Як пси-тур “Коловороту” засніжені гори підкорював

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Засніжені гори і команда людей, більшість з яких знайомі між собою лише півтори доби – таким цього року був зимовий пси-тур, який традиційно організовує кропивницький центр ресоціалізації військових “Коловорот” для ветеранів та їхніх родин. Вперше цього року організатори вирішили спробувати підкорити зимові гори, адже раніше ходили переважно влітку та восени. Учасникам пси-туру підкорилася вершина висотою 1470 метрів, на Петрос до 2020 метрів піднімати не ризикнули. Проте свою головну місію виконали – навчилися довіряти собі та тим, хто поряд.

Якими були походи засніженими горами, навіщо та кому потрібен пси-туризм Першій електронній газеті розповів координатор ЦРВ “Коловорот” Андрій Фоменко та учасники туру Ігор Єрьомін і Юлія Таранець.

Пси-туризм – метод адаптації військових через позитивний стрес і шлях до вміння знову довіряти людям “поза війною”. “Коловорот” називає три основних чинники, які активуються в учасників пси-туру. У першу чергу це комунікація – люди мають знайти взаєморозуміння у спільному побуті. Друге – емоційна складова, де емпатія і естетична насолода від природи збільшує спектр емоцій. І третє – людей об’єднує мотив досягнення.

Зимовий пси-тур для ветеранів та їхніх родин “Коловорот” почав планувати ще з початку грудня. Проте зірки зійшлись лише під Новий рік, і організатори почали збирати чергову групу пси-туру. Спочатку розраховували на групу до 10 людей, проте бажаючих виявилося більше.

Після різдвяних свят із Кропивницького до Карпат виїхали 13 людей. Цього разу у складі групи була досвідчена туристка – дружина одного з ветеранів Олена Кочнева. Разом з нею організатори розробляли маршрут поїздки та планували виходи. Першим пунктом маршруту обрали Яремче Івано-Франківської області. Саме звідси і почалася мандрівка пси-туру.

10abcf3aaef9c9943bd3c62792dcb32f.jpg

…Пси-тури – це вчитися довіряти

Розселилися кропивничани в садибі поблизу гори Маковиця. Після перепочинку вирушили на верхів’я гори, щоб перевірити спорядження. Для початку підкорили висоту 984 метри. Для деяких учасників групи похід в гори був першим, але були й такі, хто уже мав досвід. Проте всі впоралися на відмінно.

“Саме там, на горі, кожен поділився власною ціллю на основний вихід. Важливо, щоб люди почули один одного, познайомились ближче й змогли поділитися враженнями, говорить координатор ЦРВ “Коловорот”, засновник пси-турів Андрій Фоменко. – Для пси-туризму головне не гори, а група. Гори просто стимулюють психіку позитивними чинниками й неабиякими навантаженнями. Для учасників наших виходів – це не спорт досягнень. Це перш за все внутрішня робота, самопізнання і досвід самомотивації. А ще гори стимулюють емоції. Багато хто хвилюється перед невідомим, намагається знайти в собі опору, розібратись, кому можна довіряти з оточення”.

Після повернення кропивничани прогулялися вечірнім містечком Яремче, повечеряли місцевими стравами в затишній кав’ярні та поділилися враженнями свого старту.

Наступного ранку вирушили в бік села Лазещина Рахівського району Закарпатської області. Погода почала показувати свій норов – температура знизилась, а пориви вітру стали доволі відчутними. Аби гарантувати безпеку учасників туру, перед підйомом інструктори “Коловороту” встановили контакт з МНСниками, обмінялись номерами телефонів та частотами для радіостанцій. Транспортом дісталися до села Козьмещик, а далі пішки – до підніжжя гори Петрос (2020 м).

“Погодні умови, м’яко кажучи, не дуже сприяли підйому. Рихлий сніг, відчутний мороз і хмарна погода трохи пригнічували, але з кожним кроком в гори напруження зменшувалося, – розповідає Андрій Фоменко. – Група взяла спільний темп і порядок руху, кожен поступово зайняв місце в колоні, де міг відчути власне значення для колективу, потрібність для інших. Треба сказати, що гумор був рушійною силою цієї групи”.

fa3fcccb0875f4e3a6f64cf1cbe93686.jpg

Дорога до Головачевської полонини (1470 м) зайняв близько 3,5 годин.Там учасники пси-туру зупинились у колибах для перепочинку та координації планів. Вітер тим часом збільшився, а сніг забивав у всі шпарини літнього будиночку, двері якого довелось буквально викопувати зі снігу. Хлопці розвели багаття, група змогла трохи зігрітись.

“Частина хлопців пішли на розвідку маршруту до піку гори. Нас ще не полишала думка взяти 2020 м. За годину ми переконались, що зробити це не зможемо технічно. Без снігоступів йти було неможливо, хоча хлопці були готові хоч і плисти. Проте ми вирішили не ризикувати – свою мету-мінімум ми досягнули і група почала рухатися у зворотному напрямку, – говорить Андрій Фоменко. – Якщо чесно, дивлячись на погодні умови, я дуже сумнівався, що змішана група з новачками зможе досягти таких вершин. А вони змогли! Це неймовірні люди, яким гори дають нове розуміння свого місця в житті”

Увечері учасники групи жваво обговорювали свої досягнення, ділилися емоціями.

“Складалося враження, що люди в цій групі знайомі роками, хоча дехто бачив один одного вперше лише півтори добі тому. Пси-тури – це в першу чергу виклик щодо довіри до себе та до людей, що поряд. Ми облаштовуємо тимчасовий спільний побут та досягаємо спільних цілей. Кожен із учасників пси-туру фактично кидає собі виклик, вчиться чути себе у нових умовах та помічати такі свої можливості, які ми часто лишаємо поза увагою у вирах буденних клопотів”.

a4c516ba174df43d6092a19e50897145.jpg

“Є ти, група, мета і більше нічого…”

Ветеран, учасник “Коловороту” Ігор Єрьомін цього разу вирушив у пси-тур вперше, проте про подорожі пішки з наплічником чоловік знає не з чуток. Каже, що гори додають турам особливого відчуття, а підкорення вершин допомагає оцінити свої сили по-новому.

“Гори додають своєї пікантності. Сніг, котрий досягає місцями півтора-два метри, сильний вітер, густий ліс, в якому нескладно заблукати, якби не відмітки маршруту. Тут дуже швидко починаєш розуміти, що треба бути обережним та уважним, щоб не вскочити в халепу, – ділиться враженнями Ігор Єрьомін. – Мета маршруту (дійти до гори і піднятися на неї) спочатку не вкрай захоплює, аж поки не досягаєш підніжжя – от тут просто “падає щелепа”. Починаєш усвідомлювати: яка людина комашка в порівнянні з творінням природи. Захоплює сам масштаб та розмах, не кажучи про оточуючу красу. Жодне фото не передасть гігантських розмірів гір, поки ти сам їх не побачиш. Велич і якась внутрішня повага виникає, коли я бачу гори”.

Ігор Єрьомін говорить, що пси-тури дають учасникам комплексні враження і допомагають зіграти в команді.

“По-перше, це оздоровлення – чисте гірське повітря і фізичні навантаження, які супроводжують тебе всю дорогу. По-друге, повернення в чисту природу хоч і на незначний час, заряджає бадьорістю і ентузіазмом, – додає Ігор Єрьомін. – Також завдяки таким турам можна зблизити колектив. Мені дуже подобається взаємна підтримка і невимушена відвертість людей, які краще проявляються, коли з’являються спільні цілі та перешкоди на шляху до них. Зрештою, пси-тури це пізнання чогось нового, відпочинок від буденного. Це ніби перезавантаження мозку – ти відключаєшся від світу. Є ти, група, мета і більше нічого”.

2a5abc62f6f7e5390348ee3e1d12ea50.jpg

Кропивничанка Юлія Таранець, яка втратила чоловіка на війні, говорить, що пси-тури допомагають їй навчитися довіряти людям. Жінка бере участь у пси-турі “Коловороту” вдруге і каже, що ці емоції викликають у неї викликає справжню залежність.

“Першим моїм питанням після туру було: коли буде наступний, – з посмішкою говорить Юлія Таранець. – Із того, що я пробувала у своїй ситуації – це те, що найбільше мені допомогло, найбільш дієва методика. Я навіть можу сказати, що я “підсіла”. Тут нові враження, ти робиш те, що ніколи не робив… Але вже з другої поїздки я зрозуміла, що найголовніше у пси-турах – знайомства зі сміливими, цікавими людьми. Навіть якщо ми з ними тут тільки познайомилася – я вже можу бути в них упевнена. Якщо вони йдуть за моєю спиною – я спокійно можу підійматися. Це навіть не команда, а дещо більше. Я тут навчилася довіряти людям. Я подолала свій страх, і вважаю це своїм найбільшим досягненням”.

Юлія Таранець додає, що пси-тури також допомагають помітити речі, на які зазвичай не звертаєш уваги.

“До певного часу ми щось робимо, і не помічаємо, що ми робимо щось важке чи важливе. До того моменту, коли потрапляєш у ті умови, де починаєш помічати свої перемоги. Ми піднялися на гору, і Андрій Фоменко сказав: “Ви круті! Ви це зробили”. І я оглядаюсь навколо, і розумію, що ми таки круті. Це емоції, яких не передати словами”, – додає Юлія Таранець.

9d353e6c599363ae9968041914c554c6.jpg

Пси-тури “Коловороту” є безкоштовними для ветеранів та їхніх родин, адже щоразу організатори знаходять підтримку серед партнерів. Ініціативу підтримують друзі організації, адже чують, які відгуки привозять із мандрівок учасники. Цього разу організації пси-туру посприяли голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко та меценат Дмитро Терзов.

Нагадаємо, влітку пси-тур відправився в Карпати під вітрилами центру соціальної адаптації #СМАйЛ. Тоді табір кропивницької групи на дві доби розмістився у полонині гори Хом’як на висоті 1300 метрів. Тринадцять військових та членів їхніх родин у супроводі двох психологів, лікаря та активістів вирушили у гори у пошуках позитивного стресу.

6ded8633488baeea9773576ed25b98a5.jpg

cd4e85c4d50c99f0f19e8bc0ed049c92.jpg

da9c578ff12e78607eaf2d2ae56f7df6.jpg

6159cd43c2ca4323a3a4ad68aab9d5be.jpg

3574404af0ee7d7f44626add6f6caf22.jpg

105b81131b185bb6ea6bb69366a35bdb.jpg

618d504f9d5f95c94aa547cf259938f0.jpg

12ec813e92963986b1b3a00c95436484.jpg

b0517445108fe0ddcf152e74c240fdc5.jpg

ff454b3adc79a791ed316ca8eeed7936.jpg

11b7a27aae1d24a9764ddb5eea24855c.jpg

1a6328fc9d5da49dbf5a37febda588ef.jpg

41c5f86b0d3de75570efa06faace1c6d.jpg

8967491deb4ae0438928a221c74756da.jpg

4c90d7faffd065136b8dcfde59180114.jpg

f4ff036f650b454f03f7111954330a57.jpg

5f0e2729b8f6402ef39be82c630637ac.jpg

cf45a19cc7eccc31baebf0b9ec82c50b.jpg

16f66d82ff2eb5abfc98f3cfb2a502c8.jpg

1e183b2c119c8f6d3950fb9634ce2bad.jpg

ede5fca9aa73a63ec7311cb07f4d4364.jpg

Поширити:

Залишити коментар:

коментар