Україна проти Росії в Міжнародному суді ООН в Гаазі: аргументи Києва

© wartime.org.ua

Міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що рішення Міжнародного суду ООН у Гаазі дозволить притягнути до відповідальності за злочини на півдні та сході нашої країни президента Росії Володимира Путіна, пише «Слово і Діло».

«Незважаючи на певні скептичні зауваження деяких експертів щодо тривалості процесу, я переконаний, що це той суд, який у підсумку приведе до рішення на користь України та кримінального суду над Путіним і його оточенням», – наголосив він, коментуючи гучний міжнародний процес, що нині триває в Нідерландах.

Позов проти Російської Федерації щодо вчинення актів тероризму, агресії проти України та расової дискримінації було подано до Міжнародного суду ООН 16 січня цього року, а вже 6 березня міжнародна інстанція почала його розгляд.

Першим пунктом звинувачення з боку української сторони є порушення росіянами Конвенції про боротьбу з тероризмом шляхом озброєння, фінансування та іншої підтримки збройних формувань, що підривають державний суверенітет України («ДНР», «ЛНР», «Харківські партизани» та ін.). Найбільш резонансними терористичними атаками, що їх інкримінують росіянам та проросійськи налаштованим силам, є катастрофа літака Малайзійських авіаліній, обстріли житлових районів Маріуоля та Краматорська, розстріл пасажирського автобуса під Волновахою і вибух під час мирного зібрання в Харкові.

засідання Міжнародного суду ООН в Гаазі за позовом України проти Росії / apostrophe.ua

Друге, в чому Київ звинувачує Москву, – це порушення Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (маючи на увазі передусім утиски етнічних українців та кримських татар на території анексованого півострова).

Також українська сторона виносить на розгляд суду людські, економічні й територіальні втрати в результаті анексії Криму й бойових дій на Донбасі.

Детальніше про аргументи Києва в Гаазі – в інфографіці «Слова і Діла».

Зображення максимального розміру відкриється в новому вікні при натисканні на інфографіку на сайті.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар