Свято вогню, води і дівочої вроди: як у Кіровограді святкували Івана Купала

Учора, 10 липня, у лісостеповій зоні поблизу селища Гірничого відбулось свято Івана Купала.

На залитій сонцем галявині біля лісу зібралось близько 300 мешканців міста. Серед присутніх були і молодь, і літні люди, і молоді сім’ї з дітьми, але об’єднували кіровоградців, символи генетичного коду – вишиванки, які одягнули гості на свято.

Почався захід з символічного сватання головних персонажей – Купала і Марени, які уособлюють чоловіче (сонячне) і жіноче (водне) божества.


Нововведенням цьогорічного святкування став показовий виступ учениці школи танцю на пілоні ROYAL Pole Dance Юлії Бур’яненко. Дівчина продемонструвала акробатичні трюки на повітряних полотнах, а згодом провела майстер-клас для усіх бажаючих спробувати себе у цьому виді мистецтва.

Також проводились майстер-класи з плетіння вінків, ліпки з солоної глини та розпису хною, а для дітей було створено дві локації: столик для малювання “Україна без війни” і встановлено батут.

“Ми проводимо цей захід вже вдруге, – розповів один з організаторів заходу, голова КОМГО “Пробудження” Сергій Костенко. – Івана Купала – давнє свято наших предків, тому його необхідно шанувати і не забувати. Серед цьогорічних нововведень у нас виступи дівчат зі школи пол денсу і тренування з оперативно тактичної підготовки від хлопців з “Цитаделі”. Ми вважаємо, що це дуже важливо для нашої молоді: знати як захистити себе, коли у країні йде війна”.

Під час святкування кожен міг знайти собі заняття до смаку: хлопці мірялись силами у підійманні гирі та присіданні з дівчатами на руках,  а прекрасна половина брала участь у конкурсах на кращу вишиванку і кращий вінок. Усі бажаючі мали змогу долучитись до пошуків квітки папороті і традиційних хороводів навколо вогнища.

Купальських гостей пригощали смачними кулішем та чаєм, приготованими на багатті. Зібрані кошти (гості платили за тарілку смачного польового куліша скільки могли чи хотіли) пішли на допомогу нашим воїнам-землякам АТО.

Олег Ковальчук, інструктор ЦОТП “Цитадель” й співробітника Кіровоградського НДЕКЦ МВС України, розповів присутнім про засоби захисту й маскування на будь-якій місцевості, а також провів майстер – клас зі стрільби з пневматичних гвинтівок:

“Захід проведено на “відмінно”, отримав величезне задоволення від программи і спілкування з людьми, які прийшли на свято та організаторами. Вважаю, що такого типу свята, з історичним та національним спрямуванням, – невід’ємна складова становлення українського суспільства та національних засад формування свідомості. Наша організація брала участь у святі, у рамках програми співробітництва з нашим партнером ГО “Пробудження – Україна” та в рамках програми Центру оперативної тактичної підготовки “Цитадель”, а саме національно-патріотичного розвитку молоді та підготовки громадян з військового та спортивного спрямування. Провели інформування та роз’яснення щодо зразків форми та екіпірування військовослужбовців різних підрозділів, огляд зразків зброї та засобів захисту. Найбільший ажіотаж, особливо у дітлахів, викликала стрільба з різних положень на підготовленому організаторами майданчику”.

Приватний підприємець Василь Шкрібляк, який став одним з організаторів і меценатів свята, розповів кореспонденту Першої електронної газети, що намагається підтримувати усі ініціативи нашого міста, які спрямовані на збереження українських традицій і здоров’я нації.

“Я родом з Франківщини, там, у моєму рідному селі, на Івана Купала завжди проводяться пишні та урочисті заходи. Тому саме це свято є особливим для мене, як данина нашим предкам слов’янам”.

Учасниця свята кіровоградка Лідія, зазначила, що є християнкою, але прийшла на це язичницьке свято, щоб підтримати тверезе свято нашої молоді.

Гостями свята став автентичний фолк-гурт “Ексампейя”, переможці всеукраїнського конкурсу “Червона калина”. Етно-тріо виконали народні пісні, якими зачарували усих присутніх.

Купальське багаття поступово згасало, а разом з ним і веселе та різнобарвне свято літнього сонцевороту.

Більше фото тут.

Катерина Білоконь, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар