Маски, цибуля і посилки з Китаю – міфи і правда про коронавірус

© Уляна Супрун | Facebook

Чи можна розкривати посилки з Китаю? Чи передаються інфекції через привезені фрукти? Як підняти імунітет? У медіа та соціальних мережах все зростає кількість питань щодо уханського вірусу. Дієві поради про захист від поширення раніше невідомого штаму для українців підготувала ексміністерка охорони здоров’я Уляна Супрун.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, інформує Перша електронна газета.

Вона наголошує, що уханський вірус передається від людини до людини. Тож коронавірусом неможливо заразитися від поштових посилок чи кзотичних фруктів (навіть з Китаю).

Щоби захиститися рекомендовано часто і ретельно мити руки водою і милом, не торкатися брудними руками очей, носа чи рота, уникати тісного контакту з хворими людьми.

За симптомами вірус схожий на гостру респіраторну інфекцію — переважно це гарячка, кашель, труднощі з диханням. Тож, якщо відчуваєте, що захворіли, залишайтеся вдома, уникайте тісного контакту з іншими людьми, чхайте та кашляйте у згин ліктя або прикривайте рот і ніс серветками, ретельно мийте руки водою і милом опісля, провітрюйте приміщення та дезінфікуйте поверхні. А також повідомте про симптоми вашого сімейного лікаря.

“Поки це всі рекомендації, яких слід дотримуватися, щоби захистити себе на територіях, де немає спалахів хвороби (Україна нині до них відноситься), – зазначає Уляна Супрун. – Поради щодо споживання якихось вітамінів, БАДів чи “імуномодуляторів” або ж виходити з дому лише в захисній масці — зайва паніка або ж спроба нажитися на розгубленості людей”.

На фруктах кілька діб можуть бути віріони, але в разі, якщо вони туди потрапили разом із фекаліями хворих людей чи тварин-носіїв. У будь-якому разі, це середовище НЕ підходить для тривалого виживання вірусу під час транспортування фруктів.

Ексміністерка повідомляє, що від коронавірусу не допоможе ні гомеопатія, ні цибуля, ні оксолінова мазь. І закликає не вірити особам, які пропонують придбати вакцини, які начебто запобігають новому вірусу, адже поки такої вакцини не існує.

За її словами, щоби зробити себе менш вразливим до будь-яких хвороб, завжди актуально дотримуватися загальних рекомендацій:

  •  Мийте руки.
  •  Збалансовано харчуйтеся.
  •  Пийте достатньо рідини.
  •  Провітрюйте та зволожуйте приміщення.
  •  Займайтеся спортом і будьте фізично активними.
  •  Подбайте про достатню кількість сну.

Також Супрун нагадує, що під час спалаху коронавірусної інфекції SARS у 2002-2003 роках досліджували стійкість вірусів в умовах довкілля. Він витримував три доби на пористих поверхнях, як-от картон чи тканина, стільки ж на металевій поверхні, і близько 60 годин (менше, ніж три доби) на пластику і склі. Вірус 2019- nCoV досить близький до вірусу SARS, аби ми могли екстраполювати ці дані на нього.

Читайте також: На випадоккоронавірусу у Кропивницькому підготували дві лікарні

Поширити:

Залишити коментар:

коментар