На Кіровоградщині вчителі, учні та батьки проти реформування, яке знищить їх школу

У селі Живанівка, яке є частиною смт. Компаніївка, місцеву школу хочуть позбавити більшості учнів, забравши у неї статус загальноосвітньої.

Проект рішення Компаніївської районної ради, яким Живанівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів хочуть понизити у ступені на І, зареєстровано на сайті райради.

Як видно з проекту рішення, пониження Живанівської школи у ступені, а відповідно, і зменшення кількості учнів, спричинене реформуванням освітньої галузі, а точніше, створенням освітніх округів та опорних шкіл. Тому, спираючись на пункт 6 Прикінцевих положень Закону України від 24 грудня 2015 року № 911-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», з урахуванням Положення про освітній округ, та розпорядження голови обласної державної адміністрації № 101-р від 10 березня 2016 року, районна рада і винесла на розгляд депутатів список шкіл району, які хочуть понизити у ступені.

Чому виникла така ситуація?

Як пояснив начальник управління освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації Володимир Таборанський, у результаті конкурсу, опорною у Компаніївському районі буде Компаніївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, а решта малокомплектних загальноосвітніх шкіл району стануть її філіями.

«Живанівська школа, у якій навчається 77 учнів є малокомплектною. У області в нас 43 % таких шкіл (228 із 533). При такій кількості дітей неможливо створити конкурентне навчальне середовище. Якщо у класі є 7 дітей, то це не клас, з яким можна працювати. Для того, щоб досягнути результату, клас має складатися із 25-30 учнів. Тоді діти тягнуться один за одним, тоді викладач може застосувати всі можливі педагогічні методики», – розповів журналісту Першої електронної Володимир Таборанський.

Педагоги, батьки і діти – проти

Вчителі, школярі та батьки дітей проти такого реформування, і не розуміють, чому найновішу школу району (побудована у 1998 році), з чудовою матеріальною базою хочуть позбавити більшості учнів.

«У нашій школі навчаються діти з малозабезпечених та багатодітних сімей, дві дитини з особливими потребами, з якими займаються за індивідуальною програмою. Якщо їх змусити їздити до іншої школи з більшою кількістю дітей, вони там загубляться, з ними не будуть індивідуально працювати», – розповіла директор Живанівської школи Людмила Шамшур.

За словами пані Людмили, батьків, вчителів та дітей ніхто не питав. Про плани реорганізувати їх школу вони дізналися з сайту райради.

«Останні роки у нас в селі спостерігається приріст населення, відповідно і збільшується кількість дітей. За останні 5 років ми випустили 44 учні, 7 з яких були медалістами», – говорить директор школи.

Людмила Шамшур переконана, пониження школи у статусі до І в подальшому призведе до її зникнення.

Такої ж думки і заступник директора з виховної роботи Світлана Величко. Журналісту Першої електронної вона розповіла, що у її планах є створення повноцінного НВК на базі Живанівської школи, де діти зможуть отримувати профільну освіту водіїв автомобілів.

«Отримавши водійські посвідчення, наші випускники матимуть можливість працювати у місцевих сільськогосподарських підприємствах та фермерських господарствах», – переконує Світлана Величко.

Зрозуміло, що ці плани педагоги не зможуть втілити в життя у разі реорганізації школи.

Хотілося б зазначити, що педколектив навчального закладу складається з 16 вчителів, 10 з яких мають вищу кваліфікацію, а один викладач має звання старшого вчителя.

Як розповіли педагоги, у школі провадять проектне та тренінгове навчання, беруть участь у різноманітних конкурсах. Живанівська ЗОШ є єдиною школою у районі, яка має диплом Міносвіти, як «Школа сприяння здоров’ю». У навчальному закладі також активно використовують мультимедійні технології, є сучасний комп’ютерний клас з wi-fi доступом до мережі Інтернет.

Значне місце у навчальному процесі у школі займає спорт. Учні займаються у гарному відремонтованому спортивному залі, і досягають значних успіхів на різноманітних обласних та районних змаганнях з баскетболу, футболу та настільного тенісу.

Зазначимо, що приміщення школи опалюється завдяки власній котельні, яка працює на твердому паливі.

Одним словом, Живанівська школа має серйозну матеріальну базу, розвинуту інфраструктуру, і «живе» повноцінним бурхливим життям. Педагоги запевняють, що будуть відстоювати свій навчальний заклад, і не дадуть її зруйнувати.

Обласна влада: “нерозуміння виникає через відсутність інформації”

Начальник управління освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації Володимир Таборанський стверджує, що нерозуміння у педагогів та батьків виникають через відсутність інформаційно-роз’яснювальної роботи.

«Я думаю, що у Живанівській школі саме така ситуація. Необхідно людям пояснити у чому будуть переваги. Якщо дійсно є дорога до опорної школи, якщо є автобус, який возитиме дітей і якщо людям пояснити, що їх діти отримуватимуть кращі знання саме в опорній Компаніївській ЗОШ, а Живанівська стане філією цієї школи, то люди зрозуміють», – переконаний Володимир Таборанський.

Немає дороги – немає реорганізації

Про те, що дороги від Компаніївки до Живанівки фактично немає, журналіст нашого сайту мав можливість переконатись на власному досвіді, про що і розповів начальнику управління освіти у телефонній розмові.

«Це звичайно мінус. При такій ситуації, треба насамперед робити дорогу, а вже потім реорганізовувати школу. Ми про це говоримо на кожній нараді. Поки не буде якісних доріг, ми не зможемо організувати підвезення дітей до опорних шкіл», – відповів той.

Обласна влада: «Вчителі будуть скорочені, але робота у них буде»

Володимир Таборанський підтвердив, що при реорганізації Живанівської школи, частина педколективу буде скорочена.

«Якщо ця школа набуде І ступеня, то, звичайно, кількість педагогів зменшиться. Але ми плануємо працевлаштувати всіх наших вчителів, запропонувати їм гуртки, секції, тобто, інші посади. Можливо, у позашкільній освіті. Є установка на те, щоб всі наші працівники були зайняті», – стверджує директор департаменту освіти.

Голова Компаніївської селищної ради Олександр Маслюков, який останні роки активно допомагає Живанівській школі впевнений, що школу не варто позбавляти учнів, і гарантує педагогам всіляку підтримку зі своєї сторони.

«Останні роки, через нестачу коштів на школу у районі, ми перечисляли частину освітньої субвенції з селища. За ці кошти утримувалась вся інфраструктура школи, крім заробітних плат. Але наразі, на школу потрібно близько 700 тисяч. Це дуже великі кошти», – розповів Олександр Маслюков.

Але, не дивлячись ні на що, селищний голова готовий, у межах своїх можливостей та повноважень, і далі підтримувати Живанівську школу.

Якою буде доля найновішої і найсучаснішої школи Компаніївського району, наразі невідомо. Реформа, яка покликана покращити якість освіти і підняти її на новий рівень, наразі може зруйнувати Живанівську школу, позбавити частину дітей можливості відвідувати будь-який навчальний заклад взагалі, а кваліфікованих вчителів залишити без роботи.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар