Як майбутні мами у Кіровограді петриківському розпису вчилися (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка
????????????????????????????????????

Майбутні матусі, сидячи за партами, зосереджено вдивляються в розкладені перед ними листочки паперу і грайливо виводять пензликами кольорові візерунки. Час від часу зволожують пензлі водою і набирають свіжої фарби, щоб картина була більш яскравою, соковитою. А потім взагалі відкладають інструменти і малюють просто пальцями – отак просто тицьнувши пучкою у фарбу, лишають свої відбитки на папері. І виходить з цього всього справжній петриківський розпис у найкращих традиціях народної творчості.

Днями в Кіровоградському ВНЗ «Університет сучасних знань» відбувся черговий тренінг з Аrt-терапії «Разом у світ прекрасного» для вагітних жінок. Проект, розрахований на 12 творчих занять, реалізовується Кіровоградським художнім музеєм за підтримки Британської Ради та громадських організацій міста.

Минулого тижня майбутні матусі створювали з кольорових клаптиків паперу мандалу – сакральний символ, що використовується під час медитацій. А цього разу взялися за народну творчість – опановували ази петриківського розпису пензликом і пальцями.

«Тут немає нічого складного і не потрібно володіти особливою майстерністю – лише опанувати кілька прийомів», – заспокоює майбутніх матусь, які помітно хвилюються, споглядаючи картини з петриківським розписом, Ірина Михайлівна Зантарія – старший викладач кафедри дизайну. Та, зробивши кілька мазків пензликами, майбутні художниці зрозуміли, що для створення розпису їм потрібна далеко не мистецька освіта, а лише натхнення. І це натхнення сумирно дрімало під серцем кожної з них, даючи матусям можливість трішки відпочити від буденних турбот і забути про хвилювання перед появою на світ свого плеканого чада.

«Будемо використовувати традиційні фарби – жовту, червону і синю. А їх вже можна змішувати, створюючи нові кольори і відтінки. Взагалі немає нічого життєрадіснішого і яскравішого за жовтий колір», – каже Ірина Михайлівна, розкладаючи фарби на палітри. За її плечами вже майже 40 років педагогічного стажу. Учні Ірини Зантарії вже давно самі навчають інших. Тож виховавши не одне покоління педагогів і митців, Ірина Михайлівна легко знаходить мову і з зовсім не досвідченими матусями.

І ось під її настановами на білому тлі паперу з’являються жовті листочки, зелені стеблинки, сині пагінці, червоні краплинки і різнобарвні квіти. І вже здається, що то не дівчата вправляються, знайомлячись з можливостями професійних пензликів і фарб, а панянка Весна розстелила по полотні пригоршню соковитих трав і духмяних квітів.

Навчившись впевнено тримати пензлики, майбутні мами взялись до створення власних шедеврів – картини «Кетяги калини». І в кожної це вийшло по-своєму, по-особливому. Хтось виділяв на блідо-зеленому тлі листя червонобокі ягідки, хтось грався з відтінками зеленого і синього, вимальовуючи соковиті листочки, інші – вкрапленнями жовтої фарби додавали своїм картинам якоїсь грайливості, ніби то сонячні зайчики стрибають з кетяга на кетяг.

 «Я тут (на тренінгу) вже четвертий раз. І на кожному занятті відкриваю для себе щось нове, цікаве, – каже Марина, яка чекає на першу дитину. – Хочу навчитися малювати, як професіонал, і щоб дитинці передалися творчі нахили. Мені тут подобається. Вже не можу дочекатися наступного заняття!».

А по завершенню курсу  Аrt-терапії «Разом у світ прекрасного» буде проведене психологічне тестування, яке покаже, наскільки ефективними були заняття для жінок при надії.

Записатися на тренінг можна за телефоном 066-48-23-992 – Олена Валентинівна Степанок.

Світлана Томашевська, Перша електронна газета.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар