Законність встановлення відеоспостереження в магазинах, ресторанах та в інших громадських місцях

CCTV Camera or surveillance oeprating with building in backgroun

Правове регулювання:
Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-IV (далі – ЦК України).

Що таке громадське місце?
Громадське місце — частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під’їзди, а також підземні переходи, стадіони (ЗУ “Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я від 22.09.2005 № 2899-IV). Такими місцями вважаються вулиці, ринки, заклади громадського харчування,  магазини, вокзали, аеропорти, різні відомства, організації охорони здоров’я тощо.

 Чи дозволено проведення відеоспостереження в громадських місцях?
Відеоспостереження в громадських місцях дозволяється, оскільки це кореспондується зі ст. 307 ЦК України. Згідно з даною статтею фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

З аналізу даної норми слід зробити наступний висновок, що відеоспостереження, в першу чергу, повинно проводитись відкрито, тобто фізична особа може вільно дізнатися про факт її знімання на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку. В іншому випадку – це порушення норм чинного законодавства України.

Однак існує виключення з вищевказаного правила, а саме відеоспостереження заборонено:

  • в місцях, що визнані місцями особистого користування (туалети, роздягальні, ванні кімнати);
  • в транзитних будівлях, будівлях суду, урядових будівлях. Якщо це заважає міліції, пожежникам або медичним працівникам, зйомка теж заборонена;
  • в громадських місцях, які є приватною власністю, за умови, якщо є попередження про заборону зйомок.

Як правильно організувати проведення відеоспостереження в громадських місцях?
Для дотримання відкритості відеозйомки необхідно повідомити про це фізичних осіб (клієнтів, споживачів тощо). Повідомляємо шляхом розміщення, наприклад, таблички з наступним текстом: “Увага! Ведеться відеоспостереження!”. Краще розмістити таке попередження на вході в приміщення.  В даному випадку фізічна особа входячи в приміщення автоматично дає згоду, що її зніматимуть (мовчазна згода). Крім того, розміщення відеотехніки не повинно маскуватися. Отже, якщо камери приховані або/та відсутнє попередження про відеоспостереження або зйомку, такий відеозапис є незаконним.

Яка відповідальність передбачена за незаконне відеоспостереження?
За незаконне придбання або збут спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, а також незаконне їх використання передбачений штраф від двохсот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на той самий строк (ч. 1 ст. 359 КК України).

Ірина Марчук, адвокат

 Ця стаття несе виключно інформаційний характер та не може розглядатись як надання консультації у конкретній справі. За отриманням допомоги потрібно звертатись до адвокатів/юристів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар