Як працює «Петриківське молоко» у Новій Празі (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Днями журналістам Кіровоградщини показали найпотужніший молочно-товарний комплекс «Петриківське молоко» у селищі Нова Прага Олександрійського району. Сировина, яка передається на експорт із МТК, відповідає європейський стандартам і визначається як молоко президент-класу.

Як повідомив кореспондент Першої електронної, журналістам провели екскурсію різними корпусами комплексу, показали як молоко готується на експорт та провели екскурсію «кімнатами» корів різного віку.

«Засновники МТК «Петриківське молоко» створювали цей комплекс для того, щоб надати робочі місця для жителів селища Нова Прага. Комплекс не був прибутковим, поки нами не були запроваджені новітні технології виробництва», – зазначив генеральний директор групи компаній «УкрАгроКом» Анатолій Кузьменко.

Зараз МТК «Петриківське молоко» розрахований на 5000 голів великої рогатої худоби (наразі є 2400 дійних корів, а також телята, нетелі, бички). Кожна корова має паспорт, у якому прописано ім’я, походження та родовід до четвертого коліна.

До складу якого групи «УкрАгроКом» входять компанії різних сфер сільськогосподарської діяльності. Саме тому годують корів продуктами власного виробництва.

На МТК «Петриківське молоко» встановлено найбільшу в Україні доїльну установку типу «карусель», розраховану на доїння 60 корів одночасно.

Збудовано МТК «Петриківське молоко» менше ніж за рік. Уже в листопаді 2012 року на територію комплексу було завезено першу партію нетелів із Франції. А у січні 2013 року народився перший бичок. Прозвали його Отаманом комплексу.

Компанія «УкрАгроКом» приділяє особливу увагу чистопородності нетелів. Тому для покращення генетичного потенціалу і подальшого збільшення поголів’я молочного стада, керівництвом компанії налагоджено постачання ВРХ голштино-фризької породи. Привезених корів штучно запліднюють клітинами, закупленими за кордоном.

Від початку цього року надоєно 7 575 т молока, отримано 715 телят, прогнозований надій на 1 корову за рік – 8 900 кг.

Ольга Ткаченко, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар