Як “московські” священники опиралися переходу кропивницького храму до ПЦУ

Храм Успіння Пресвятої Богородиці у Кропивницькому / © zruchno.travel

Учора в Кропивницькому розгорілися релігійні пристрасті навколо Храму Успіння Пресвятої Богородиці, який знаходиться у парку ім. Крючкова на Новомиколаївці. Левову частку фінансування будівництва цієї церкви у 2013 році взяв на себе нинішній міський голова Кропивницького Андрій Райкович.  Після того, як очільник міста закликав релігійну громаду підтримати його ініціативу і передати храм до єдиної помісної Православної церкви України (ПЦУ), туди приїхали священнослужителі церкви московського патріархату (УПЦ МП) і привезли в автобусах своїх віруючих. У храм також прибув митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф, який у 2017 році підписувався під привітанням з днем народження президенту країни-агресора Путіну. Священники церкви московського патріархату оперативно організували збори, на яких відмовилися визнавати рішення Вселенського патріархату про надання томосу ПЦУ. А також ухвалили рішення залишити Храм Успіння Пресвятої Богородиці під московським патріархатом.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Нагадаємо, 6 січня Вселенський патріарх Варфоломій передав предстоятелю новоствореної Православної церкви України Епіфанію посох і томос, який проголошує автокефалію Православної церкви України. Згідно з цим документом, Вселенський патріархат проголошує створену в межах України автокефальну Церкву своєю духовною донькою з кафедрою у Києві.

Таким чином процедура отримання Україною церковної незалежності була офіційно завершена.
09aa8c1614bdd0ed05a155d3dee817e2.png
Храм Успіння Пресвятої Богородиці / © Скріншот із відео https://youtu.be/5cFEZKZAmGc

Учора на своїй сторінці у Facebook Андрій Райкович опублікував відеозвернення, у якому закликав громаду Храму Успіння Пресвятої Богородиці перейти до помісної Православної церкви України:

“Наша країна переживає нелегкі часи. Свобода ніколи не давалася нам легко. Те, що Україна отримала томос, на мій погляд, рівнозначно духовній свободі. А це так важливо і необхідно нашому народові – мати економічну, політичну і духовну незалежність.

Моє рішення є твердим, усвідомленим та щирим. Звертаюся до членів православної громади підтримати мене у рішенні передати Храм Успіння Пресвятої Богородиці до Православної церкви України”.

Опубліковано Андрієм Райковичем Середа, 23 січня 2019 р.

Зазначимо, що Андрій Райкович має безпосередній стосунок до будівництва цього храму. Він узяв на себе левову частку витрат на його спорудження. Про це вказано на сайті храму і у відеоролику про відкриття споруди.

a764e0944c78d8715157da4a87b2f3fc.jpg
Андрій Райкович на відкритті храму у листопаді 2014 року / © prosvitcentr.church.ua

Окрім того, церква розташована на земельній ділянці, яка належить ГО “Єлисаветградське православне товариство”, одним із засновників якого є Андрій Райкович. Ця інформація міститься у відкритих джерелах та у майновій декларації міського голови.

1d82c3cf48638c4d28c42885c9db1f9a.png
© Кадастрова карта

0fc1ad9f7d87aa3f59b8c54c60127f35.png

Уже через 1,5 години після заяви Андрія Райковича про ініціативу переходу храму до єдиної помісної Православної церкви України, священники церкви московського патріархату оперативно організували збори нібито прихожан цієї церкви.

ac5163bbd8a4321280248866a6159283.jpg
© Олександр Ратушняк у Facebook

Як розповіла Першій електронній газеті громадська активістка Ольга Кирилюк, людей до церкви звезли автобусами.

“Московські попи навезли купу людей. Прихожани, які ходили до цієї церкви, кажуть, що її зазвичай відвідує 10-15 людей. А зараз звезли понад сотню людей.

Усіх, хто прийшов із іншою думкою, спочатку хотіли вигнати, не давали слова, не дозволили зареєструватися на зборах. Нам заявили, що ми не маємо права сюди приходити.

Туди привезли дітей, які плакали і благали не забирати у них храм. Це просто жах якийсь”.

2c3e402957dbd4b13c71032d6b6c536d.png
© Скріншот із відео Олександра Ратушняка

За словами Ольги Кирилюк, дітей та присутніх ввели в оману, маніпулювали їхньою думкою. Їх переконали, що “раскольнікі” відберуть у них храм. Активістка порівняла цю ситуацію із подіями на Донбасі у 2014 році, коли групи літніх жінок з дітьми, обмануті священниками московського патріархату, блокували пересування техніки українського війська.

89a6d0698e1141ef67ba349f8d67d893.png

Про маніпулятивну пропагандистську діяльність церкви московського патріархату у Кропивницькому Ольга Кирилюк докладно розповідала у 2016 році на конференції у Києві.

Опубліковано Олександром Ратушняком Середа, 23 січня 2019 р.

За словами інших активістів, які вчора завітали у храм, привезені прихожани поводили себе агресивно, штовхалися та ображали їх. Про це у своєму Facebook написав кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко:

“Відвідали Храм Успіння Богородиці на Новомиколаївці. Хто ще збирається туди, то майте на увазі таке. По-перше, візьміть паспорт, бо там діє якась Новомиколаївська республіка. Чужим там не раді. Спитають: “с какова ти района”. По-друге, будьте готові, що вас виганятимуть з храму, незважаючи на мороз. По-третє, миряни-прихожани можуть почати вас штовхати та ображати. По-четверте, будьте готові, що вами лякатимуть дітей, у яких Ви хочете забрати храм. По-п’яте, готуйтеся здавати іспити. Щоб стати прихожанином храму треба знати 10 колядок, кількість конфесій в Україні і т.п. По-шосте, Ви не отримаєте відповідь на питання, хто у них хоче відібрати храм, але підозрюватимуть Вас. По-сьоме, Вам постійно брехатимуть: про Томос, українську церкву. По-восьме, прихожани пишаються тим, що в їхній церкві немає патріотів…”.

За словами громадського активіста Дмитра Сінченка, у їхній бік від прихожан московського патріархату також лунали стандартні тези російської пропаганди про “біндеравцев”:

“… вони зібрались, побачили “чужих”, почали вимагати залишити приміщення. В наш бік одразу полетіли стандартні звинувачення зі всіх боків “бандєравци”, “панаєхалі с западнай”, “гаварі па-русскі, ти в масковскай церквє”, “ти чьо сюда пріпьорся” і т.д. Потім вони вивели на сцену дітей, які почали плакати, бо в них ніби забирають церкву. Далі вони зробили “перепис своїх”, яких назвали “релігійною громадою храму”, і проголосували рішення – залишитись в РПЦ. На завершення московський піп зробив оголошення про те, що всіх, кому треба, чекає транспорт”.

У вчорашніх зборах також узяв участь очільник церкви московського патріархату в області митрополит Іоасаф. Він намагався дискутувати з проукраїнськими активістами, які прийшли на збори, але проігнорував питання про московських попів, які освячують російські ракети та, навіть, воюють проти українців на Донбасі.

3e94fb7c9a3aaaca2b25742fe27cea82.png
Митрополит Кіровоградський і Новомиргородський УПЦ МП Іоасаф / © Скріншот із відео Ольги Кирилюк

Іоасаф у 2017 році брав участь у засіданні Священного Синоду Руської православної церкви у Москві, де підписався під привітанням із днем народження президенту країни-агресора Путіну. Очільник церкви московського патріархату на Кіровоградщині, разом з іншими членами синоду, висловив президенту Росії подяку “за багаторічну сумлінну працю та утвердження миру та згоди між країнами”:

“Рады свидетельствовать, что на протяжении многих лет Вы, храня верность призванию, трудитесь на посту Главы государства. Немалые усилия Вы прилагаете к тому, чтобы обеспечить достойный уровень жизни сограждан и социально-экономическое развитие государства. Весом Ваш вклад в борьбу с терроризмом, в утверждение идеалов справедливости, мира и согласия между странами и народами”, – йшлося у телеграмі.

Докладніше про це читайте у нашій статті “Митрополит Кіровоградської єпархії Іоасаф нібито не знав, що вітає Путіна”.

За результатами учорашніх зборів, нібито прихожани проголосували за те, щоб залишити храм церкві московського патріархату. А також висловилися про невизнання рішення Вселенського патріархату про надання томосу єдиній помісній Православній церкві України та засудили ініціативу головного мецената храму Андрія Райковича.

Найімовірніше, це рішення не матиме ніякої сили, оскільки в Україні ще не діє закон про перехід громад у єдину помісну Православну церкву України. Саме у цьому законі прописаний механізм дій, якщо релігійні громади хочуть змінити своє церковне підпорядкування. Відповідно до нього, рішення про перехід мають ухвалити на загальних зборах громади двома третинами голосів. Тобто, і  рішення про відмову переходу до Православної церкви України теж потрібно буде оформити відповідно до норм закону.

Позицію представників церкви московського патріархату подаємо у відео вчорашніх зборів.

"Рішення прийнято одноосібно…" – обмовка (?) московського попа – модератора зборів

Опубліковано Дмитром Сінченком Середа, 23 січня 2019 р.

Опубліковано Ольгою Кирилюк Середа, 23 січня 2019 р.

Опубліковано Ольгою Кирилюк Середа, 23 січня 2019 р.

Опубліковано Олександром Ратушняком Середа, 23 січня 2019 р.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар