П’ять українських військових отримали поранення у зоні АТО

Речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Дмитро Гуцуляк / © mediarnbo.org

Протягом минулої доби в районі ведення бойових дій на території Донецької та Луганської областей бойовики російсько-окупаційних військ продовжували обстріли в бік наших українських захисників із заборонених Мінськими угодами мінометів. Під час тривалого обстрілу наших позицій в районі Новоселівки Другої отримали ураження (бойові травмування) чотири захисника України. Ще одного військовослужбовця було поранено поблизу Водяного.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на ІАЦ РНБО.

Наших захисників було евакуйовано до військових госпіталів. Стан їх здоров’я – задовільний.

Луганський напрямок

Як повідомив сьогодні на брифінгу речник  Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Дмитро Гуцуляк, тут зафіксовано один прицільний ворожий обстріл. Близько 17 години з гранатометів різних систем противник вів вогонь по захисниках Луганського.

Донецький напрямок

Російсько-окупаційні війська знову проявили свою активність на цьому напрямку. На Приморській ділянці нашої оборони зафіксовано 5 прицільних обстрілів позицій військовослужбовців Збройних Сил України.

Тричі ворог вів обстріл по оборонцях Водяного. Зокрема, протягом доби зафіксовано приліт 15 снарядів з мінометів калібру 120 мм, неодноразові тривалі обстріли з озброєння БМП, гранатометів, великокаліберних кулеметів, іншої стрілецької зброї. Ще 12 снарядів з мінометів калібру 82 мм окупанти випустили по захисниках Широкиного, супроводжуючи їх обстрілами з гранатометів.

Також з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, іншої піхотної зброї бойовики російсько-окупаційних військ, починаючи з близько 11-ї години, протягом майже 8 годин вели обстріли по позиціях наших захисників в районі Новоселівки Другої.

Тут наші військовослужбовці відповідали окупантам з гранатометів та стрілецької зброї.

Загалом протягом минулої доби в районі проведення Антитерористичної операції зафіксовано 6 прицільних ворожих обстрілів. Зокрема, ворог випустив в бік військовослужбовців Збройних Сил України 27 снарядів з мінометів калібрів 120 та 82 мм.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Військово-політичне керівництво РФ нарощує потенціал Сил спеціальних операцій, у т.ч. за рахунок напрацювання їх командним складом бойового досвіду на території окупованого Донбасу.

З початку ц.р. на посади т.зв. «радників командирів частин і підрозділів» 1 та 2 АК російсько-окупаційних військ  призначаються офіцери ЗС РФ, основна службова діяльність яких пов’язана з організацією підготовки підрозділів спеціального призначення. Зокрема, новоприбулими «російськими радниками» особлива увага у бойовій і оперативній підготовці російських окупаційних військ приділяється відпрацюванню питань підвищення їх мобільності і розвідувального забезпечення. Характерною ознакою зазначеного є активізація застосування противником розвідувально-диверсійних груп проти сил АТО на різних ділянках вздовж лінії зіткнення.

Інформація прес-центру Штабу АТО

Прес-центр Штабу АТО сьогодні оприлюднив повідомлення, яке демонструє світові, та й російському окупанту-агресору, що й до ворога українці проявляють милосердя та дотримуються всіх принципів міжнародного права, конвенцій та гуманності.

Як вже повідомлялося, 19 січня в районі Широкиного ворожа диверсійно-розвідувальна група впритул наблизилась до позицій українських військових. Наші оборонці завчасно помітили просування диверсантів. Ворог зрозумів, що його викрито й відкрив вогонь у бік українських захисників.

Сили АТО були змушені відкрити вогонь у відповідь зі стрілецької зброї. Диверсанти почали відходити, залишивши в районі зіткнення пораненого.

Українські захисники оперативно евакуювали бойовика, та надали йому необхідну медичну допомогу.

Прес-центр Штабу АТО повідомив, що за життя російського диверсанта українські військові лікарі боролися сім годин, йому було перелито 1,5 літра плазми крові. Наразі він в реанімації під наглядом військових медиків. Стан важкий, але стабільний, його готують до наступного етапу медичної евакуації.

Сьогодні, 21 січня, в Україні масштабно відзначається подвиг наших надсучасних героїв – захисників Донецького аеропорту. Ми закликаємо подякувати за мужність та героїзм всім, хто вижив у тому пеклі, та вшанувати пам’ять наших загиблих захисників, які у надлюдських умовах робили неможливе

У Києві, у Центральному будинку офіцерів Збройних Сил України відбувся благодійний вечір пам’яті «Герої «Кіборги» 242», присвячений річниці 242-денної героїчної оборони Донецького аеропорту.

Під час благодійного вечора пройшла виставка фотопортретів загиблих захисників Донецького аеропорту за всі 242 дні його героїчної оборони, нагородження родин загиблих героїв відомчими відзнаками Міністерства оборони України та Генерального штабу ЗС України та грамотами від Громадської організації «Українська асоціація інвалідів АТО».

Як зазначив заступник Міністра оборони України з питань європейської інтеграції генерал-лейтенант Анатолій Петренко «Захист Донецького аеропорту — це не тільки захист стратегічного об’єкту, епіцентр бойових дій 2014-2015 років, це також безпрецедентний випадок ведення бойових дій в сучасних умовах, це те, що вивчають всі армії світу, це той хід подій, які дали поштовх розвитку і військової науки в Україні, і військової освіти».

У м. Краматорськ, на території окремої аеромобільної бригади, відкрито пам’ятник загиблим захисникам України

Основа — гранітна плита 3,5 метри заввишки була привезена з Житомирської області, на самому пам’ятнику зображений військовослужбовець 90 окремого аеромобільного батальйону імені Героя України старшого лейтенанта Івана Зубкова старшина Максим Рідзаніч. Саме його група останньою виходила з Донецького аеропорту у січні 2015 року.

У відкритті взяли участь керівник Антитерористичної операції командувач Десантно-штурмових військ Збройних Сил України Герой України генерал-лейтенант Михайло Забродський, командири військових частин ДШВ, десантники та військовий капелан отець Василь Іванюк, який провів молебень та освятив символ увіковічення.

Як зазначив генерал-лейтенант Михайло Забродський, – «нині ми вкотре відзначаємо мужність і героїзм тих, хто залишився в ДАПі назавжди, хто пройшов через тортури та жахіття полону, хто залишився в живих та вийшов із понівечених споруд аеропорту. Ми продемонстрували Україні, Світу та навіть противнику, якщо того буде вимагати бойова обстановка — саме так буде оборонятися будь-яка будівля або квартал у будь-якому без винятку населеному пункті чи регіоні нашої держави».

В рамках Всеукраїнської акції, присвяченої роковинам 242-денної героїчної оборони Міжнародного аеропорту «Донецьк» по всій Україні, зокрема у Дніпрі, Запоріжжі, Івано-Франківську, Борисполі, Львові, Одесі, Харкові, Чернігові та Вінниці лунає музика, як згадка про запекле протистояння українських військових та російсько-окупаційних угруповань

Сьогодні, в аеропорту «Бориспіль» звучали гучні акорди музичних композиції у виконанні найкращих військових оркестрів гарнізону м. Києва та музичних підрозділів інших формувань.

Як повідомив начальник військово-музичного управління ЗС України – головний військовий диригент полковник Володимир Дашковський, 270 музикантів ЗС України та Національної гвардії України виконали відомі музичні твори для того, аби всі ми пам’ятали про героїзм наших хлопців, які полягли захищаючи Україну, та про тих, хто сьогодні продовжує боротись за нашу незалежність.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар