“Гумовий” дим і півсотні балонів з метаном: чи безпечне сусідство з автобазою “Олікса”

Чорний смердючий дим від спалених автомобільних покришок та пересувна газозаправна станція із чотирма десятками балонів з метаном – таке небезпечне сусідство обурило мешканців декількох вулиць Кропивницького, які межують із автобазою одного з найбільших перевізників міста ПП “Олікс”. Через постійну задимленість у людей псується здоров’я, а газова заправка, розташована у безпосередній близькості до їхніх домівок, змушує їх жити у постійному страху, що станеться вибух.

Автобаза приватного підприємства “Олікс” розташована за адресою вул. Холодноярська, 208, у безпосередній близькості до приватних домоволодінь кропивничан. Віднедавна людям почав дошкуляти чорний їдкий дим. Як виявилося – у котлі на території автобази спалюють автомобільні покришки. Це неабияк обурило місцевих мешканців, і вони вирішили не сидіти на місці, а захистити себе від шкідливого впливу відходів від згоряння гуми.

Розголос цій історії надав кропивничанин Сергій Арделян. Декілька днів тому він поширив публікацію у соцмережі Facebook, де докладно описав всю ситуацію, а також прикріпив фото та відео.

Наступного дня на публічне звернення відреагував начальник спецінспекції міськради Кропивницького Андрій Максюта. Разом із головним спецінспектором міста на місце розташування автобази виїхав і кореспондент Першої електронної газети.

Автобаза, яка заважає дихати

територія автобази ПП “Олікс”

Сергій Арделян розповів Першій електронній газеті, що нестерпний сморід від диму з території підприємства з’явився приблизно наприкінці листопада 2017 року.

“Я живу десь за 50 метрів від котельні. Дим постійно йде через моє подвір’я. Візуально це їдкий дим гірчичного та чорного кольору з характерним запахом спаленої гуми. 2-го грудня ми викликали рятувальників, але їх не допустили на територію підприємства. Вони також підтвердили, що цей дим утворюється ймовірно від спалення покришок. Але розвели руками, вибачилися, і повідомили, що не мають повноважень, щоб потрапити на підприємство”, – розповів кропивничанин.

Сергій Арделян

За словами Сергія, він у цьому мікрорайоні проживає із сім’єю – вагітною дружиною і 6-річною дитиною. На його думку, саме через цей дим від спалення гуми почала хворіти його донька.

“У дитини третій місяць не можемо виявити джерело захворювання – вона кашляє, задихається вночі. Лікарі не можуть зрозуміти, що спричинює ці проблеми зі здоров’ям і не розуміють, які ліки треба приписувати. Останні два місяці і я відчуваю якусь печію у горлі, страждаю на кашель”, – обурився чоловік”.

За його словами, коли з території підприємства димить, ні донька, ні дружина не можуть вийти на подвір’я.

“Я живу тут четвертий рік. Раніше такого тут не відбувалося. Ми спеціально шукали собі місце для проживання подалі від міського бруду, з чистим повітрям. А тепер не можемо навіть відчинити вікна, щоб провітрити будинок”.

труба, з якої виходить смердючий дим / © Сергій Арделян

6-річна донька Сергія Надійка підтвердила слова батька, що від цього диму вона задихається вночі.

“Через цей дим я постійно кашляю, у мене болить горло. Вони там палять, а я плачу, що не можу виходити гуляти на вулиці”, – розповіла дівчинка.

Сергій Арделян говорить, що неодноразово звертався до керівника “Олікса” Дмитра Вінницького і той обіцяв, що виправить ситуацію – закупить фільтруюче обладання. Але цього не сталося. А 3 січня, за словами чоловіка, він особисто зустрічався з керівником транспортного підприємства і той запевнив, що фільтр для котла поставлять буквально сьогодні-завтра. Але й цього разу нічого не змінилося.

Тоді Сергій Арделян звернувся до спецінспекції та до поліції.

Не димом єдиним…

Але, за словами чоловіка, дим від спалення автомобільних покришок – не єдина проблема, яку мешканцям мікрорайону створює автобаза ПП “Олікс”. Окрім цього, на території підприємства розташована пересувна газозаправна станція, присутність якої дуже лякає місцевих мешканців.

“Прямо за парканом автобази знаходиться автомобільний причіп на якому встановлені балони з метаном. Також поряд стоять стаціонарні балони, з яких заправляють автопарк підприємства. Окрім маршруток тут заправляють й інші машини – сюди постійно приїжджають вантажівки. За 15 метрів від цих балонів знаходяться житлові будинки. Під час заправки машин ми постійно чуємо запах газу і гучний звук роботи цієї установки”, – бідкається Сергій Арделян.

Чоловік розповідає, що колись нарахував там 48 балонів з газом.

“Якщо ці балони, не дай Боже, вибухнуть, тут на відстані 100 метрів жодного будинку не залишиться”, – обурюється він.

Постійний запах газу і робота компресора заправного комплексу заважають й іншому мешканцю мікрорайону Ігорю Коваленку:

“Узимку, коли вікна закриті, воно не чутно. А влітку неможливо відкрити – компресор дирчить всю ніч. Туди постійно під’їжджають машини для заправки”, – розповів він у телефонній розмові.

Відзначимо, що під час перебування журналіста Першої електронної газети біля території підприємства, дійсно відчувався різкий запах газу.

Окрім того, на момент прибуття начальника спецінспекції та представників ЗМІ, на території автобази стояв вже інший пересувний газозаправний комплекс. На фотографіях і у відео, які раніше опублікував Сергій Арделян, був інший причіп на якому під відкритим небом лежали значно більші за розміром і об’ємом балони.

На додачу до спалення шин та небезпечної пересувної заправки, начальник спецінспекції міста Андрій Максюта виявив біля території автобази ненакритий зливний колодязь поряд з тротуарною доріжкою, та багато інших порушень правил благоустрою міста.

“Виїхавши на місце з інспекторами, і провівши перевірку навколо території автобази, ми встановили, що тут наявні численні порушення. Зокрема, комунальна земля захаращена бетонними плитами, сміттям та бур’яном. Окрім того, біля автобази вирита зливова яма – вона не накрита. Ці порушення спецінспекція протокольно зафіксувала, і ми вручимо протоколи керівнику підприємства при першій же нагоді”, – розповів головний спецінспектор міста.

Андрій Максюта також документально зафіксував наявність пересувної газозаправної станції і запевнив, що передасть цю інформацію для перевірки у відповідні органи.

“Ми дійсно виявили, що там розташована пересувна метанова заправка. Бачимо балони, їх там до півсотні. Бачимо установку для заправляння автомобілів. Усі ці факти, які ми зафіксували, але які не входять до компетенції спецінспекції, ми перенаправляємо за реагуванням до відповідних структур, а саме – екологічної інспекції, ДСНС, Держпродспоживслужби, та інших”.

Директор “Олікса”: Балони не мої, претензії щодо котла я взяв до відома…

Директор ПП “Олікс” Дмитро Вінницький повідомив Першій електронній газеті, що на його підприємстві дійсно є твердопаливний котел, яким обігрівається приміщення. Проте він відмовився відповідати на запитання про спалення автомобільних покришок у котлі.

– Скажіть будь ласка,  це законно, що ви у котлі спалюєте шини?
– Я це коментувати не буду, – відповів Дмитро Вінницький.

Дмитро Вінницький

Керівник “Олікса” підтвердив, що розмовляв із Сергієм Арделяном і запевнив, що почув його претензії.

“Цей чоловік хоче щоб все і зразу. А фільтри для котла коштують недешево. Потім треба технічну документацію розробити, у мене вона розроблялася без фільтрів, за рекомендацією заводу-виробника. Я його почув, взяв до відома і займаюся цим питанням”.

Дмитро Вінницький також підтвердив, що на території його підприємства дійсно знаходиться пересувна газова заправка, на якій заправляються його маршрутки.

“Ця пересувна заправка не моя. Це окрема фірма з іншого міста, яка заправляє наші машини. Вони запропонували заправляти нас прямо на базі за адекватною ціною, і нас це влаштовує. Так у автобусів менший нульовий пробіг”, – розповів директор “Олікса”.

Балони ж, які лежать на землі, Дмитро Вінницький назвав акумуляторами тиску.

Озвучувати назву фірми, якій нібито належить пересувна газозаправна станція, Дмитро Вінницький відмовився пославшись на комерційну таємницю.

Директор автофірми взагалі відсторонився від теми газової заправки і потенційної небезпеки її розташування у безпосередній близькості до житлових будинків.

“Із приводу техніки безпеки я не можу нічого сказати. Ця фірма орендує у нас шматок території і заправляє наші машини. Ми взагалі ніякого відношення до них не маємо”, – запевнив він.

Щодо колодязя зі стоками, який знаходиться біля паркану автобази, Дмитро Вінницький пояснив, що туди стікає вода з біологічної станції очистки води, яку встановили на підприємстві.

“Ми свою каналізацію повністю очищаємо. Без додавання різних септиків – природним способом. Цю воду потім можна використовувати для технічних потреб. Я її використовую влітку для поливу. Вона без запаху, її пробу брав водоканал. А люк на колодязі просто вкрали”.

Аби з’ясувати, чи безпечно розташовувати газозаправну станцію за 10-15 метрів від житлових будинків, Перша електронна газета звернулася до Кропивницького МРВ УДСНС України у Кіровоградській області.

Заступник начальника відділу міськрайонного відділення ДСНС Сергій Суковач повідомив, що для того, щоб розібратися у цьому питанні, потрібен час.

“На сьогодні діє мораторій на здійснення перевірок об’єктів та суб’єктів господарювання. Тому ми не можемо направити туди інспектора прямо зараз. Не маємо законної підстави. Ми перевіримо, чи подавалися якісь документи на цю пересувну заправку, чи законна вона. Нам потрібно спочатку звернутися до міністерства для отримання дозволу на перевірку. Бо на сьогодні дозволити перевірку може лише Кабмін і Державна регуляторна служба”, – відповів рятувальник.

Сергій Суковач запевнив, що обов’язково перевірить законність діяльності такої заправки і повідомить результати перевірки редакції Першої електронної.

Продовження цієї історії читайте на нашому сайті згодом.

Люди проти автобази

Мешканці кількох вулиць на межі Кропивницького і Кіровоградського району скаржаться на сусідню автобазу. Кажуть, звідти періодично валить чорний дим з "ароматом" свіжих автопокришок, а також там просто неба лежать балони з метаном, в яких люди вбачають загрозу своїм помешканням. На скарги людей першими відреагувала міська спецінспекція. Керівник відомства Андрей Максюта (Andrey Maksyuta) знайшов там кілька порушень правил благоустрою, а відомості щодо інших порушень обіцяв передати відповідним компетентним структурам

Опубліковано Міська рада міста Кропивницький 19 січня 2018 р.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар