Українська революція 1917-1921 років: чи дислокувалися “січові стрільці” у Кропивницькому

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Українська революція 1917-1921 років / Джерело: 5 канал

Місяць тому Перша електронна оголошувала конкурс, за умовами якого треба було відповісти на декілька запитань Українську революцію 1917-1921 рр. Наразі журі визначило переможця, який отримає у подарунок унікальний календар «Українська революція 1917-1921 років. Військові підрозділи».

Наша переможниця Любов Мислюк дала вичерпні відповіді на усі поставлені запитання.

Отож, скільки “січових стрільців” було в армії УНР протягом 1917-1921 рр та які підрозділі дислокувалися на території нашого міста читайте далі:

Скільки військових підрозділів армії УНР використовували
назву «січові стрільці» під час Української революції 1917-1921 років?

Щонайменше чотири військові підрозділи використовували назву «січові стрільці» під час Української революції 1917-1921 років.

1. Першим був Легіон УСС. Це українське національне військове формування в складі австро-угорської армії. Було засноване в 1914 році в Західній Україні, що на той час входила до складу Австро-Угорщини. Легіон УСС було сформовано з добровольців, які відгукнулися на заклик Головної Української Ради створити український підрозділ в австрійській армії. Перше стрілецьке товариство утворилося ще до війни, в 1913 році в Бориславі. Туди входили представники січового, сокілського і пластового руху. Січовики проводили громадську роботу, проходили теоретичний і практичний військовий вишкіл. А власне військовий підрозділ постав уже в 1914 році. 6 серпня 1914 році у львівській газеті “Діло” з’явилося звернення Головної Української Ради “до всього українського народу”, у якому проголошувалась потреба утворювати полки українських добровольців під назвою Українські Січові стрільці (УСС). На заклик Головної Української Ради відгукнулося 28 000 добровольців. Але австрійська влада вибрала тільки 2 500 стрільців, яких поділили на 10 сотен, що згодом вирушили на вистрій до Закарпатської України. Першим успіхом Легіону УСС була перемога на горі Маківці 29 квітня — 3 травня 1915. Потім воювали успішно на всьому Карпатському фронті. У 1916 році Легіон УСС було перетворено на полк УСС. У 1918 році увійшов до складу Української галицької армії.

2. УСС став основою для формування полку СС у 1917 році. Поповнені українцями з російської армії, УСС сформували в Києві у листопаді 1917 Галицько-Буковинський курінь Січових Стрільців, який згодом розгорнувся в полк СС, а далі в корпус і групу СС, що були однією з найкращих формацій української армії. У грудні-січні 1918 року курінь брав участь у боях під Бахмачем і в придушенні більшовицького заколоту в Києві. У квітні 1918 року Січові стрільці відмовилися служити гетьманові Скоропадському і були роззброєні німцями. У серпні гетьман відновив Окремий загін Січових стрільців. Після проголошення федерації з Росією стрільці знову повстали проти Гетьманату. За часів Директорії Січові стрільці були найбільш організованою і боєздатною частиною армії УНР. Корпус бився з більшовиками до грудня 1919 року. Потім його розформували. У 1920 році багато колишніх Січових стрільців вступили до лав 6 Січової стрілецької дивізії.

3. У складі УСС був Кіш УСС – запасна частина, яка займалась набором і вишколом новобранців. Ще був Студентський Курінь Українських Січових Стрільців — допоміжний курінь який був сформований на початку січня 1918 року з метою охорони ладу та спокою в місті Києві. До Студентського куреня записалися переважно учні-гімназисти 2-ї Української Кирило-Мефодіївської гімназії та студенти Українського народного університету. Перша сотня куреня у складі 120 вояків під командуванням сотника Андрія Омельченка брала участь у боях під Крутами, залишки того куреня були включені до складу Гайдамацького Коша Слобідської України.

4. Також був підрозділ «січових стрільців – вільних козаків». 22 січня цього року в Дніпрі на Соборній площі відбулося урочисте відкриття першого в місті пам’ятного хреста бійцям Української Народної Республіки. Захід приурочили до Дня Соборності України. Це перший в обласному центрі монумент воїнам Української Народної Республіки, які майже століття тому загинули в боях за місто. За словами ініціаторів відкриття пам’ятника, саме на цій площі поховані 14 вояків полку «Січових стрільців – Вільних козаків» УНР – як наддніпрянці, так і галичани, загиблі у боях за місто проти більшовиків та махновців у 1919 році. Тому цю площу називають «символічним місцем єднання Сходу та Заходу».

Яка з них дислокувалася в тодішньому Єлисаветграді
протягом червня-жовтня 1918 року?

Варто відзначити, що влітку 1918 року на Єлисаветградщині перебували Українські Січові Стрільці, а саме: представники легіону УСС на чолі з Василем Вишиваним. Їх прислали австрійці для приборкання українського селянського повстанського руху. Але УСС поставилися до повстанців лояльно і почали допомагати їм. Вони проводили неабияку культурно-просвітницьку роботу, доносили стрілецьку ідею українського війська й національної свідомості, боролися проти московських впливів. Дослідники вказують, що ці хлопці створили атмосферу взаємного довір’я та щирої дружби з місцевим громадянством, українською інтелігенцією. А Софія Тобілевич, вдова українського драматурга І. Тобілевича (Карпенка-Карого), писала: “Знайте, що й донині сумує за вами село, куди внесені вами перші проміння національного почуття та освіти, і вся інтелігенція степової України…” Далі в жовтні 1918 року вони були змушені залишити Єлисаветград на вимогу австрійського командування.

У Кропивницькому презентували унікальний календар про Українську революцію 1917-1921 рр

Нагадаємо також, 2017-й проголошено Роком Української революції 1917 — 1921 років. Відповідний Указ підписав Президент України Петро Порошенко. Цим Указом одним із пріоритетів діяльності органів державної влади на 2017 — 2021 роки визначено вшанування подій та видатних учасників Української революції 1917 — 1921 років.

Між Богданом Хмельницьким і незалежністю: У Кропивницькому відзначили річницю подій Українськoї ревoлюції 1917-1921 рoків

Поширити:

Залишити коментар:

коментар