Чому у кропивницьких дитсадках відмінили безоплатне харчування для дітей деяких АТОвців

У Кропивницькому діючі військові, які мають статус учасників бойових дій і брали участь в АТО, та демобілізовані АТОвці відтепер будуть оплачувати харчування своїх дітей у навчальних закладах міста на загальних умовах. Пільгу залишили лише для дітей, батьки яких загинули, зникли безвісти, потрапили в полон чи отримали інвалідність під час участі в АТО, а також для дітей померлих учасників антитерористичної операції. Це стало наслідком рішень, ухвалених міськрадою та виконкомом наприкінці минулого року. Батьки, які дізналися про це із оголошень у дитсадках, обурені таким рішенням. А чиновники пояснюють свої дії нестачею коштів у бюджеті.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Ці нововведення викликали бурхливі обговорення у Facebook-спільноті “Батьківська рада Кропивницького”. Днями там з’явилася публікація дружини учасника бойових дій із фотографією оголошення у одному із дитсадків.

24645a87dab6c509834e545735351ed8.jpg
© Інна Ковальчук у Facebook

“Ось такий інформаційний лист надали для ознайомлення в садочку. Питання не так фінансове, більше питання щодо ставлення до захисників, до їхніх дітей! Які ростуть і не бачать татусів через те, що вони захищають свою країну, а країна ось так дякує”, – йдеться у дописі.

Перша електронна газета вирішила з’ясувати, чому так сталося і які причини цього рішення.

В основу нововведень лягло рішення міської ради, яке депутати ухвалили 19 грудня. Тоді обранці підтримали проект рішення “Про організацію харчування учнів та вихованців пільгових категорій в закладах освіти м. Кропивницького на 2019 рік “. Згідно з документом, зі списку дітей, які звільняються від плати за харчування зникла категорія “дітей, батьки яких мають посвідчення учасника бойових дій та безпосередньо брали участь в АТО в східних областях України, або ж є учасниками АТО на час їх перебування в зоні АТО”. Безоплатне харчування передбачили лише для “дітей, батьки яких загинули, зникли безвісти, потрапили в полон чи отримали інвалідність під час участі в АТО (ООС), дітей померлих учасників АТО (ООС)”. Це рішення підтримали 30 депутатів, лише міський голова Андрій Райкович не голосував за нього (поіменний результат голосування).

Згодом, 27 грудня, члени виконкому підтримали рішення “Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти м. Кропивницького на 2019 рік“, яким визначили вартість харчування однієї дитини та перелік пільг.

Зазначимо, що міська влада фінансує з бюджету харчування для усіх учнів 1-4 класів кропивницьких шкіл.

7d7b1ce4bfd6552d3057641b2e5d36ba.jpg
© times.cv.ua 

Заступниця міського голови Кропивницького Наталія Дзюба пояснює таке рішення нестачею бюджетних коштів. За її словами, міський бюджет має обмежені можливості, тому владі доводиться обирати – вкладатися у розвиток освіти, чи “проїдати” ці кошти.

“Ми хочемо розподілити кошти так, щоб можна було ремонти зробити, замінити системи опалення, оновити дахи, огорожі, встановлювати спортивні майданчики. А це все значні кошти, і ми їх повинні десь знайти. Зараз нам потрібно шукати додаткові кошти для забезпечення підвищення заробітних плат учителів, адже збільшився рівень мінімальної зарплати. Із міського бюджету ми оплачуємо працю вчителів в усіх дитячих дошкільних та позашкільних навчальних закладах. Також є колосальні обов’язкові витрати на енергоносії.

Ми не проти годувати безоплатно усіх дітей. Якби на це все були кошти, ми б усе це робили”, – запевняє Наталія Дзюба.

Чиновниця говорить, що з міського бюджету оплачують 40% вартості харчування дітей, на батьків припадають решта 60%. Окрім того, за її словами, в Україні дуже мало міст, де влада забезпечує безоплатне харчування школярів 1-4 класів. А у Кропивницькому всі учні початкової школи харчуються безоплатно.

“Кожного року ми ремонтуємо по 7 спортзалів, міняємо вікна у закладах освіти… Не можна сказати, що міська влада не дбає про дітей. За останні роки багато чого вдалося зробити.

Галузь освіти у Кропивницькому ніколи так не розвивалася, як крайні 3 роки. Але ж міський бюджет не безрозмірний”, – стверджує Наталія Дзюба.

Кропивницький – одне з небагатьох міст України, де у навчальних закладах 4 роки безоплатно харчували дітей абсолютно усіх учасників бойових дій. Так стверджує заступник начальника управління освіти Євген Серопян. За його словами, в управлінні досліджували рішення міських влад Тернополя, Житомира та інших міст. Чиновник запевняє, що там навіть за харчування школярів 1-4 класів платять батьки.

“Безоплатне харчування дітей учасників АТО було ініціативою місцевої влади. Ці пільги для військових не передбачені законодавством.

Коли почалася війна, ми годували безоплатно дітей, батьки яких знаходилися у АТО. Потім міський голова вирішив годувати безоплатно дітей усіх учасників АТО, тобто і тих, які вже повернулися з війни. Ми 4 роки за власної ініціативи фінансували з бюджету їхнє харчування. Але ця сума постійно росте”, – говорить Євген Серопян.

За словами чиновника, на харчування школярів 1-4 класів витрачають 12 млн грн на рік, ще 3 млн грн – на інші пільгові категорії (крім дітей учасників АТО). Загалом навчальні заклади міста відвідують 2300 дітей учасників АТО. Для оплати їхнього харчування потрібно ще близько 8 млн грн на рік.

Заступник начальника управління освіти додає, що цього року постало питання – або припинити фінансування безоплатного харчування дітей 1-4 класів, або категорії дітей діючих та демобілізованих учасників АТО. Оскільки у початкових класах шкіл також навчаються діти учасників бойових дій, вирішили продовжити фінансування їхнього безоплатного харчування. А от у садочках за таких дітей батькам доведеться платити на загальних засадах.

Обурені батьки уже гуртуються за допомогою соцмереж і 8 січня планують організувати пікет перед міською радою. Під час мітингу сім’ї АТОвців збиратимуть підписи під листом, який хочуть передати міському голові Кропивницького Андрію Райковичу.

Зі свого боку Наталія Дзюба запевняє, що у міськраді ще раз переглянуть це питання, перерахують кошти, які необхідно відшукати для забезпечення безоплатного харчування усіх дітей учасників АТО. Відтак, є варіант, що потрібну суму грошей таки знайдуть.

ОНОВЛЕННЯ:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар