Кіровоградські фіскали живуть «по-своїм», неписаним, законам (ВІДЕО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Тиждень тому працівники податкової міліції ДФС в Кіровоградській області увірвались на підприємство «Протеїн-продакшн», заблокували входи-виходи та без пред’явлення посвідчень почали проводити обшук. У понеділок, 14 грудня, більше сотні працівників підприємства прийшли під стіни прокуратури з вимогою дати оцінку діям працівників податкової міліції.

Читайте також: Хто замовив «Протеїн» або Рейдери у формі податкової міліції?

Поки обурені поведінкою податківців працівники «Протеїну» шукають справедливості, прес-служба ГУ ДФС у Кіровоградській області повідомляє, що жодних незаконних дій з боку податкової міліції нібито не було.

«Співробітниками податкової міліції Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області, 9-10 грудня 2015 року, на підставі ухвал слідчого судді по кримінальному провадженню, яке зареєстровано за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 212 КК України, з метою виявлення та вилучення зазначених в ухвалах первинних бухгалтерських документів та електронних носіїв інформації, проведено обшуки на ТОВ „Протеїн-продакшн” та ПрАТ „Креатив”. Зазначені обшуки проведено згідно вимог чинного законодавства», – пишеться у повідомленні.

Читайте також: «Протеїн» просить Кіровоградську прокуратуру зупинити рейдерів

Проте у працівників податкової міліції дивне уявлення про українське законодавство. Як розповіли журналістам очевидці «законної перевірки», податківці під час так званого обшуку перестрибували через турнікет, перешкоджали журналістській діяльності, відмовлялися показувати службові посвідчення та ухвалу суду про тимчасовий доступ, а обшук у кабінетах проводився без понятих і відповідної ухвали суду.

Юристи підприємства «Протеїн-Продакшн» пояснюють, що дії податкової міліції абсолютно незаконні.

«У нас не було наміру конфліктувати з представниками правоохоронних органів, – розповідає юрисконсульт підприємства «Протеїн-Продакшн» Сергій Іванов. – Але з самого початку наш діалог з вини правоохоронців переріс у конфлікт. Ми вважаємо що дії податківців під час проведення слідчих дій були зухвалі та протиправні. Ми намагались надати їм усі документи, але податківці намагались проникнути у всі приміщення, приміщення інших підприємств, які розташовані за вказаною адресою. Намагались вилучити документи, які не є первинними, зазначеними в ухвалі».

Тобто, ухвалою слідчого судді Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполь Донецької області від 26.11.2015 року про тимчасовий доступ до речей і документів, яка є у вільному доступі в єдиному державному реєстрі судових рішень, зобов’язано посадовців «Протеїну» надати старшому слідчому з особливо важливих справ ДФС у Донецькій області тимчасовий доступ до оригіналів документів бухгалтерського і податкового обліків з можливістю їх вилучити. Про проведення обшуків у вказаній ухвалі не йдеться.

Інших ухвал суду, якими було б санкціоновано обшук на підприємстві в держреєстрі немає. Крім того, статтею 165 Кримінально-процесуального кодексу України визначено порядок виконання такої ухвали. Перед виконанням ухвали особа, якій надано право тимчасового доступу до речей і документів, зобов’язана пред’явити оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію. Вказану увалу було вручено керівництву після проведення обшуку і номер справи щодо проведення обшуку передує номеру справи щодо надання тимчасового доступу до речей та документів, що суперечить логіці,  так як остання ухвала про проведення тієї ж самої дії  повинна відмінити попередню. Але правоохоронці вирішили провести одночасно дві слідчі дії з одних і тих же підстав.

Тому яким законодавством користувалися кіровоградські податківці і з яких пір непідкріплені юридичними документами обшуки, вважаються «вимогами чинного законодавства», залишається таємницею за сімома печатями.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар