Пам’яті кропивницького краєзнавця Сергія Шевченка

29 вересня 2015 року помер відомий кропивницький краєзнавець та викладач історії Сергій Шевченко. Його колега, також відомий кропивницький краєзнавець, Юрій Матівос на своїй сторінці у Фейсбук написав зворушливий текст про Сергія Шевченка. 

14080038_1685584515095036_5509588335769365541_nЛицар українського степу (Пам’яті Сергія Шевченка)

Писати про нього мені надзвичайно складно – познайомився з Сергієм Івановичем відразу після його призначення директором Державного архіву Кіровоградської області, в останнє відвідав вже тяжко хворим. У відрізок нашого спілкування вклалося тридцять років. Під час останньої зустрічіі Сергій не зміг вже навіть написати автограф на чергову подаровану мені свою книжку. Їх у мене десять – від першої до останньої. Це тільки ті, де він автор окремий – колективні праці, збірники, альманахи тощо до уваги не беру.

Ось одна з перших, над якого автор працював довго, збираючи матеріали у архівах трохи не усієї України: “Українська доля Нової Сербії”, побачила світ у 2004 році. Знаковою працею можу назвати два особливих видання, які назавжди стануть настільними посібниками студентів різних поколінь, бо в них викладена історія розвитку вищої педагогічної осіти області. Сергія Шевченка у цьому плані можна лиш посторяти. Маю на увазі книжки “Старі стіни: Єлисаветградська громадська жіноча гімназія (1860-1920)” та “Історія Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка (1964-1999). Хто б не пишався автографом, залишеним автором на титульній сторінці: “Юрію Миколайовичу – першому читачеві та рецензенту книги”.

Я справді писав рецензії у газети і журнали на всі книги Сергія Шевченка. Писав, і пізнавав від нього – Шевченко був одним з тих авторів, які черпали факти виключно з архівів, дещо підтверджуючи науковими виданнями. Своїми працями науковець слугував не тільки студентам, викладачам, краєзнавцям. Незадовго до смерті він за власний кошт видав чудову книгу спогадів і документів про свою малу батьківщину – “Павлівка. Село в історії Наддніпрянщини”. Тобто, Світловодського району. Багато виданнь він дарував бібліотекам, школам. Хоча більшість книжкок видавав за власний кошт.

У розквіті творчих сил залишив письмовий стіл талановитий дослідник, цінитель і знавець історії, науковець і краєзнавець Сергій Іванович Шевченко. Земне життя його продовжується у так потрібних суспільству наукових працях, ним створених.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар