На Кіровоградщині альтернативне «паливо» видобуватимуть з води

За енергозбереженням – майбутнє всіх нас. І це добре розуміють провідні біоенергетики Олександрійщини, які ось вже найближчим часом планують видобуток дешевого альтернативного «палива» з використанням водних ресурсів.

Таку чудову альтернативу природному газу місцеві спеціалісти підприємства ТОВ «Компанія Біоенерго» вбачають у будівництві малої гідроелектростанції потужністю 500 кВт, котра невдовзі з’явиться поряд з дамбою Войнівського водосховища.

З цією метою вони взяли в оренду ділянку землі водного фонду Войнівської сільської ради площею  0,95 га, яку використовуватимуть найближчі 25 років. Будівництво ГЕС при тому планують без технічного втручання у конструкцію й забудову дамби.

– Водозабір на об’єкті буде виконаний з чотирьох трубопроводів, котрі проходитимуть через дамбу під шаром асфальту. Після їх укладки дорога на дамбі буде заасфальтована, а рух автомобільного транспорту відновлено. І здійснюватиметься він без перешкод, – коментує керівник ТОВ «Компанія Біоенерго» Віталій Соколенко.  – Важливо відзначити й те, що паспорт та правила експлуатації малої ГЕС вже технологічно погоджені з Держводагентством Кіровоградської області. Її робота здійснюватиметься лише при потоці води, коли працює канал «Дніпро-Інгулець». А репродукована електроенергія потім буде передаватися на лінії ПАТ «Кіровоградобленерго».

За попередніми розрахунками фахівців, використовуючи воду, що багато років ллється і не приносить ніякої користі суспільству, буде зекономлено 233 тис. куб. м природного газу на рік, оскільки за цей час ГЕС продукуватиме 1 632 000 кВт енергії, яка прирівняна зазначеній кількості блакитного палива.

– Це суттєва економічна вигода для громади. Особливо на тлі енергетичної кризи, високих цін на газ і низьких його запасах в Україні, – додає мій співрозмовник. –  Тим більше, природний потенціал малих ГЕС в Україні практично нереалізований, але економічно доцільний. Це при тому, що їх переваги очевидні: постійно відновний самою природою запас енергії, простота експлуатації, відсутність забруднення навколишнього середовища. До всього ж водна енергія безпечна, практично безплатна, а головне, їй не загрожує жодна інфляція.

І хоча спорудження гідростанцій задоволення не з дешевих (і в даному випадку обійдеться підприємцям десь приблизно в 30 млн грн)  та вимагає значних експлуатаційних витрат, зате в чотири рази дешевше електроенергії,  що одержується від теплових електростанцій. Та й продуктивність водного ресурсу досить висока. Його легко можна контролювати, враховуючи реальний гідроенергетичний потенціал. До того ж виробництво ГЕС дозволить створити 15 додаткових робочих місць, де зможуть працювати місцеві мешканці.

Треба також додати, що ТОВ «Компанія Біоенерго» має достатній досвід у будівництві, реконструкції та експлуатації гідроелекростанцій. На даний час вона експлуатує Савранську ГЕС (Одеська обл.), Березівську ГЕС ( Кіровоградська обл.), Карачківську ГЕС ( Хмельницька обл.) та інші ГЕС, які зараз на завершальній стадії реконструкції.

У світі нині працюють десятки тисяч подібних гідроелектростанцій. Хоча можна впевнено казати: поки що людству слугує лише невелика частина гідроенергетичного потенціалу Землі. Це при тому, що кожного року величезні потоки води, що утворюються від дощів і танення снігів, стікають в море невикористаними. А в разі затримання їх за допомогою дамб, людство могло б отримувати величезну кількість дешевої енергії. То чому б нам не скористатися таким природним потенціалом? Чому б не заощадити? Чому? У цьому сенсі головне, що ми таки знайшли ці можливості і нарешті починаємо рухатись у вірному напрямку.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар