Російський газ в Україні замінили європейським

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
фото jnews.ge

Складна ситуація, яка виникла через дії “Газпрому”, була подолана. Станом на ранок 3 березня до України різко збільшили поставки газу з Польщі, Словаччини та Угорщини. Тож наразі Україна має стабільне газопостачання з європейських країн. 

Про це повідомив президент України Петро Порошенко, інформує ТСН.

“Я дуже вдячний українцям за солідарність, яку вони виявили в критичній ситуації. Відгукнувшись на заклик зменшити споживання газу, громадяни на 14% скоротили споживання блакитного палива. Сьогодні ми маємо стабільну ситуацію з газопостачанням: маємо достатньо газу в сховищах, газ власного видобутку та імпорт. Дякую Уряду, “Нафтогазу” та громадянам за злагоджені ді”, – зазначив він.

Читайте також: Нестача газу в Україні: Національний план дій передбачає закриття шкіл

Нагадаємо, російський “Газпром” відмовився поставляти газ Україні з 1 березня і повернув сплачені кошти. Згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу Україна повинна купувати щорічно в РФ (до 2019-го, коли закінчиться дія контракту) 4 млрд кубометрів газу (раніше було 50 млрд кубометрів). Якщо “Нафтогаз” не купує газ, то автоматично застосовується формула “бери або плати” – тобто Київ повинен заплатити навіть за ті обсяги, які не купував. Тому “Нафтогаз” чекав остаточного рішення арбітражу, яке було озвучено 28 лютого, щоб почати обов’язкові закупівлі.

У “Нафтогазі” зазначили, що відмова “Газпрому” постачати газ автоматично означає, що протягом 2018 року до України не буде застосовуватися формула “бери або плати”.

Пізніше “Газпром” заявив, що не тільки розриває з Україною контракти на постачання газу, та і його транзит територіїєю України в Європу. Потім “Газпром” заявив, що не буде припиняти транзит газу через Україну “прямо зараз”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар