Професор Колумбійського університету у Кіровограді: “Мовна шизофренія” може знищити українську мову (ФОТО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Що таке “мовна шизофренія”, де вона зустрічається та які її наслідки для мови – у КДПУ ім. В. Винниченка відбулися лекції відомого мовознавця, професора Колумбійського університету Юрія Шевчука. Партнерами та організаторами зустрічі Юрія Шевчука з кіровоградцями виступає ГО “Спільна дія” та ВУТ «Просвіта» імені Т. Шевченка.

Юрій Шевчук – вперше у цій частині України, як розповів сам професор перед початком лекції. Темою мовної шизофренії викладач Літньої школи Гарвардського університету займається давно. Тим паче, що його робота в закордонних вишах – викладати українську мову тим, для кого вона не є рідною.

У лекції “Мова й ідентичність в Україні після Революції Гідності”, яку Юрій Шевчук привіз до Кіровограда, розкривається суть самого явища “мовна шизофренія”, розповідається про її початки і можливі наслідки.

“Мовна шизофренія – постійне поєднання української і російської мов. Я пропоную розрізняти дві основні форми мовної шизофренії. Перша – окремі мовці спілкуються кожен окремою мовою, але розуміють один одного. Друга – коли окремі мовці користуються одночасно, без розбору і правил, двома мовами”, – зазначив лектор.

У підтвердження існування другої форми мовної шизофренії Юрій Шевчук показав відеоролик однієї з телепрограм “5 каналу”. Там ведучий говорить всього декілька фраз українською, натомість російською звучить заставка програми та увесь діалог ведучого та гостя. Плюс до того, сама назва програми звучить українською. За словами професора, таким чином створюється маска українізіції. Адже російська – є основною у цій програмі. Явище “маскування” лектор назвав лицемірством.

Окрім того, Юрій Шевчук наголосив, що такі процеси депопуляризації української мови неодноразово фіксувалися в нашій історії. Так ще з часів Російської імперії російська мова нав’язувалася в найбільш значущі сфери діяльності українців, зокрема, в освіту.

“Таким чином українська лишалась мовою села – місця, якого ніколи не прагне молодь. Біографії більшості видатних людей починаються так: “Він народився у селі й дуже прагнув поїхати до міста, щоб самореалізуватись”. А говорити російською ставало модно та престижно”, – зазначив професор.

Наслідок таких багаторічних процесів змішування мови з “языком” професор Колумбійського університету Юрій Шевчук бачить єдиний: “Українська мова може зникнути протягом кількох поколінь”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар