ЄЛІСАВЄТІНЦІ Й РУСКОМІРСЬКА МАНІПУЛЯЦІЯ

Кандидат філологічних наук, доцент ЦДПУ ім. В. Винниченка, письменниця

Сьогодні ВРУ голосуватиме за перейменування Кіровограда. А вчора  інтернетом почала гуляти стаття, що нібито Табалов з Козубом «организовывают потасовку под Верховной Радой?». Прочитала я і скажу – єлісавєтінці написали її за всіма законами «кремлівської» пропаганди. А це вам ще один доказ – звідки їхні інструктори)

Йдемо за текстом статті:

1) «Экс-нардеп Андрей Табалов вместе с негласным помощником председателя облсовета Черноиваненко Козубом организовывает провокацию под стенами Верховной Рады при участии бойцов АТО. Об этом стало известно из двух достоверных источников».

Що зрозуміло з цього абзацу – провокація готується, а звідки ми це знаємо? Хах! Аж з двох достовірних джерел! Якщо джерела справді надійні, то їх обов’язково вказують. Відсутність такої вказівки – це перша ознака маніпуляції! Підозрюю, що ці два надійні джерела – це Пєтровна із третього під’їзду й Міхалич із п’ятого.

2) «- Я не їду, хлопці їдуть. Сказали, проти Єлисаветграду треба. Якщо треба, то силою, – сказал на условиях анонимности участник АТО».

Отже – «я не їду, хлопці їдуть (перекладаю: «я хороший, а вони погані, ех паразити такі» (оцінка вже закладена в повідомлення)),
– «проти Єлисаветграду треба» (перекладаю: «Ойой, бідні єлісавєтінці. Гвалт, рятуйте»),
– «Якщо треба, то силою, – сказал на условиях анонимности участник АТО». Перекладаю: ключове слово «силою» (читач уже мав злякатися й обуритися, а цього й добивається автор повідомлення),
– «на условиях анонимности» – ну… звісно, учасник АТО боїться. Кулі й гради його, бачите, не злякали, а тут він раптом тільки анонімно заявляє, пошепки, кулуарно. Може, злякався, що, не дай Бог, Козуб його поб’є! Вам ще не смішно?

До того ж цитата учасника АТО подана українською мовою, у той час, як коментарі автора російською. Це має сприйнятися так: він чужак, він звідти, з того патріотичного табору, а від них там всього можна чекати. Ну… тут, я вам скажу, добре хоч фашистом не обізвали. Ну це було б узагалі «паливо».

3) «под стены Верховной Рады завтра приедут представители Правого сектора, которых сейчас собирают из других городов. В частности, их активно собирают через соцсети, где обещают “набити пики та начистити шнобелі лісапедградцям».

Перекладаю: класика рускомірської маніпуляції – страшилки, міфічні істоти, демони, тут їхню роль виконує «правий сектор»… ну це «ваабщє… трєпєщітє всє». Бідний читач уже заліз під ковдру разом з ноутом, перехрестився і запив усе це чаєм.

4) Як я зрозуміла, головний меседж статті такий: «Раньше только мы, єлисаветградцы, могли ездить под ВРУ, а чего это вдруг другие надумали? Ужас какой! Если надумали – то только устраивать потасовки. А как иначе?»

Тобто ми з вами, мої шановні друзі, не маємо права поїхати під ВРУ, бо, схоже, це означатиме, що ми хочемо бити єлісавєтінців. У мене в житті є більш приємні справи, скажу вам. Упевнена, у вас теж.

Можу ще зрозуміти, чому автори приплели сюди Козуба. Він хоч бере участь у мітингах, акціях і т.п. Але Табалов і «потасовка»… У моїй світоглядній парадигмі ці слова навіть не ліпляться в одне речення)

І наостанок – зважаючи на ситуацію, голосування за українську назву більш, ніж вірогідне, тим паче після останньої заяви Президента про недопущення імперських назв (якою і є Єлісавєтград). І єлісавєтінці це прекрасно розуміють, тому єдине, що їх врятує – це відтермінування цього рішення у ВРУ. А як його можна відтермінувати? Правильно – тільки влаштувавши потасовку, і чим масштабнішу – тим краще для картинки. Таку, щоб ВРУ ще довго не поверталася до цього питання. І можна було б ще морочити голову людям своїми Єлізавєтами. Бо, очевидно, тільки так можна виправдатися перед своїми кремлівськими кураторами.

Таке чудо пропаганди можна прочитати за цим посиланням

Поширити:

Залишити коментар:

коментар