстремізм». Це сталося 24 січня 2014 року на позачерговій сесії. Тоді з другої спроби (перше голосування не набрало потрібної кількості голосів) Ковальчук шляхом «ручного» голосування «протягнув» рішення про звернення до Президента України, центральних органів влади, політичних сил та громадськості проти активістів Євромайдану.

Потім, 22 лютого 2014, після загибелі Небесної сотні, коли шансів для режиму Януковича не залишилось, Микола Ковальчук написав заяву про вихід з «Партії регіонів», а 23 лютого – на вимогу депутатів та «з метою зниження соціальної напруги в суспільстві» – подав заяву про дострокове припинення повноважень голови обласної ради. Тоді ж на його місце обрали Олександра Чорноіваненка (представника «Батьківщини»).

А тепер стара і нова генерація знову разом. «Досвідчені» чиновники зі старого режиму допомагають тим, кого принесло до влади на хвилях Майдану. Хоча, законодавчо – все чисто, адже старі чиновники нині працюють на громадських засадах – просто допомагають будувати нове вільне суспільство, очищене від них самих.

Марія Нагай, для Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар