Верховна Рада планує ліквідувати районні у містах ради. Марковський – проти.

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Кіровоград може залишитися без Кіровської і Ленінської райрад – Верховна Рада планує ліквідувати такі адміністративні одиниці, як районні в місті ради.

Як заявив секретар міської ради Іван Марковський сьогодні під час прес-конференції у КМР, він особисто проти такого рішення. Ніяких аргументів на захист райрад він не навів, повідомив кореспондент Першої електронної газети.

Нагадаємо, функціонування районних в місті рад є не обов’язковим. Як зазначається в Законі України «Про адміністративно-територіальний устрій», в містах чисельністю понад 300 тис. жителів за рішенням рад відповідних територіальних громад МОЖУТЬ створюватись райони в місті і відповідні ради. Окрім того, 2010 року ВРУ дозволила ліквідацію районних в місті рад, якщо тут загалом проживає менше 300 тис. осіб.

Правом ліквідації кілька разів намагався скористатися колишній міський голова Кіровограда Олександр Саінсус, але депутати міськради не підтримували його ініціативу, тож райради фінансувалися й надалі.

За даними статистики в Україні налічується 26 міст з районним поділом, які поділяються загалом на 118 районів. Першим містом, де міська рада прийняла рішення про неутворення районних у місті рад, був Львів (729 038 осіб станом на 01.01.2014 р.). Потім така практика була поширена на Одесу (1 014 704), Запоріжжя (762 432 мешканців), Миколаїв (494 638) та інші міста України. Дня порівняння, населення Кіровограда станом на 01.01.2014 складало 233 333 осіб.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар