Кінець фільму Кузьми Скрябіна. Вічна пам’ять… (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Учора вранці країну сколихнула страшна новина: у ДТП загинув відомий українець, лідер гурту «Скрябін» Андрій Кузьменко. Увечері кіровоградці вийшли на центральну площу міста, щоб запалити лампадки біля чорно-білої фотографії Кузьми.

Андрій Кузьменко – співак, письменник, телеведучий, продюсер, актор, лідер гурту «Скрябін». «Кузьма» для друзів та «Скрябін» для прихильників, і просто щирий українець для свої держави. Життя Андрія обірвалось на 47 році життя.

«Старі фотографії»

Із міста Самбір Львівської області стартував фільм майбутнього Кузьми Скрябіна, де у родині вчительки та інженера народився син Андрій. Музичну команду компанія друзів створила у 1989 році в містечку Новояворівськ, Львівської області. Назва корабля змінювалась, але у велике плавання шоу-бізу перший україномовний гурт у жанрі альтернативної електроніки поплив під назвою «Скрябін» (назву гурт отримав від прізвища звукорежисера команди Олександра Скрябіна, якому Андрій згодом присвятить «Лист до друга»). До сьогодні гурт видав сімнадцять студійних альбомів, два збірники, дев’ять макси-синглів, один концертний альбом та багато інших музичних проектів. Єдиним незмінним учасником «Скрябіна» був Андрій Кузьменко, він же Кузьма – Кузьма Скрябін.

Андрій Кузьменко не спекулював на патріотизмі, адже вважав, що патріотичні пісні варто писати постійно, а не під хронологічне замовлення чи в час націоналістичного буму. «Руїна», «Сам собі країна», «Історія» (Майдан) – всі ці пісні про державу були написані в різний час і навіть епохи, але всіх їх поєднує незламний дух патріотизму. Андрій закликає любити свою Україну, не стидатись своєї землі навіть руїною, стверджував, що нам є чим пишатись.

Думки про життя, які висловлював Кузьма у своїх інтерв’ю стали топами сьогодні. І у мирний час Андрій закликав чути один одного і розуміти не тільки себе. Не розуміли, не чули, тому і маємо війну. Коментуючи останні події на Сході країни, Кузьма висловлювався доволі критично: «То є давним-давно війна. І що там робиться – ті кудись стріляють, другі кудись стріляють, гинуть мирні люди – ніхто нічого не врубається. Наша політика видно має якісь свої види на те діло… Мені 47 років, я завжди думав, що в 47 я буду розумним, поважним чуваком. Я буду знати відповіді на всі питання. Зараз, якщо подивитися на те, що відбувається, я не можу пояснити жодного. Просто констатація факту. Сука-війна…» – говорив Андрій у одному із своїх інтерв’ю.

«А зараз вже кінець фільму»

Останнім подіям Кузьма присвятив і один із останніх віршів «Лист до президентів України», через який виникла підозра про умисне вбивство співака.

За кілька днів до гибелі Андрій записав свою останню пісню «Кінець фільму». Стає моторошно, коли наприкінці цієї композиції лунають пророчі слова: «А зараз вже кінець траси, машину у гараж, а зараз вже кінець, а зараз вже кінець фільму… А зараз вже кінець…».

Кузьма не встиг поставити свою машину у гараж, адже 2 лютого повертаючись із концерту, присвяченого бійцям АТО, співак потрапив у ДТП. На 86 км траси «Кривий Ріг — Кіровоград» біля села Лозуватка Криворізького району Дніпропетровської області, позашляховик Toyota Sequoia, в якому знаходився співак, зіткнувся із молоковозом ГАЗ-53. Від отриманих травм Андрій Кузьменко загинув на місці.

«Чуєш біль»

Щонайменше у 23 містах України на центральних площах зібрались люди, щоб разом прийняти думки про гибель великого українця Андрія Кузьменка та подарувати йому останні квіти.

У Кіровограді хвилиною мовчання пам’ять Кузьми вшановували кілька десятків кіровоградців, але за якихось пів години біля портрета співака зібралась не одна сотня шанувальників його творчості. Несли лампадки, квіти, співали пісні під гітару та акапельно незважаючи на мокрий сніг.

Шанувальниця гурту Ольга зі сльозами на очах дивиться на чорно-білий портрет свого кумира. «Я жила від пісні до пісні. Чекала кожного альбому, рахуючи дні до прем’єри. Кожен новий трек стоїть на повторі мого плеєра, поки я не заслухаю його до дір, а потім вмикаю понову. У мене на телефоні дві третини пісень – Скрябін. Кожна пісня була мені близькою. Кожна. Кузьма співав про складні речі просто і заражав своєю простою мене. Саме він мене навчив просто ставитись до життя. Не ускладнювати. Жити і насолоджувась життям – не думати про завтра. Він мене цього навчив. А тепер я не отримаю нової пісні, бо фільм закінчився. Скрябіна більше нема. Мені боляче. Я втратила близьку людину, яку зовсім не знала», – не стримуючи сліз розповідає шанувальниця.

Зараз Кузьму Скрябіна називають іконою українського року і звідусіль заголовки кричать про щирість та мудрість Андрія. Відучора. А талантом він був завжди. Патріотом держави був завжди. Був щирим, простим і, водночас, мудрим все життя був, закликав до патріотизму, взаєморозуміння. Він був таким все життя, а країна дізналась про це учора – коли серце Андрія Кузьменка зупинилось. Невже, щоб людину почули їй треба загинути?

Вічна пам’ять

З офіційних джерел стало відомо, що всі бажаючі зможуть провести в останню путь Андрія Кузьменка у Львові, у середу (4 лютого) о 16:00. Прощання відбудеться у Преображенській церкві.

З 16:00 до ранку наступного дня.
За рішенням родини все, що буде відбуватися в Києві та на похороні – лише для сім’ї!

Ольга Ткаченко, Перша електронна газета

Фото автора та з соціальних мереж

Поширити:

Залишити коментар:

коментар